ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ: ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 118 ΝΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ
Ο χρόνος λιγοστεύει...
  • Απέλπιδες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για να απεγκλωβίσουν τους Ρώσους ναυτικούς 
  •  Ειδικό σκάφος από τη Βρετανία μεταφέρεται στην περιοχή
  •  Κίνδυνος διαρροής από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες
  •  Διπλωματικά και στρατιωτικά «παιχνίδια» εν μέσω της κρίσης

Το πλήρωμα του υποβρυχίου «Κουρσκ» σε φωτογράφηση από τον περασμένο Μάη

Associated Press

Το πλήρωμα του υποβρυχίου «Κουρσκ» σε φωτογράφηση από τον περασμένο Μάη
ΜΟΣΧΑ - ΜΟΥΡΜΑΝΣΚ.-

Ενώ ο χρόνος για τη διάσωση των 118 ναυτικών του υποβρυχίου «Κουρσκ» που έχει προσαράξει στο βυθό της Αρκτικής Θάλασσας από το Σάββατο, λιγοστεύει, κάθε ώρα που περνάει -υπολογίζεται ότι έχουν από 24 ώρες ως 9 μέρες οξυγόνου, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος - εντείνονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους, στις οποίες συνδράμει και η Βρετανία. Στο μεταξύ Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι χτες «δεν είχαν καμία επαφή» με το εσωτερικό του υποβρυχίου, το οποίο έχει εν μέρει πλημμυρίσει...

Βρετανικό αεροσκάφος απογειώθηκε χτες από τη Σκοτία, μεταφέροντας ειδικό υποβρύχιο διάσωσης προς τη σκηνή της ναυτικής τραγωδίας. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δυσχεραίνονται από τις δυσμενείς συνθήκες στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και τα ισχυρά υπόγεια ρεύματα που επικρατούν στο βυθό, σε βάθος περίπου 110 μέτρων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση, καθώς ακόμη και η επαφή που είχαν νωρίτερα τα σωστικά σκάφη με το πλήρωμα - χτυπώντας το σκάφος και αφουγκραζόμενα για την απάντηση των ναυτικών - έχει χαθεί. Ωστόσο ο Ιλια Κλεμπάνοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε στο πρακτορείο « Interfax» ότι αυτό «δε σημαίνει απαραίτητα πως οι ναυτικοί είναι νεκροί».

Εχουν υπάρξει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να συνδεθούν σωστικά σκάφη με κάποια από τις εξόδους του υποβρυχίου. Ενα σκάφος, το «Μπέστερ», που μπορεί να μεταφέρει 20 ανθρώπους, προσπαθούσε χτες βράδυ και πάλι να προσεγγίσει το υποβρύχιο.

Χειρότερα ακόμη, μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει την περιοχή του δυστυχήματος. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται καταιγίδα στην περιοχή.

Τουλάχιστον 12 πολεμικά του ρωσικού ναυτικού βρίσκονται στην περιοχή.

Αγωνία

Οι σωστικές προσπάθειες, ακόμη κι αν τα σωστικά σκάφη καταφέρουν να συνδεθούν σε κάποια έξοδο του υποβρυχίου «Κουρσκ», θα διαρκέσουν αρκετές ώρες. Το υποβρύχιο, που καταβυθίστηκε το Σάββατο, μετείχε σε ναυτικά γυμνάσια όταν το δυστύχημα - του οποίου οι αιτίες είναι, εν πολλοίς, αδιευκρίνιστες - συνέβη.

Η κατάσταση των ναυτικών είναι άγνωστη, καθώς οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί. Οταν το υποβρύχιο βυθίστηκε, οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που φέρει, έκλεισαν αυτόματα, κόβοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι συγγενείς των 118 ναυτικών του «Κουρσκ» περιμένουν με αγωνία τα νέα των δικών τους. Στο Μουρμάνσκ, μια γυναίκα που ο γιος της είναι ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος, λέει ότι είναι «αφόρητο» γι' αυτήν «να ανοίξει την τηλεόραση και να δει τις ειδήσεις»...

Πολλοί από τους συγγενείς έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε μια ειδική νοσοκομειακή μονάδα που έχει στηθεί στο Σεβερομόσκ, κοντά στο Μουρμάνσκ, περιμένοντας τους ναυτικούς όταν απεγκλωβιστούν.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αν και δεν υπήρχε οπλισμός με πυρηνική γόμωση στο σκάφος, έχει ανιχνευτεί «διαρροή» από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Δεν είναι γνωστό πόσο εκτεταμένη είναι η διαρροή ραδιενέργειας, ή αν αυτή έχει πλήξει τα μέλη του πληρώματος. Αν και «φαίνεται» πως η διαρροή αυτή είναι ελάχιστη, περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για τη ζωή των ναυτικών αλλά και την υποβρύχια ζωή στον τόπο του δυστυχήματος.

Το «Ιδρυμα Μπελόνα» της Νορβηγίας, μια περιβαλλοντική οργάνωση, θεωρεί ως «χειρότερο σενάριο», μια πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα του σκάφους.

Οι αρχές της Νορβηγίας αναφέρθηκαν στην περίπτωση του πυρηνικού υποβρυχίου «Κομσομόλετς», που είχε συνθλιβεί το 1989, και από το οποίο «διαρρέει πλουτώνιο», όπως λένε. Ωστόσο το βάθος όπου βρίσκεται εκείνο το σκάφος, σημαίνει ότι αποτελεί «μικρότερη απειλή» για το υποβρύχιο περιβάλλον.

Παιχνίδια

Διάφοροι παράγοντες επιχειρούν να «παίξουν» με την τραγωδία σε διάφορα επίπεδα - π.χ. η αμερικανική πλευρά μοιάζει να αναζητά διπλωματικά και στρατιωτικά «οφέλη» και μέσα πίεσης, ενώ ο δυτικός Τύπος δεν αποφεύγει να επιδείξει λεπτή ειρωνεία προς τη ρωσική πλευρά. Και η κρίση συνεχίζεται...

Αναζητώντας εξηγήσεις

Το βρετανικό σωστικό υποβρύχιο

Associated Press

Το βρετανικό σωστικό υποβρύχιο
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Κάτι εξαιρετικό, πέρα από τη φαντασία ενός μηχανικού» συνέβη στο «Κουρσκ»: η δήλωση ανήκει στον αρχισχεδιαστή του υποβρυχίου, Ιγκόρ Μπαράνοφ, ο οποίος μίλησε χτες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass. Τι συνέβη όμως πράγματι στο πυρηνοκίνητο σκάφος, που μετείχε σε στρατιωτικά γυμνάσια πριν γίνει το πρώτο θέμα στις εφημερίδες όλου του κόσμου παγιδεύοντας στο βυθό τα 118 μέλη του πληρώματός του;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες όσον αφορά τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στο «Κουρσκ». Το τελευταίο (επίσημο) σενάριο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού είναι ότι υπήρξε έκρηξη εντός του σκάφους, και συγκεκριμένα «στον πρώτο τορπιλοσωλήνα». Ωστόσο δεν έχει υπάρξει εκτίμηση όσον αφορά το τι ακριβώς προκάλεσε αυτήν την έκρηξη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού, ο ναύαρχος Βλαντίμιρ Κουρογέντοφ, είχε πει ότι το υποβρύχιο ενδεχομένως «είχε συγκρουστεί» με αμερικανικό υποβρύχιο, το οποίο παρακολουθούσε τα ναυτικά γυμνάσια. Αλλο ένα σενάριο ήθελε έναν τορπιλοσωλήνα να «πλημμυρίζει» αμέσως μετά την εκτόξευση τορπίλης.

Δύο υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ βρίσκονταν στην περιοχή το Σαββατοκύριακο, και το ένα ανέφερε ότι «άκουσε μια έκρηξη», όπως τουλάχιστον δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Πάντως το Ρωσικό Ναυτικό εκείνες τις ώρες εκτόξευε κυριολεκτικά δεκάδες τορπίλες, βόμβες και άλλα βλήματα, επομένως ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα - τουλάχιστον προς το παρόν - αν η έκρηξη που «άκουσαν» στο αμερικανικό υποβρύχιο συνδέεται με το «Κουρσκ».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο « Interfax» ανέφερε, επικαλούμενο το ρωσικό ναυτικό, ότι τα μίνι υποβρύχια που έχουν προσεγγίσει το καταβυθισμένο σκάφος, είδαν πληγές σε τουλάχιστον δύο σημεία του. Πολλά διαμερίσματα του σκάφους, κατά την ίδια πηγή, είναι πλημμυρισμένα από τη στιγμή που το υποβρύχιο έκανε τη μοιραία βουτιά του.

Εξετάζοντας την έκταση των ζημιών στο υποβρύχιο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη θεωρία ότι μπορεί να υπήρξε σύγκρουση του υποβρυχίου, που κινούν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες, με άλλο σκάφος.

Είναι πολύ γνωστό ότι αμερικανικά και ρωσικά υποβρύχια παίζουν συχνά «παιχνίδια πολέμου», ωστόσο το αμερικανικό επιτελείο «αρνήθηκε κατηγορηματικά» την εκδοχή της σύγκρουσης. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Κρεγκ Κούγκλι , δήλωσε: «δεν έχουμε ουδεμία ένδειξη ότι αμερικανικό σκάφος ενεπλάκη στο δυστύχημα». Ομως ο ίδιος απέφυγε να πει αν αμερικανικό υποβρύχιο ήταν στην περιοχή του δυστυχήματος, και πόσο κοντά στο «Κουρσκ».

Τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, με σημαντικότερο το «Associated Press», εκτιμούν ότι η «έλλειψη πόρων» του πολεμικού ναυτικού, το οποίο έθεσε εκτός υπηρεσίας εκατοντάδες σκάφη τη δεκαετία του '90 αφού δεν μπορούσε να τα συντηρήσει, ίσως είναι ένας παράγοντας που συντέλεσε στο δυστύχημα. Το πολεμικό ναυτικό διατηρεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τρία πυρηνικά υποβρύχια σήμερα, αν και μία δεκαετία πριν υπήρχαν 100 σε υπηρεσία.

Ο Πολ Μπίβερ, εκπρόσωπος του γνωστού και μη εξαιρετέου περιοδικού « Janes» (που χαρακτηρίζεται, όχι άδικα, ως το «εγχειρίδιο του καλού κατασκόπου» ) εκτίμησε ότι το ατύχημα συνέβη επειδή «είτε υπήρξε σύγκρουση με άλλο υποβρύχιο ή σκάφος επιφάνειας, είτε προσέκρουσαν στο βυθό, είτε είχαν πρόβλημα με τους τορπιλοσωλήνες τους».

Το Ρωσικό Ναυτικό πάντως έκανε σαφές ότι δεν είναι ώρα για σπέκουλες: «Μόνο μια πραγματική εκτίμηση στη σκηνή του συμβάντος μπορεί να μας πει (τι συνέβη), και όταν μάθουμε την κατάσταση μέσα στο υποβρύχιο, τότε θα βγάλουμε συμπεράσματα», είπε εκπρόσωπός του στη μοσχοβίτικη τηλεόραση NTV.

Απ' όλα τα σενάρια που ακούστηκαν, μόλις ένα έχει αποκλειστεί: το ενδεχόμενο το υποβρύχιο να προσέκρουσε σε παγόβουνο. Αν και οι ασκήσεις γίνονται στην Αρκτική Θάλασσα και αυτόν τον καιρό συνήθως υπάρχουν παγόβουνα στην περιοχή, η μετεωρολογική υπηρεσία της Νορβηγίας ανέφερε πως «δεν υπάρχουν ίχνη παγόβουνων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Τα σωστικά μέσα

ΜΟΥΡΜΑΝΣΚ.-

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν τα 118 μέλη πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ» που έχει προσαράξει στη Θάλασσα του Μπάρεντς γίνεται με διάφορα μέσα:

Κάψουλες διαφυγής. Το ρωσικό ναυτικό επιχείρησε τρεις φορές να χρησιμοποιήσει ειδικές κάψουλες διαφυγής, αλλά τα ισχυρά υπόγεια ρεύματα και η θέση που πήρε το υποβρύχιο όταν προσάραξε στο βυθό (βρίσκεται σε γωνία 60 μοιρών) εμπόδισαν τη σύνδεσή τους με το σκάφος. Η μία από αυτές τις κάψουλες, που ονομάζεται «Πριζ» και μπορεί να μεταφέρει εννέα ανθρώπους τη φορά, ήταν το σκάφος που πρωταγωνίστησε στις τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Χτες (Τετάρτη) το ναυτικό δοκίμασε μια μεγαλύτερη έκδοση, το «Μπέστερ», μια μηχανή 50 τόνων με διμελές ως τριμελές πλήρωμα, που είναι ικανό να μεταφέρει έως και 20 ανθρώπους τη φορά. Οι κάψουλες αυτές προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να συνδεθούν με μια θύρα φόρτωσης υλικού, προκειμένου να εκκενώσουν τους ναύτες.

«Καμπάνα» (Κολοκόλτσικ). Πρόκειται για μια εξελιγμένη εκδοχή των παλιών καταδυτικών συσκευών που ονομάζονται «καμπάνες». Το πλήρωμα του υποβρυχίου υποθετικά μπορεί να φορέσει στολές, να βγει από τους τορπιλοσωλήνες και μετά να μπει στις «καμπάνες» αυτές, που θυμίζουν μεγάλα σκάφανδρα. Ωστόσο το υποβρύχιο βρίσκεται σε βάθος πάνω από 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου το σκοτάδι καθιστά δύσκολο για τους ναύτες να βρουν τις «καμπάνες» αυτές. Αξιωματικοί του ναυτικού λένε πως μπορεί επίσης να μην υπάρχουν αρκετές καταδυτικές στολές για όλους τους ναύτες - εκτός αυτού, ακόμη κι αν έβγαιναν με αυτό τον τρόπο από το σκάφος, δε θα επιβίωναν για πολύ στα παγωμένα νερά.

Επιχείρηση τεχνητής ανάδυσης. Το ρωσικό ναυτικό μελετά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τεράστιες δεξαμενές, οι οποίες θα συνδεθούν με το «Κουρσκ» και θα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αέρα στο σκάφος, ώστε το σκάφος των 13.000 τόνων να αναδυθεί τεχνητά. Ακόμη κι αν δε φτάσει στην επιφάνεια, λένε οι υπέρμαχοι της λύσης, μια μικρή έστω ανάδυση θα καταστήσει ευκολότερη την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων. Ωστόσο, το ρίσκο σύνθλιψης του σκάφους είναι σημαντικό.

Υποβρύχιο «τσέπης» LR5. Το μίνι-υποβρύχιο που προσέφερε η Βρετανία έχει μήκος 10 μέτρα και χαρακτηρίζεται από τους στρατιωτικούς ειδικούς ως το αντίστοιχο ενός «υποβρύχιου ελικοπτέρου». Διαθέτει εξελιγμένα συστήματα με κάμερες και εργαλεία καθαρισμού από συντρίμμια. Ο στόχος του, στην περίπτωση χρησιμοποίησής του, θα είναι να συνδεθεί με την έξοδο του «Κουρσκ», αλλά δεν είναι σαφές αν είναι συμβατό με τις διαστάσεις του ρωσικού υποβρυχίου.

Διεθνείς «προσφορές βοήθειας»

ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Από το Σάββατο, όταν χάθηκε η επαφή του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με το «Κουρσκ», έχουν υπάρξει αρκετές «προσφορές» βοήθειας προς τη ρωσική κυβέρνηση - αν και δεν ήταν όλες «αθώες», μιας και οι πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν για το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο αξίζουν «χρυσάφι» από στρατιωτικής πλευράς: οι πιθανοί αντίπαλοι των υποβρυχίων της κλάσης Oskar-2 θα μάθαιναν έτσι τα αδύνατα σημεία του...

Η πρώτη τέτοια «προσφορά» έγινε από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Κλίντον, τον Σάντι Μπέργκερ. «Είμαστε έτοιμοι (...) να προσφέρουμε βοήθεια στη Ρωσία», δήλωσε σε συνέντευξη ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ακολούθησαν και άλλες προσφορές: από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία. Ενδιαμέσως, όπως έγινε γνωστό από τα Ηνωμένα Εθνη, Ρώσος αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε πλησίασε Αμερικανούς διπλωμάτες και ρώτησε ανεπισήμως «τι είδους βοήθεια θα μπορούσαν να δώσουν οι Αμερικανοί», διερευνώντας τις προθέσεις της Ουάσιγκτον.

Τελικά, η κυβέρνηση του Προέδρου Πούτιν δέχτηκε τη βοήθεια που προσέφερε η Βρετανία: Ενα ειδικό υποβρύχιο «τσέπης», το LR5, μεταφέρθηκε αεροπορικώς χτες το απόγευμα από τη Σκοτία στο λιμάνι του Τροντχάιμ στη Νορβηγία, απ' όπου θα μεταφερθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Οι Βρετανοί λένε ότι έχουν έτοιμους δύτες με ειδικό εξοπλισμό που μπορούν να «πέσουν στο νερό ακόμη και από ελικόπτερο» αν χρειαστεί, για να επισπευσθεί η διαδικασία.

Το υποβρύχιο «Κουρσκ»
  • Τέθηκε σε υπηρεσία το Μάη του 1994
  • Εχει μήκος 155 μέτρα
  • Εχει εκτόπισμα 18.300 τόνων
  • Φέρει τορπίλες και πυραύλους με δυνατότητα πυρηνικής γόμωσης
  • Εχει δυνατότητες πληγμάτων βυθού - επιφάνειας, ειδικά εναντίον αεροπλανοφόρων
  • Διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ