Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Η αντιπαράθεση αφορούσε τον προσανατολισμό

Δεν πρόλαβε να πέσει η αυλαία του 31ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ και ορισμένοι προσέτρεξαν να το χαρακτηρίσουν «χαμένη ευκαιρία», να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα, γιατί τάχα δεν πέρασαν ορισμένες «επαναστατικές» προτάσεις, όπως η αλλαγή του ονόματος της ΓΣΕΕ που προωθούσαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που προωθούσε επίσης τον «κώδικα συνδικαλιστικής δεοντολογίας». Με αυτό τον τρόπο στενεύουν την αντιπαράθεση - που πραγματικά υπήρξε - γύρω από κάποια οργανωτικά ζητήματα, από αλλαγές σε κάποια άρθρα του καταστατικού, αφυδατωμένα από την πολιτική ουσία, από το ιδεολογικό «μπακράουντ» που φέρνουν μέσα τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ίδιοι κύκλοι προεξάρχοντος του ΣΥΝ επιδιώκουν να κρύψουν την πραγματική σύγκρουση που έγινε στο συνέδριο.

Και αυτή η πραγματική σύγκρουση αφορούσε ξεκάθαρα την κατεύθυνση, τον προσανατολισμό που έχουν τα συνδικάτα στην παρούσα φάση. Αφορούσε το ερώτημα: «Τι συνδικάτα χρειάζεται η εργατική τάξη;».

Απέναντι σ' αυτό το ερώτημα τοποθετούνται όλοι καθημερινά, μέσα στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις θέσεις τους, τα προγράμματά τους, την παρουσία τους ή την απουσία τους από τις ταξικές αναμετρήσεις που γίνονται.

Απ' αυτή την άποψη, το τι έγινε στο συνέδριο δεν μπορούσε παρά να αντανακλά - σε μεγάλο βαθμό - τι κάνουν αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις μέσα στη ζωή. Μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, εκεί που εργάτες παράγουν, ματώνουν, για να τρέφουν τους καπιταλιστές.

Στο συνέδριο λοιπόν αποτυπώθηκε αυτό που γίνεται μέσα στα εργοστάσια. Από τη μια ήταν όλοι εκείνοι - σημερινή πλειοψηφία - που βάζουν πλάτη για να περνούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ολοι εκείνοι που ενώ υποστηρίζουν την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, κρατούν την ταυτότητα του εργατικού εκπροσώπου. Ολοι τους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, που καθημερινά πασχίζουν να ενσωματώσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στη λογική των μονόδρομων της ΟΝΕ, του «ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Από την άλλη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που επιμένουν στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Που επιμένουν ότι κεντρικό ζήτημα είναι ποια γραμμή ακολουθούν σήμερα τα συνδικάτα. Που πρεσβεύουν ότι για τους εργαζόμενους δε μένει άλλος δρόμος, παρά καθημερινά και με όποιο κόστος να συγκρούονται με τους εκμεταλλευτές τους. Που δείχνουν στους εργαζόμενους ότι μόνο με τους αγώνες - όσο αυτό είναι δυνατό - μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους, που μπολιάζουν τελικά τους εργάτες με τη φιλοδοξία να σπάσουν αυτόν το φαύλο κύκλο της μισθωτής σκλαβιάς.

Το σχόλιό μας την επομένη ημέρα - ότι «μέσα στην αίθουσα ήταν σα να βρίσκονται δύο παρατάξεις» - αποδίδει ακριβώς αυτή τη σύγκρουση, αυτή την πραγματικότητα. Και μέσα απ' αυτό το υπόβαθρο ερμηνεύουν οι κομμουνιστές και τα οργανωτικά ζητήματα και τις αλλαγές στο καταστατικό.

Μπορεί να ηχεί πολύ «δημοκρατικά», το σύνθημα για περιορισμένες θητείες στα όργανα της ΓΣΕΕ. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν και ανώτατο στάδιο της δημοκρατικότητάς τους, αν στη θέση του κ. Πολυζωγόπουλου ήταν κάποιος άλλος Πολυζωγόπουλος, κάποιο άλλο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ. Αλλά τελικά κριτήριο είναι η σιωπή τους στο δικαίωμα να έχει ο εργάτης δουλιά, να έχει μεροκάματο. Να μην τον απολύουν όταν μπαίνει στο σωματείο ή όταν επιχειρήσει να φτιάξει σωματείο. Κριτήριο δεν είναι ο «κώδικας δεοντολογίας», αλλά ο «κώδικας» της τρομοκρατίας που ο ΣΕΒ έχει επιβάλει στα εργοστάσια - γκέτο. Κι αυτόν τον ΣΕΒ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τον έχει αναδείξει σε «κοινωνικό εταίρο». Οπως είναι η ίδια παράταξη που στην πράξη, σε επιτροπάτα, ινστιτούτα και στους «κοινωνικούς διαλόγους», «συν-διαμορφώνει» τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Πολιτικές, μέσα από τις οποίες «όλοι μαζί» προβάλλουν το βιομήχανο όχι ως ταξικό αντίπαλο, αλλά ως συνεταίρο.

Αντίθετα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιμετώπισαν τα θέματα του συνεδρίου, όχι από κάποια «οργανωτίστικη» αντίληψη, αλλά από τη σκοπιά των ταξικών συμφερόντων αυτών που αντιπροσωπεύουν. Στη βάση αυτή ανέδειξαν και το ζήτημα των «δύο γραμμών» και της ιδεολογικής διαπάλης μέσα στη ΓΣΕΕ. Σαν κορυφαίο θέμα, που θα καθορίσει και την πορεία των συνδικάτων, αλλά πολύ περισσότερο τη μοίρα της ίδιας της εργατικής τάξης.

Αντιτάχτηκαν και στην πολιτική κατεύθυνση που δίνει η πλειοψηφία, αλλά και στις προσπάθειες να μετατραπούν τα συνδικάτα σε έναν αδιαπέραστο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που θα στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων και όπου η ΣΕΣ θα «λύνει και θα δένει». Κάτω από αυτό το πρίσμα, αντιτάχτηκαν και σε εκείνες τις «αλλαγές», οργανωτικές και καταστατικές, που θα ενίσχυαν τον φιλοκυβερνητικό και εργοδοτικό προσανατολισμό της πλειοψηφίας.

Εχοντας στραμμένο το ενδιαφέρον τους, πριν απ' όλα στη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, αντιτάχτηκαν σε προτάσεις για την αλλαγή της ονομασίας της ΓΣΕΕ, τη συγκρότηση Περιφερειακών Οργανώσεων, τη δημιουργία καποδιστριακών συνδικάτων, ανεξάρτητα από επάγγελμα, την εσπευσμένη συγκόλληση ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ κλπ.

Το συνέδριο τελικά αποφάσισε τις παρακάτω οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές: Η ονομασία της ΓΣΕΕ παραμένει ως έχει. Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε περιορισμένες θητείες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα της Συνομοσπονδίας (π.χ. προεδρείο, Εκτελεστική Επιτροπή). Αποφασίστηκε η έκδοση συνδικαλιστικού βιβλιαρίου (ταυτότητα), με το οποίο οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν και στις εκλογές. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου ως πρόπλασμα για τη συγκόλληση ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ. Στα πλαίσια αυτά δημιουργούνται κοινές γραμματείες και επιδιώκεται η «ενιαία έκφραση στα ευρωπαϊκά όργανα συμμετοχής»..! Υιοθετήθηκε η δημιουργία Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων. Η αρχική πρόταση προέβλεπε περιφερειακές οργανώσεις. Η πλειοψηφία επιδίωκε την ίδρυση Διεπαγγελματικού Συνδικάτου, ανά καποδιστριακό δήμο, με το πρόσχημα οργάνωσης εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από επάγγελμα. Η πρόταση δεν πέρασε παρ' όλα αυτά, ο στόχος δεν εγκαταλείπεται, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις στο συνέδριο. Στο ζήτημα των ενοποιήσεων, εργατικών κέντρων και ομοειδών ομοσπονδιών, ενώ η πλειοψηφία ξορκίζει την «πολυδιάσπαση», στην πράξη μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε ενοποιήσεις ομοσπονδιών. Το συνέδριο τελικά αποφάσισε τη συγκρότηση Νομαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου και Κλαδικού Συντονιστικού Συμβουλίου ενόψει αυτής της διαδικασίας. Το συνέδριο διακήρυξε την ανάγκη για οργανωτικό και καταστατικό «άνοιγμα» των ομοσπονδιών μελών της ΓΣΕΕ (πρώην ΔΕΚΟ), ώστε να ενταχθούν εργαζόμενοι από ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες ανάλογης δραστηριότητας (π.χ. ΟΜΕ -ΟΤΕ, ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ).


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφορά κάθε εργαζόμενο (2019-03-15 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία με τη σημαία του ΣΕΒ (2002-11-17 00:00:00.0)
Πρόσω για τα συλλαλητήρια (2002-01-10 00:00:00.0)
Εμείς δίνουμε τη μάχη στα προβλήματα (1998-03-06 00:00:00.0)
Να γίνει η ΓΣΕΕ ταξικό συνδικάτο (1995-03-12 00:00:00.0)
Η ταυτότητα του συνεδρίου (1995-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ