ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρε και εσύ δάνειο, μπορείς!

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, που οι γαλαζοπράσινες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας «μονιμοποιήθηκαν», διαδέχονταν η μια την άλλη και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων ακολουθούσε την κατηφόρα (σε αντίθεση με τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που αυξάνονταν με προκλητικούς ρυθμούς) άνοιξαν χρυσές δουλιές για τις τράπεζες. Αρπάζοντας τη «χρυσή ευκαιρία» που τους πρόσφερε η Συνθήκη του Μάαστριχτ - δηλαδή την εφαρμογή πολιτικών βίαιας μεταφοράς εισοδημάτων από τις τσέπες των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στα θησαυροφυλάκια των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων - οι τράπεζες άρχισαν να κυκλοφορούν με το μανδύα του «καλού Σαμαρείτη»!

Αξιοποιώντας λοιπόν στο έπακρο το γεγονός ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, δέχονταν πολύμορφη και πολύπλευρη επίθεση (από τις εισοδηματικές πολιτικές μείωσης των μισθών και συντάξεων, την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, τις περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τις τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ενόψει ιδιωτικοποίησης κλπ), οι τράπεζες άρχισαν να καλοπιάνουν τα θύματα της λιτότητας. Στα πλαίσια αυτά, εμφανίστηκαν πρόθυμες, να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που δημιουργούσαν στους προϋπολογισμούς των εργαζόμενων νοικοκυριών οι κυβερνητικές πολιτικές, προσφέροντας τραπεζικά δάνεια στα εργαζόμενα νοικοκυριά, που χρόνο με το χρόνο τα έφερναν βόλτα όλο και πιο δύσκολα. Ετσι, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 - εκτός από τα κλασικά καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια - και νέες κατηγορίες δανείων. Στην αρχή, οι τράπεζες διαφήμιζαν την καλή πρόθεσή τους, να λύσουν το πρόβλημα σε όσους δυσκολεύονταν να στρώσουν γιορτινά το τραπέζι σε χρονιάρες μέρες, προσφέροντας -κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα- τα νέα δάνεια με τον τίτλο «εορτοδάνεια». Στη συνέχεια, καθώς οι διακοπές άρχισαν να γίνονται για όλο και περισσότερους εργαζόμενους «είδος πολυτελείας», οι τράπεζες... προσφέρθηκαν να τους «λύσουν» κι αυτό το πρόβλημα, με την καθιέρωση και χορήγηση των δανείων για «διακοπές». Στη συνέχεια καθιέρωσαν και μια σειρά άλλα, στην ουσία, καταναλωτικά δάνεια, όπως τα «ανοιχτά» και «προσωπικά» δάνεια, τα δάνεια για «σπουδές», για «ταξίδια» κλπ. Δάνεια που προσφέρονταν - με τοκογλυφικούς όρους - σαν «λύση» για την αντιμετώπιση καθημερινών οικονομικών αναγκών των εργαζόμενων νοικοκυριών ή ακόμη και για την εξασφάλιση ευημερίας με δανεικά, αποσιωπώντας στις διαφημίσεις τους το γεγονός ότι η δανεική ευημερία είναι και ακριβή και επικίνδυνη.

Στην πορεία - καθώς οι θιασώτες του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ έβαλαν τα δυνατά τους να στήσουν στην Ελλάδα «λαϊκό καπιταλισμό» - οι τράπεζες άρχισαν να διαφημίζουν και να χορηγούν και δάνεια για αγορά εισηγμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο... Αφού δημιούργησαν δηλαδή τις κατάλληλες συνθήκες για την υπερχρέωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες, τώρα, καλλιεργώντας αυταπάτες για εύκολο πλουτισμό μέσω του Χρηματιστηρίου, σπρώχνουν με κάθε τρόπο το λαό και στον τζόγο, ώστε η θηλιά του δανεισμού να γίνει ακόμα πιο σφιχτή και να έχουν τους εργαζόμενους δεμένους από χίλιες δυο μεριές. Δεν είναι τυχαίο, ότι η τελευταία κατηγορία δανείου που καθιέρωσε η Τράπεζα της Ελλάδας - βλέποντας ότι η πολύχρονη λιτότητα έχει «ξεσκονίσει» στην κυριολεξία τα πορτοφόλια του λαού, σε σημείο ώστε να μην μπορεί να πληρώσει την Εφορία ή άλλους λογαριασμούς στο Δημόσιο - είναι τα δάνεια για την εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο!

Οι τραπεζικές διαφημίσεις του τύπου «πάρε κι εσύ ένα δάνειο, μπορείς», έχουν στόχο τη μεγιστοποίηση των τραπεζικών κερδών. Το μεγάλο ερώτημα, είναι, πώς θα πληρωθούν αυτά τα δάνεια, όταν η κυβέρνηση συνεχίζει τις πολιτικές μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, που δημιουργούν ανάγκες νέου δανεισμού;


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

KKE
Η κυβέρνηση άφησε τη Θάσο χωρίς νερό

Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή και απαίτηση για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στο νησί  

Σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει το νησί της Θάσου, με αποτέλεσμα κάτοικοι και επισκέπτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά λόγω της ανεπαρκούς υδροδότησης. Το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα αυτό, επισημαίνει την προκλητική αδιαφορία που επέδειξε η κυβέρνηση στη λήψη μέτρων - καθώς μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 1985 - και ζητά να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος.

Στην Ερώτηση του Κόμματος, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης επισημαίνουν τις αρνητικότατες επιπτώσεις τόσο στην ύδρευση των οικισμών - και μάλιστα αυτή την περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω του τουρισμού - όσο και στην άρδευση των ελαιώνων, αλλά και σε άλλες χρήσεις: «Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν, το παράδειγμα της Καλλιράχης, όπου η υδροδότηση διαρκεί μόλις 2 -3 ώρες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να δυσανασχετούν, οι επισκέπτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, να προκαλούνται μαζικές αντιδράσεις, ενώ η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε να πάρει πρωτοφανή για το νησί έκτακτα μέτρα».

Στην Ερώτηση του Κόμματος επισημαίνονται επίσης οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, αφού, όπως σημειώνεται, το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε από το πουθενά: «Αποτελούσε μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη - τονίζεται χαρακτηριστικά - ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 1985. Γι' αυτό και οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσία Εγγειων Βελτιώσεων) είχαν προβλέψει την κατάσταση και έγκαιρα είχαν υποδείξει τη λήψη σειράς μέτρων, όπως την ανόρυξη διαφόρων γεωτρήσεων, την κατασκευή φράγματος στις Μαριές, λιμνοδεξαμενής στην Καλλιράχη και διοχέτευση του νερού με περιφερειακό αγωγό από τις γεωτρήσεις των Μαριών και του Σωτήρα στα γειτονικά χωριά και σ' ολόκληρο το νησί».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Μακεδονίας-Θράκης, ποια μέτρα πήρε ή πρόκειται να πάρει και πότε η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να υπάρχει μια σαφής εικόνα της κατάστασης και της εξέλιξης των υδάτινων πόρων, καθώς και των ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων του προβλήματος λειψυδρίας στη Θάσο, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν το μεγαλύτερο μέρος του δάσους της.
  • Να προωθηθεί άμεσα και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το φράγμα των Μαριών.
  • Να γίνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λιμνοδεξαμενή της Καλλιράχης προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο άλλωστε υπάρχει οριστική μελέτη.
  • Να ανατεθούν άμεσα οι αναγκαίες μελέτες για τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για την παροδική αντιμετώπιση των αναγκών την τρέχουσα τουριστική περίοδο, αλλά και των αγροτικών καλλιεργειών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Δεν πληρώνει τους εργαζόμενους του Οργανισμού Βάμβακος

Πρώιμα άρχισαν τα παρατράγουδα για τους εργαζόμενους του Οργανισμού Βάμβακος, που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τον διαλύσει οριστικά με τελικό χρονικό περιθώριο το Μάη του 2001.

Το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας δεν καταβάλλει τα απαιτούμενα κονδύλια για τη λειτουργία του Οργανισμού με αποτέλεσμα να αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών των υπαλλήλων. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να διαδεχτεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων πληρωμής των οδοιπορικών και των υπερωριών. Ο Οργανισμός χρωστάει στους εργαζόμενους τα οδοιπορικά και τις υπερωρίες από την 1/1/2000 και μετά. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάρτη και το ποσό των δεδουλευμένων που τους οφείλεται ξεπερνάει τα 600.000.000 δραχμές. Μπρος σε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, κάποιοι διευθυντές των κατά τόπους γραφείων, το γύρισαν στο «εκσυγχρονιστικό κλαρίνο», προφανώς μετά από άνωθεν εντολές: Αρχισαν να παρακαλάνε τους εκκοκκιστές να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό Βάμβακος μπας και μαζευτεί κανά φράγκο. Μετά βέβαια οι ίδιοι θα πάνε να ελέγξουν τους εκκοκκιστές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ