ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΝΑΠ
Να αποσυρθεί το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο
  • Αν η κυβέρνηση επιμένει δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να το ψηφίσει στα Θερινά Τμήματα, αλλά να το παραπέμψει στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Στάση εργασίας 8π.μ.-2μ.μ. στις 19.6.1997 και συνέλευση στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακα (Σωτηρία), ώρα 11π.μ.

Την ώρα που ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή το προεδρείο της Ενωσης Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μαζί με τους εκπροσώπους από εφτά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίαζαν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή του νομοσχεδίου - αν ψηφιστεί "ως έχει" - τα προβλήματα θα επιδεινωθούν.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντι-ΕΣΥ, εξέφρασε τη συνολική αντίθεσή του γιατί ξεθεμελιώνει το ΕΣΥ και την υγειονομική περίθαλψη του λαού μας και ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε ότι στις 19.6.1997 θα γίνει εξάωρη στάση εργασίας (8π.μ.- 2μ.μ). και στις 11 π.μ. θα γίνει Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακα ("Σωτηρία"), στην οποία οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα συζητήσουν την παραπέρα εξέλιξη των κινητοποιήσεων. Επίσης, στις 20.6.1997 συγκαλείται και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), για να αποφασίσει για τη στάση του.

Ανελέητη κριτική

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τόσο τα μέλη του Προεδρείου της ΕΙΝΑΠ, όσο και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων των έξι νοσοκομείων, άσκησαν δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με το ΕΣΥ, γιατί παραβιάζει τις τρεις βασικές αρχές του:

  • Θεμέλια του ΕΣΥ, είπε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, είναι η ευθύνη του κράτους να προσφέρει δωρεάν, ισότιμη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλους τους Ελληνες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τον τόπο κατοικίας τους. "Με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, το κράτος αποσύρεται και το βάρος πέφτει στα ασφαλιστικά ταμεία", υπογράμμισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης.
  • Το άλλο θεμέλιο του ΕΣΥ είναι η δημοκρατία σε όλες τις λειτουργίες του, ενώ με το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται ο χλευασμός σε κάθε εκλεγμένο και η λατρεία προς κάθε διορισμένο (π.χ. μάνατζερς και αρχίατροι).
  • Το τρίτο θεμέλιο είναι οι εργασιακές σχέσεις των στελεχών του που για την ΕΙΝΑΠ είναι "η μονιμότητα και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση". Με το νομοσχέδιο καταργείται η μονιμότητα των γιατρών και οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται.
Λουκέτο σε μονάδες

Ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος είπε ότι παρά τις υποσχέσεις του υπουργού κατά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου ότι θα γίνει ουσιαστικός διάλογος όχι μόνο δεν έγινε σοβαρός διάλογος, αλλά είναι και η πρώτη φορά που ένα νομοσχέδιο, αντί να βελτιωθεί, καταλήγει χειρότερο στη Βουλή, καθώς αφαιρέθηκαν ακόμα και κάποιες ελάχιστες παροχές. Το νομοσχέδιο, συνέχισε, είναι γραφειοκρατικό, μίζερο, αντιδημοκρατικό και βρίθει υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων, με αποτέλεσμα άλλα να λέει σήμερα και άλλα να προκύπτουν αύριο.

Ο Στ. Τσούκαλος υπογράμμισε ότι με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στα συγκροτήματα να μετατρέπουν μέρος ή ολόκληρες μονάδες σε κέντρα αποκατάστασης είναι πολύ πιθανόν κάποιες απ' αυτές να κλείσουν. Ακόμα - πρόσθεσε - με τη δυνατότητα της μεταφοράς της θέσης των γιατρών δυναμιτίζονται και αυτές ακόμα οι κρίσεις που γίνονται. Ενας γιατρός, είπε ο Στ. Τσούκαλος, που πιθανώς δεν είχε τα προσόντα να προσληφθεί σ' ένα Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στα πλαίσια του συγκροτήματος μπορεί να μεταφερθεί η θέση του σε νοσοκομείο.

Με παραστατικό τρόπο ο Στ. Τσούκαλος απέδειξε ότι για να μονιμοποιηθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένας γιατρός θα χρειαστούν 15 - 20 χρόνια, δηλαδή "πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση του γιατρού". Και τούτο γιατί: Εάν κάποιος προσληφθεί ως επιμελητής Β χρειάζονται τρεις θητείες των τεσσάρων χρόνων και οι απαραίτητες κρίσεις για να γίνει επιμελητής Α. Μετά από αυτό ακολουθούν ακόμα τρία χρόνια και πάλι κρίσεις. Αν σ' αυτά συνυπολογιστούν και κάποια "νεκρά διαστήματα" τότε το σύνολο των χρόνων μπορεί να φτάσει μέχρι και 20 χρόνια.

Το νομοσχέδιο ακόμα κι αν ψηφιστεί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, κατέληξε ο Στ. Τσούκαλος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γ. Ελευθερίου, υπογράμμισε ότι με τους κλειστούς προϋπολογισμούς κινδυνεύουν τα νοσοκομεία να μείνουν χωρίς πόρους στα μισά του χρόνου. Με το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, επιχειρείται η πολυδιάσπαση του ιατρικού σώματος με πολλά "κατ' εξαίρεσιν" και τόνισε: "Απαντούμε με ενότητα και γόνιμες προτάσεις που θα αναβαθμίζουν το ΕΣΥ. Η αξιοπρέπειά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη".

Ο ταμίας Ι. Πολυθοδωράκης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι "έξυπνο", καθώς τα πιο αντικοινωνικά μέτρα έχουν περιβληθεί με τίτλους και ωραίο περιτύλιγμα. Απ' τα 28 δισ. δραχμές, πρόσθεσε, που προβλέπει η οικονομικοτεχνική έκθεση τα 18 δισ. πάνε για τους μάνατζερς και τις λειτουργίες των επιτροπών. Κατήγγειλε ότι με το μηχανισμό των 600 υπογραφών για την υποψηφιότητα ενός οικογενειακού γιατρού κάποιος οδηγείται στην κομματική πελατεία, για να συγκεντρώσει αυτές τις υπογραφές.

Ο επίλογος της χτεσινής συνέντευξης δόθηκε απ' τον Χάρη Ζαχαρόγιαννη: "Η κυβέρνηση, είπε, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να ψηφίσει στα Θερινά Τμήματα αυτό το νόμο που θα επηρεάσει αρνητικά τους δείκτες υγείας ολόκληρου του λαού. Αν επιμένει ας το μεταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να αναλάβει την ευθύνη το σύνολο του νομοθετικού Σώματος".

Ασήκωτο βάρος στον "Ευαγγελισμό", αλχημείες στο "Θριάσιο"

Στα όρια λειτουργίας έχουν φτάσει εφτά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου

Με μελανά χρώματα και με κραυγές αγωνίας μίλησαν χτες οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ηλίας Σιώρας απ' τον "Ευαγγελισμό" τόνισε: Η δραματική έλλειψη του προσωπικού αποτυπώνεται στη μη λειτουργία των 20 κρεβατιών στη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία απλά μεταφέρθηκαν τα 8 κρεβάτια της μονάδας αυξημένης ευθύνης. Ο τριτοβάθμιος χαρακτήρας του νοσοκομείου, πρόσθεσε, έχει αλλοιωθεί και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας "μπατάρισε" πια προς την πρωτοβάθμια φροντίδα και τα επείγοντα περιστατικά. Σε καθημερινή εφημερία αντιμετωπίζονται 1.500 επείγοντα περιστατικά και γίνονται 400 εισαγωγές. Εχουν καταγραφεί 150.000 επείγοντα περιστατικά και 150.000 τακτικά περιστατικά ετησίως. Ηδη ο πρόεδρος του νοσοκομείου ζήτησε απ' την Επιστημονική Επιτροπή τον επαναπροσδιορισμό του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Στο "Θριάσιο" νοσοκομείο, όπως κατήγγειλε η ΕΙΝΑΠ, χρησιμοποιούνται ιδιώτες γιατροί, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας και όπως τονίστηκε η καταγγελία αυτή θα εξεταστεί. Ο Ι. Πολυθοδωράκης κατήγγειλε ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Στη χτεσινή συνέντευξη εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του "Θριάσιου" παραβρέθηκε ο Αντρέας Καρτσώνας,ο οποίος είπε ότι όχι μόνο δεν έγινε η κάλυψη των 52 θέσεων των γιατρών, αλλά ότι άρχισαν να αποχωρούν και γιατροί που έχουν διοριστεί γιατί δεν αντέχουν. Ο Α. Καρτσώνας μετέφερε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του "Θριάσιου" που διαμαρτύρονται για την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Καταγγέλλουν την ακαταλληλότητα της διοίκησης, καθώς και την προσπάθεια της λειτουργίας του νοσοκομείου με αλχημείες και την παρουσίαση στατιστικών αμφίβολης αντικειμενικότητας.

Τέλος, καταγγέλλουν όχι μόνο τη μη συμμετοχή του εκλεγμένου εκπροσώπου των γιατρών, αλλά και την άρνηση συνεργασίας με τον εκπρόσωπό τους και τα θεσμικά όργανα.

Το "Κρατικό" νοσοκομείο Πειραιά έφτασε στα όρια του, κατήγγειλε ο Π. Πολλάκης,πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο. Η μέρα παρά μέρα εφημερία έχει "γονατίσει" το νοσοκομείο.

Οι γιατροί ζητούν την αλλαγή του συστήματος εφημερίας του νοσοκομείου και την άμεση ένταξή του σε μια απ' τις τέσσερις ομάδες νοσοκομείων της Αθήνας, ώστε το νοσοκομείο να εφημερεύει κάθε τέσσερις μέρες. Ακόμα ζητούν τη δημοπράτηση των έργων για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μέσα στον Ιούνη, ώστε να αρχίσουν τα έργα τον Ιούλη.

Οι γιατροί του "Κρατικού" αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απ' τη Δευτέρα 23.6.1997 σε περίπτωση που δε δοθούν λύσεις και στη διάρκεια της απεργίας θα αντιμετωπίζονται μόνο τα περιστατικά που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

Τα αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά" λειτουργεί με μηχανήματα των... ιταλικών επανορθώσεων, τόνισε ο Θ. Καραμπέλης,μέλος της πενταμελούς των γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο. Το "Μεταξά", πρόσθεσε, έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία εδώ και δέκα χρόνια, ενώ στη συνέχεια ήταν καταπέλτης λέγοντας: Κατά την εκσυγχρονιστική λογική όποιος αρρωστήσει από καρκίνο χάνει ακόμα και την ιδιότητα του πολίτη, καθώς δε θα είναι πια ούτε... απασχολήσιμος. Το κράτος δε συντηρεί ούτε τις δομές που έχει, όπως η νοσηλεία στο σπίτι και η νοσηλεία της μιας μέρας, που είναι θεσμοθετημένα. Το "Μεταξά" είναι το πρώτο νοσοκομείο που ζήτησε αξονικό τομογράφο και δεν έχει ακόμα.

Στις 18.6.1997 γίνεται στο νοσοκομείο στάση εργασίας (9 πμ - 2 μμ), ενώ την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του "Μεταξά".

Με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των ψυχιατρείων η χώρα γυρίζει στο ψυχιατρικό μεσαίωνα, τόνισε η Κ. Μάτσα,αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής". Η Κ. Μάτσα αναφέρθηκε στη γνωστή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,με την οποία εξαιρεί τα δημόσια ψυχιατρεία απ' την κρατική επιχορήγηση της μισθοδοσίας και την κάλυψή της - όπως και όλων των λειτουργιών - με ίδια έσοδα. Η απόφαση αυτή, υπογράμμισε η Κ. Μάτσα, αποτελεί και μικρογραφία της εφαρμογής του νομοσχεδίου.

Ο Γ. Λαμπρούλης απ' το "Σωτηρία" υπογράμμισε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου είναι ευθυγραμμισμένοι με τη γραμμή της ΕΙΝΑΠ στην προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Ανέφερε ότι το νοσοκομείο χρειάζεται 1.000 αξονικές τομογραφίες ασθενών, οι οποίες παραπέμπονται σε ιδιωτικά κυρίως κέντρα. Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να εξασφαλίσει αξονικό τομογράφο, θα γινόταν απόσβεση μέσα σε τρεις μήνες.

Στη συνέντευξη της ΕΙΝΑΠ προσήλθε και ο σύλλογος εργαζομένων του "Ασκληπιείου Βούλας" που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις εδώ και 15 μέρες, με κύριο αίτημα την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνική) είναι σε ποσοστό 62%, στην κατηγορία ΔΕ (Δημόσια Εκπαίδευση) είναι σε ποσοστό 35%, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία καλυμμένη θέση νοσηλευτριών ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση).

Εξαιτίας της έλλειψης δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες και τα χειρουργεία, πόσο μάλλον τα νέα τμήματα που έχουν παραδοθεί, όπως οι Παθολογική Κλινική και ΩΡΛ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Γ. Γιαννικουρή,η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δέκα κλινών, δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς παραμένει το προσωπικό που υπήρχε και πριν 2,5 χρόνια όταν η Μονάδα είχε έξι κρεβάτια. Οσον αφορά τη νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, λειτουργεί με τέσσερις νοσηλεύτριες και νοσηλεύει πέντε ασθενείς, ενώ υπάρχει λίστα 70 ατόμων που αναμένουν να κάνουν αιμοκάθαρση.

Χτες το μεσημέρι το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ι. Πανοπούλου.Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν οι θέσεις, όχι όμως μέσω ΑΣΕΠ του οποίου οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Ο υπουργός πρότεινε αρχικά να τακτοποιήσουν ενδονοσοκομειακά το πρόβλημα των ελλείψεων, με τις ετεροαπασχολήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εργαζόμενοι του απάντησαν ότι στο νοσοκομείο δεν έχουν τέτοιο αριθμό ετεροαπασχολουμένων (3-4 άτομα) για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ετσι, ο υπουργός ζήτησε από την Ι. Πανοπούλου να επικοινωνήσει την ερχόμενη εβδομάδα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ανάγκες και μέχρι τότε να μην ανοίξει κανένα τμήμα στο νοσοκομείο.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Προτίμηση και πριμοδότηση των εισαγωγών
  • Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί σήμερα η πολιτική στο φάρμακο
  • Η κυβέρνηση, ενώ μιλά για "νοικοκύρεμα", αποδεικνύεται τελικά υπηρέτης της ξένης φαρμακοβιομηχανίας

Η πολιτική του φαρμάκου θα συζητηθεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Την εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και θα στηριχτεί σε εισηγήσεις τεχνοκρατών της κυβέρνησης.

Ορισμένα απ' τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι η σταδιακή κατάργηση των έμμεσων φόρων στα φάρμακα, η μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών, η εφαρμογή λίστας για 2.500 φάρμακα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί η ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων, κάτι που ακούγεται εδώ και ένα χρόνο.

Πρόκειται δηλαδή για προσανατολισμό που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έκρηξης των φαρμακευτικών δαπανών, καθώς ούτε τις βασικές αιτίες του προβλήματος αντιμετωπίζει αλλά ούτε συνοδεύεται από κάποιες κινήσεις που θα μπορούσαν άμεσα να έχουν αποτελέσματα.

Ιδού δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Απ' την εποχή που ήταν υπουργός ο Δ. Κρεμαστινός έχουν συνταχθεί κατάλογοι με δεκάδες δραστικών ουσιών που έχουν εισαχθεί και ήταν όχι απλά υπερτιμολογημένες αλλά είχαν "πετάξει" στα ύψη.

Καμιά κίνηση δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση του ελέγχου αυτών των περιπτώσεων και του καθορισμού μικρότερων τιμών. Ακόμα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Β. Αλεξάκος, δήλωσε (9.6.1997) ότι αν γίνει ανακοστολόγηση των φαρμάκων με διαφάνεια τότε θα υπάρξουν φάρμακα για τα οποία θα μειωθούν οι τιμές και θα υπάρξουν φάρμακα στα οποία οι τιμές θα αυξηθούν.

Προκλητική προτίμηση
  • Η κυβέρνηση προτιμά να κάνει εισαγωγές φαρμάκων με δεκαπλάσιο κόστος παρά να αυξήσει τις τιμές κάποιων ελληνικών φαρμάκων που έχουν χαμηλές τιμές.

Εξόφθαλμο παράδειγμα είναι η εισαγωγή της NEOSTIGMINE - χρησιμοποιείται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία - απ' τη Γερμανία μέσω Αγγλίας.

Τη NEOSTIGMINE παράγει η ελληνική εταιρία ΚΟΠΕΡ ΑΕ, η οποία μέχρι τον Οκτώβρη του 1996 ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής των δημόσιων νοσοκομείων ("καταναλώνουν" 425.000 αμπούλες το χρόνο).

Εδώ και τρία χρόνια η ΚΟΠΕΡ χρέωνε τις 50 αμπούλες με 1.126 ή με 22,5 δραχμές την κάθε αμπούλα. Τον Απρίλη του 1996 η εταιρία έθεσε στον υφυπουργό Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδη θέμα διπλασιασμού της τιμής. (Να φτάσουν, δηλαδή, οι 50 αμπούλες στις 2.079 δραχμές ή στις 41,5 δραχμές η κάθε αμπούλα). Η εταιρία πήρε την απάντηση ότι το θέμα θα αντιμετωπιζόταν με την ανακοστολόγηση του Ιούνη 1996 - η οποία τελικά κατέληξε σε αυξήσεις μέχρι και 440% στα λεγόμενα "νέα" φάρμακα.

Το Σεπτέμβρη του 1996 ακολούθησε "νέα όχληση" της εταιρίας προς το υπουργείο Εμπορίου και το αίτημά της παραπέμφθηκε στην ανακοστολόγηση του Δεκέμβρη του 1996, η οποία και δεν έγινε. Η εταιρία αναγκάστηκε να αναγγείλει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου ότι θα διακόψει την παραγωγή, όπως και το έκανε από τον Οκτώβρη του 1996.

Ο ΕΟΦ δήλωσε αναρμόδιος για τις τιμές αλλά διά της θυγατρικής εταιρίας ΙΦΕΤ εισήγαγε - μέσω Αγγλίας - τη γερμανική NEOSTIGMINE και της έδωσε χονδρική τιμή - παρότι ο ΕΟΦ δήλωνε αναρμόδιος για τις τιμές - 12.136 δραχμές για τις 50 αμπούλες. Τουτέστιν 242,7 δραχμές η κάθε αμπούλα.

Η εισαγωγή, κατά τους υπολογισμούς της ΚΟΠΕΡ, θα στοιχίσει στο κράτος επιπλέον 85 εκατ. δραχμές, πέραν της συνολικής δαπάνης που θα προκαλούσε ο διπλασιασμός της τιμής του NEOSTIGMINE. Δηλαδή η κυβέρνηση προτίμησε να μη δώσει 7,5 εκατ. επιπλέον στην ΚΟΠΕΡ, αλλά να δώσει 85 εκατ. δραχμές προς όφελος της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή (14.2.1997) ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής έφερε στη Βουλή επιστολή της ΚΟΠΕΡ προς τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα (ημερομηνία αποστολής 17.1.1997), στην οποία περιγράφεται η εξέλιξη του πώς η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να πληρώνει 12.000 δραχμές στη γερμανική φαρμακοβιομηχανία αντί για 2.000 δραχμές στην ελληνική εταιρία για την ίδια ακριβώς ποσότητα.

Αν και ο Ν. Γκατζής μίλησε για σκάνδαλο, τόσο ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας όσο και ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης έκαναν πως δεν άκουσαν για αυτό και κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Το υπουργείο Υγείας απάντησε στην επιστολή της ΚΟΠΕΡ (17.4.1997) αναφέροντας ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ζήτησε απ' την εταιρία να επαναφέρει τις προτάσεις της.

Πέρα από όλα αυτά η κυβέρνηση κρατά κλειστή την κρατική φαρμακοβιομηχανία (εργοστάσια Παλλήνης, Λάρισας και Αγίου Ανδρέα Πάτρας) και έχει ξεχάσει την κρατική φαρμακαποθήκη - τη διέλυσε η ΝΔ - που αποτελεί βασικό μέσο άσκησης φαρμακευτικής πολιτική

ς.

Αποβολή παιδιού με νοητική υστέρηση

Από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "Το Εργαστήρι", διώχνει η διοίκηση ένα παιδί με νοητική υστέρηση, τον Γρηγόρη, που παρακολουθεί το πρόγραμμα τα τελευταία 15 χρόνια. Στο Κέντρο, μαθαίνουν τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται. Παράλληλα, απασχολούνται σε εργαστήρια χειροτεχνίας. Το "Εργαστήρι" λειτουργεί στο Βύρωνα, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, επιδοτείται από το κράτος και είναι ένα από τα λίγα εκπαιδευτικά κέντρα για παιδιά με νοητική υστέρηση που υπάρχουν στη χώρα μας.

Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι το Κέντρο "δεν πάει καλά" και για το λόγο αυτό "αναγκάστηκε" να αποβάλει τον Γρηγόρη. Η μητέρα του, όμως, Οδ. Δήμα, κατήγγειλε στο "Ρ" ότι τη Δευτέρα που της ανακοινώθηκε η αποβολή του παιδιού της, έγιναν στο Κέντρο έξι νέες εγγραφές παιδιών με νοητική υστέρηση, αλλά με παλιές ημερομηνίες. Οταν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στη διοίκηση, της απάντησαν ότι "μπορεί ο Γρηγόρης να παρακολουθήσει τα προγράμματα μέχρι το τέλος της περιόδου, αλλά δε θα ανανεώσει την εγγραφή του το φθινόπωρο".

Σύμφωνα με τον Χ. Χουρδάκη,μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οι διευθύνσεις τέτοιων Κέντρων ακολουθούν αυτή την εκβιαστική τακτική στους γονείς που διεκδικούν μέτρα βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχονται.

Το θέμα, πάντως, είναι ότι, αν τελικά ο Γρηγόρης διωχτεί από το Κέντρο, θα πρέπει είτε να εγγραφεί σε ιδιωτικό είτε να μείνει στο σπίτι του με κάποιον άνθρωπο που θα τον προσέχει.

ΑΠ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Περιορισμός δικαιωμάτων και υποβάθμιση υπηρεσιών

Ολοκληρώθηκε χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.

Για το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση εισηγείται μεταβολές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες θα το αποδιαρθρώσουν ακόμα περισσότερο, θα ιδιωτικοποιήσουν τομείς παροχής υπηρεσιών, θα πλήξουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και τον τρόπο πρόσληψης και εξέλιξής τους. Ακόμα, με το νομοσχέδιο επιχειρείται η δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μόνο ως ψευδεπίγραφος τίτλος μπορεί να αξιολογηθεί. Προτείνεται έμμεσα πλην σαφώς η κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου των γιατρών, πράγμα που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται μεγάλο μέρος της υπαίθρου, ιδιαίτερα των προβληματικότερων περιοχών χωρίς τη φροντίδα του αγροτικού γιατρού, αλλά συγχρόνως χάνονται και περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας αγροτικών γιατρών. Οι διαδικασίες συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ήταν συνοπτικές, χωρίς δυνατότητα ολοκληρωτικών παρεμβάσεων. Μαζικοί φορείς, άμεσα ενδιαφερόμενοι όπως η ΕΙΝΑΠ και η Ομοσπονδία των γιατρών της υπαίθρου, παρά την επιμονή του ΚΚΕ, δεν κλήθηκαν από την Επιτροπή για να εκφράσουν τις απόψεις τους, με τη δικαιολογία ότι κλήθηκαν άλλοι συγγενικοί τους φορείς".

Και η δήλωση καταλήγει: "Εκτιμούμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα επιδεινωθούν οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων υγειονομικών, ενώ συγχρόνως οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα υποβαθμιστούν περισσότερο".

Δέσμη άμεσων μέτρων

Μια δέσμη άμεσων μέτρων για τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό παρουσίασε χτες η ΕΙΝΑΠ.

  • Να υπάρξει πραγματική εξέλιξη για όλους και καθιέρωση πολυδιευθυντικού συστήματος. "Εξέλιξη για τους γιατρούς σημαίνει αλλαγή βαθμίδας με ανάληψη νέων καθηκόντων, η απονομή τίτλων με κανένα τρόπο δεν είναι εξέλιξη" τονίστηκε στη συνέντευξη.
  • Να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός ΕΣΥ και Πανεπιστημίου και να υπάρξει πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς.
  • Να γίνει αναβάθμιση της εκπαίδευσης με ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα ανά ειδικότητα και έλεγχο της εφαρμογής τους.
  • Σταδιακή μείωση της ανεργίας με την πρόσληψη 1.000 γιατρών το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
  • Αμεσα πρόσληψη νοσηλευτριών, γιατί χωρίς τις νοσηλεύτριες δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο και να δουλέψουν οι γιατροί.
  • Αμεση ενίσχυση των Νοσοκομείων για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε να μην πηγαίνουν πόροι στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η κυβέρνηση, μέσα από ένα ιατρικό μισθολόγιο, να δώσει αξιοπρεπείς αποδοχές στους νοσοκομειακούς γιατρούς, με τις οποίες θα αναγνωρίζεται η προσφορά και το έργο τους.

Πολυπληθής παρουσία στη χτεσινή συνέντευξη της ΕΙΝΑΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ