ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
Σελ. /28
Στο κενό οι απειλές της κυβέρνησης και η επιστράτευση της ΔΑΠ

Αφού δείχνει για μία ακόμα φορά τις εχθρικές στις ανάγκες των φοιτητών προτεραιότητές της, φανερά θορυβημένη από το διευρυνόμενο κύμα αντίθεσης στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση επιστρατεύει απειλές και τρομοκράτηση απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την προχτεσινή εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, που έγινε με αφορμή κατάληψη και της Πρυτανείας. Ο Π. Μαρινάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ήταν άμεση η επέμβαση της αστυνομίας με τις δέουσες προσαγωγές η οποία αστυνομία μετά και από σχετικές ενέργειες του πρύτανη έκανε το αυτονόητο, επέβαλε τον νόμο. Εχει γίνει και σε πάρα πολλές άλλες καταλήψεις, θα συνεχίσει να γίνεται». Αυτή ήταν η προκλητική απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης για το ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν δεκάδες φοιτητές, εκλεγμένους συνδικαλιστές, ερευνητές, ακόμα και τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου... Στα παραπάνω απάντηση δίνουν τόσο οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα που έδιωξαν την αστυνομία από το ίδρυμα και δηλώνουν πως οι ανοιχτές απειλές και προσπάθειες τρομοκράτησης δεν θα τους κάνουν να αποδεχτούν την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το εμπόριο και την υποβάθμιση πτυχίων και σπουδών.

Αντίστοιχα στο κενό πέφτει και η προσπάθεια να επιστρατευτεί η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, η παράταξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, να μιλήσει εξ ονόματος της δήθεν «πλειοψηφίας» των φοιτητών, συκοφαντώντας τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που αγωνιούν για τις σπουδές και τα πτυχία τους. «Ξέραμε ότι η ΔΑΠ είχε πάντα ένα πρόβλημα με την αριθμητική. Εδώ και δύο χρόνια που οι φοιτητές την στέλνουν στη 2η θέση, πίσω από την "Πανσπουδαστική", αυτή αυτοανακηρύσσεται πρώτη! Εδώ και 13 χρόνια που όλες οι κυβερνήσεις έχουν περικόψει αθροιστικά 6,1 δισ. από τα πανεπιστήμια με τις συνεχείς μειώσεις προϋπολογισμών, η ΔΑΠ βλέπει αυξήσεις! Ενδεικτικά, το 2009 η κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ ήταν 380 εκατομμύρια ευρώ και φέτος μόλις 127 εκατομμύρια!», σχολίασαν από την πρώτη στιγμή οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα πανεπιστήμια της χώρας. «Η πραγματικότητα δείχνει από μόνη της την αλήθεια. Γι' αυτό και οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου είναι είδος υπό εξαφάνιση στα ΑΕΙ. Ενδεικτικά δεν υπάρχει φοιτητικός σύλλογος που να έχει δηλώσει στήριξη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης». Είναι ενδεικτικό ότι στις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν με το άνοιγμα των σχολών, η πρόταση της ΔΑΠ για να στηρίξουν οι φοιτητές το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ελάχιστους σε 6 Γενικές Συνελεύσεις και σε όλες τις άλλες δεν υπήρξε κανένας φοιτητής να την υποστηρίξει.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών θα βάλουμε φραγμό, κάτω τα χέρια απ' τον Πολιτισμό!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Από τις μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις των σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών
Από τις μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις των σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών
Με αφορμή το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Κατάρτιση, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, και την αναφορά του στο ΠΔ 85/22, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του για τις καλλιτεχνικές σπουδές σημειώνει:

«Το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση βάφτισε "Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης" και κατατέθηκε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στη Βουλή αποτελεί αιτία πολέμου όχι μόνο για τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς και τους αποφοίτους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που το έχουν καταδικάσει με τους αγώνες των συλλόγων και μαζικών φορέων τους, αλλά και για τους σπουδαστές και αποφοίτους των Καλλιτεχνικών Σχολών!

Μεταξύ άλλων απαράδεκτων διατάξεων, το νομοσχέδιο επαναφέρει "από την πίσω πόρτα" το κατάπτυστο ΠΔ 85/22, που δέχτηκε τη μαζική καταδίκη των σπουδαστών και αποφοίτων των Καλλιτεχνικών Σχολών, των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, όλων των καλλιτεχνών την προηγούμενη χρονιά.

Σε άρθρο για τις λεγόμενες "Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ)", όπως βαφτίζει τα ΙΕΚ, αναφέρει ότι "ο απολυτήριος τίτλος που παρέχουν είναι προσόν διορισμού στην εκπαιδευτική κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022". Η αναφορά και ενσωμάτωση του ΠΔ 85 είναι επικίνδυνη, αφού παγιώνει σε "απολυτήριο Λυκείου" το πτυχίο των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών και όλων των απόφοιτων σπουδαστών των ΙΕΚ!

Δεν θα περάσει! Ξεσηκωμός τώρα!

Οι σπουδαστές και απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Σχολών, που δικαίως προειδοποιούσαν πως ούτε η υποβάθμιση σε απολυτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ούτε η "διαβάθμιση" των πτυχίων των καλλιτεχνικών σπουδών και η "εξίσωσή" τους με τη "Μεταλυκειακή Εκπαίδευση" μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαρκούς υποβάθμισής τους με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, σήμερα επιβεβαιώνονται.

Το σύνθημα "τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας", που ακούγεται αυτές τις μέρες από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε όλη την Ελλάδα, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο, διαλύει τα πτυχία, υποβαθμίζει τις σπουδές και εμπορευματοποιεί περαιτέρω την Παιδεία, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά με τη συμμετοχή όλων των μαθητών Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων, των σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Σχολών, συνεχίζοντας τον μεγάλο αγώνα που ξεκίνησε πέρυσι!

Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης θα βρει απέναντί της και τους νέους καλλιτέχνες, που με τους αγώνες τους απέδειξαν ότι δεν ανέχονται τον εξευτελισμό και την κοροϊδία. Με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις απάντησαν την προηγουμένη χρονιά, έτσι θα απαντήσουν και φέτος!

Δωρεάν - δημόσιες να είναι οι σπουδές, πτυχία με αξία στις καλλιτεχνικές σχολές

Μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές, που παλεύουν για σύγχρονα σχολεία και πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, μαζί με τους σπουδαστές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που παλεύουν για την αναβάθμιση των σπουδών τους, οι μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων και οι σπουδαστές των Καλλιτεχνικών Σχολών να μπουν μπροστά διεκδικώντας:

  • Να αποσυρθούν τώρα το νομοσχέδιο για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση και όλα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια.
  • Απόσυρση του ΠΔ 85 και της τροπολογίας 1565/2023.
  • Καμία υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των καλλιτεχνών, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (ΤΕ), καμία διάκριση σε αποφοίτους πριν και μετά το 2003.
  • Συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας Πανεπιστημιακής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.
  • Αντιστοίχιση των σημερινών και παλιών πτυχίων των σχολών βάσει διαδικασιών εξομοίωσης. Ιδρυση συστήματος δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, παράλληλα με το σχολείο».
ΠΑΤΡΑ
Σύσκεψη με φοιτητικούς συλλόγους και φορείς εργαζομένων

Την αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξέφρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Αχαΐας, σε σύσκεψη με εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων και φορέων εργαζομένων την οποία διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ τη Δευτέρα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αλλά συνέχεια μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με σταθμό και τη Συνθήκη της Μπολόνια. «Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν συμβάλει στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, με τελευταία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγνώρισε ουσιαστικά τα κολέγια», είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας και τη γενικότερη υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και κάλεσε να αποσυρθεί, τονίζοντας την ανάγκη ο αγώνας των φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να συνεχιστεί, να συνδεθεί η πάλη με τα ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Αναφέρθηκε ακόμα στις θέσεις του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής, ενώ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν επίσης μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών, με συνέπειες στις σπουδές των φοιτητών και στους εργαζόμενους στον χώρο. Τονίστηκε η διαχρονική μείωση του προσωπικού, ειδικά στα εργαστήρια, όπου από 4 καθηγητές πριν 20 χρόνια σε ένα μόνο Τμήμα, με 220 φοιτητές, φέτος έχει απομείνει ένας για 320, ενώ από 51 μέλη ΔΕΠ το 2010, σήμερα έχουν μείνει 23 στο Τμήμα Φυσικής.

Σημειώθηκαν η μείωση των εργαστηρίων, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός που δημιουργεί κινδύνους για ατυχήματα (π.χ. στο Χημικό) την ίδια ώρα που άλλος, όπως στους Πολιτικούς Μηχανικούς, χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εταιρείες (π.χ. σεισμικής δραστηριότητας), αποκλείοντας τους φοιτητές, λόγω της έλλειψης απαραίτητου προσωπικού.

Επισημάνθηκαν τα μεγάλα έξοδα αναλώσιμων που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές (Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών κ.λπ.), αλλά και η διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση από την πλευρά των κυβερνήσεων, με επιπτώσεις και στα ζητήματα σίτισης, στέγασης κ.ο.κ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε αναφορά και σε κατακτήσεις που υπήρξαν έπειτα από κινητοποιήσεις για εξοπλισμό και υλικά, όπως και με τη μη απόλυση των 86 συμβασιούχων εργαζομένων της καθαριότητας.

Από την πλευρά του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού αναφέρθηκε επιπλέον η ανάγκη ενίσχυσης του Ιδρύματος με μόνιμους υπαλλήλους, αφού με βάση μελέτη προ 10ετίας απαιτούνταν 660 μόνιμοι εργαζόμενοι σε ένα πανεπιστήμιο με 22 Τμήματα και σήμερα υπηρετούν λιγότεροι από 400 για 27. Η τάση μάλιστα είναι για περαιτέρω μείωση, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη πραγματοποίησης νέων προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων, καθώς προσλαμβάνονται μόνο εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις, συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Ανώτατη Εκπαίδευση» πραγματοποιούν η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους.

***

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ ως πολιορκητικός κριός για την περαιτέρω υποβάθμιση Παιδείας και Ερευνας» πραγματοποιεί η ΚΟ Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ, την Παρασκευή 19 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στο cafe - βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3). Θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ. Παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Διονύση Μπονάτσο, διευθυντή Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και τον Μάνο Σαριδάκη, κύριο ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

***

Εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Ανώτατη Εκπαίδευση» διοργανώνουν η ΚΟΒ ΑΕΙ Λάρισας του ΚΚΕ και η ΤΟ ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ το Σάββατο 20 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ