Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
KKE
Η κυβέρνηση άφησε τη Θάσο χωρίς νερό

Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή και απαίτηση για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στο νησί  

Σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει το νησί της Θάσου, με αποτέλεσμα κάτοικοι και επισκέπτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά λόγω της ανεπαρκούς υδροδότησης. Το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα αυτό, επισημαίνει την προκλητική αδιαφορία που επέδειξε η κυβέρνηση στη λήψη μέτρων - καθώς μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 1985 - και ζητά να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος.

Στην Ερώτηση του Κόμματος, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης επισημαίνουν τις αρνητικότατες επιπτώσεις τόσο στην ύδρευση των οικισμών - και μάλιστα αυτή την περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω του τουρισμού - όσο και στην άρδευση των ελαιώνων, αλλά και σε άλλες χρήσεις: «Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν, το παράδειγμα της Καλλιράχης, όπου η υδροδότηση διαρκεί μόλις 2 -3 ώρες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να δυσανασχετούν, οι επισκέπτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, να προκαλούνται μαζικές αντιδράσεις, ενώ η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε να πάρει πρωτοφανή για το νησί έκτακτα μέτρα».

Στην Ερώτηση του Κόμματος επισημαίνονται επίσης οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, αφού, όπως σημειώνεται, το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε από το πουθενά: «Αποτελούσε μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη - τονίζεται χαρακτηριστικά - ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 1985. Γι' αυτό και οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσία Εγγειων Βελτιώσεων) είχαν προβλέψει την κατάσταση και έγκαιρα είχαν υποδείξει τη λήψη σειράς μέτρων, όπως την ανόρυξη διαφόρων γεωτρήσεων, την κατασκευή φράγματος στις Μαριές, λιμνοδεξαμενής στην Καλλιράχη και διοχέτευση του νερού με περιφερειακό αγωγό από τις γεωτρήσεις των Μαριών και του Σωτήρα στα γειτονικά χωριά και σ' ολόκληρο το νησί».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Μακεδονίας-Θράκης, ποια μέτρα πήρε ή πρόκειται να πάρει και πότε η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να υπάρχει μια σαφής εικόνα της κατάστασης και της εξέλιξης των υδάτινων πόρων, καθώς και των ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων του προβλήματος λειψυδρίας στη Θάσο, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν το μεγαλύτερο μέρος του δάσους της.
  • Να προωθηθεί άμεσα και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το φράγμα των Μαριών.
  • Να γίνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λιμνοδεξαμενή της Καλλιράχης προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο άλλωστε υπάρχει οριστική μελέτη.
  • Να ανατεθούν άμεσα οι αναγκαίες μελέτες για τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για την παροδική αντιμετώπιση των αναγκών την τρέχουσα τουριστική περίοδο, αλλά και των αγροτικών καλλιεργειών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ