ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΚ ΣΤΗ ΣΑΝΓΚΑΗ
Συμφωνία τεσσάρων σημείων

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον υπουργό Οικονομικών της Κίνας

Associated Press

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον υπουργό Οικονομικών της Κίνας
ΣΑΝΓΚΑΗ.-

Οι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού που συναντήθηκαν χτες στη Σανγκάη συμφώνησαν να δώσουν μάχη «μεταξύ δικαιοσύνης και κακού» κατά της τρομοκρατίας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιανχουάν, προ της έκδοσης του σχετικού κοινού ανακοινωθέντος κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της διάσκεψης των ηγετών και αξιωματούχων χωρών μελών του ΑΠΕΚ (Οικονομική Συνεργασία Χωρών Ασίας - Ειρηνικού).

Ο Τανγκ πρόσθεσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΑΠΕΚ συμφώνησαν σε τέσσερα σημεία. Πρώτον, πως ο αντιτρομοκρατικός αγώνας «είναι μία μάχη ανάμεσα στη δικαιοσύνη και στο κακό, στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα». Δεύτερον, πως «η τρομοκρατία είναι απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και πως «θα πρέπει να αποκηρυχτεί με δριμύτητα και να αντιμετωπιστεί επιθετικά». Τρίτον, πως οι «διεθνείς συμβάσεις κατά της τρομοκρατίας και οι συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν» και πως «τα έθνη θα πρέπει να σταματήσουν δραστηριότητες προς υποστήριξιν της τρομοκρατίας». Τέταρτον, η καταπολέμηση της χρηματοδότησης των δικτύων τρομοκρατίας σε μία καλά σχεδιασμένη εκστρατεία «περιλαμβάνει κάθε πλευρά της πολιτικής και οικονομικής ζωής, της κοινωνίας και των νόμων».

Αυτά κατά τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών...

Εντούτοις, την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι ξένοι διπλωμάτες σημείωναν τις ανησυχίες χωρών «όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία» για τις εντεινόμενες αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου έναντι των «προσπαθειών της Ουάσιγκτον να ξεριζώσει την τρομοκρατία». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν, μάλιστα, πως αυτές ακριβώς οι χώρες (Ινδονησία, Μαλαισία) δίστασαν, εάν δεν αρνήθηκαν, να συνυπογράψουν κοινή ανακοίνωση υποστήριξης για τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών στο Αφγανιστάν...

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντόουνερ, δήλωνε, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του από την Ινδονησία και τη Μαλαισία πως «υπάρχουν ευαισθησίες μεταξύ των (άλλων) αξιωματούχων (του ΑΠΕΚ) σε σχέση με τον τρόπο που μιλούν δημοσίως για το στρατιωτικό σκέλος της μάχης κατά της τρομοκρατίας». Και ο Ντόουνερ κατέληξε λέγοντας: «Είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίον θα χειριστούν το ζήτημα στο εσωτερικό των χωρών τους... Και δε νομίζω πως θα έπρεπε να ήμασταν τόσο αναίσθητοι στις πολιτικές έγνοιες που αντιμετωπίζουν»...

Ωρες πριν κατά την έναρξη των εργασιών του ΑΠΕΚ και μπροστά σε πλήθος ξένων αλλά και Αμερικανών μεγαλοεπιχειρηματιών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ χαιρέτισε, όπως ισχυρίστηκε, την «υποστήριξη» όλων των χωρών μελών της οργάνωσης λέγοντας: «Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, λάβαμε ένα νέο, επαναλαμβανόμενο, σήμα υποστήριξης απ' όλα τα παρόντα μέλη του ΑΠΕΚ. Και ο Πρόεδρος Μπους θα πάρει το ίδιο σήμα όταν θα συναντηθεί με τους ηγέτες του ΑΠΕΚ αυτό το Σαββατοκύριακο»...

Πράγματι, ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, φθάνοντας χτες (πρώτη μέρα της τετραήμερης επίσκεψής του) στη Σανγκάη, έδωσε, με τις πρώτες δηλώσεις του, το στίγμα των προσδοκιών του απ' τη συνάντηση του ΑΠΕΚ στη Σανγκάη: τη συσπείρωση και διεύρυνση, ή δυνατόν, της «διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας».

Ο Σύνδεσμος «Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού» συγκροτείται από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Περού, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

«ΟΔΗΓΙΕΣ» ΣΡΕΝΤΕΡ ΠΡΟΣ ΕΕ
«Ευθύνες» πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η Ευρώπη έχει ευθύνη για την «ειρήνη» και ...«πέρα από τα σύνορά της», τόνισε, μιλώντας χτες στην ομοσπονδιακή Βουλή, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και εξήγησε στο περίπου τι εννοούσε:

«Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε διεθνή παράγοντα παγκόσμιας επιρροής. Η σημερινή Ευρώπη πρέπει να ριχτεί σε μια νέα πρόκληση. Η πρόκληση αυτή πρέπει και μπορεί να γίνει μια νέα κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης... Μιλώ για τη διατήρηση της ειρήνης και την αποκατάσταση της ασφάλειας και όχι μόνον όσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις χώρες γύρω από την ΕΕ. Μιλώ για την παγκόσμια ευθύνη της Ευρώπης στον αγώνα κατά της φτώχειας, της καταπίεσης, της αστάθειας και της τρομοκρατίας» είπε, στην ομιλία του, ο Γερμανός καγκελάριος...

Δεν έμεινε, όμως, μόνον εκεί ο Γκ. Σρέντερ. Επιχείρησε να γίνει λίγο πιο σαφής, όταν αναφερόμενος στην «έντονη διπλωματική», όπως τη χαρακτήρισε, «δραστηριότητα» της ΕΕ και των κρατών - μελών της, επέμεινε πως «πρέπει» αυτή να «καταλήξει σε μία ...ενδεδειγμένη ...κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια».

Ο Σρέντερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί έστω και αδρά στην ένταξη, όπως είπε, της Ρωσίας στη «συμμαχία κατά της τρομοκρατίας», στην οποία πρόσθεσε πως «θα πρέπει να ενταχθούν και οι αραβικές και ισλαμικές χώρες με προσπάθειες της ΕΕ». Ο ίδιος, τέλος, είπε πως η ΕΕ, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, θα πρέπει να αρχίσει ένα πρόγραμμα «μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης για το Αφγανιστάν».

ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
«Νίπτων τας χείρας»...

Μιλώντας για το μέλλον του Αφγανιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, προβλέπει την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν και τον ΟΗΕ να αναλαμβάνει τη διατήρηση της «ειρήνης»

ΣΑΓΚΑΗ.-

«Ολοι οι ηγέτες που εκπροσωπούν όλες τις πλευρές» της Αφγανικής κοινωνίας θα πρέπει να αναλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν μόλις το καθεστώς των Ταλιμπάν καταρρεύσει, το μέλλον, το πολιτικό, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το ρόλο που θα (και πρέπει να) αναλάβει ο ΟΗΕ.

Αυτά θα συμβούν περίπου στο Αφγανιστάν την επόμενη μέρα, κατά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του προς δημοσιογράφους στην πτήση προς τη Σαγκάη από το Νέο Δελχί. Κατά τον Πάουελ, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, όταν θα ολοκληρωθούν, θα είναι αυτοί που θα προκαλέσουν την κατάρρευση και τότε θα δημιουργηθεί ένα «πολιτικό κενό» ή καλύτερα ένα «κενό εξουσίας», το οποίο θα πρέπει πιθανώς να καλυφθεί από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από τις αποστολές τους σε περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο και το Ανατολικό Τιμόρ και ανάλογα με το ρόλο που ανέλαβε ο ΟΗΕ κατά την επίβλεψή του στις εκλογές στην Καμπότζη το 1993.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τον ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά το τέλος των αμερικανικών βομβαρδισμών και εκτίμησε ότι κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή θα παίξει ο πρώην βασιλιάς Ζαχέρ Σαχ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν εμφανιστεί κάτι παραπάνω από προσεκτικοί, εάν όχι καχύποπτοι, απέναντι στις συνεχείς αναφορές των Αμερικανών αξιωματούχων, για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Λακχντάρ Μπραχίμι, επικεφαλής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ, τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη, μπορώ να πω κάθετα - και αυτή η άποψη είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας και συζήτησης που είχα με τον ΓΓ Κόφι Ανάν - σίγουρα... δεν αναζητούν να παίξουν κάποιο ρόλο σε μία μεταβατική ή ειρηνευτική ή κάποιου είδους τέτοια αποστολής».

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
«Να μείνουν εκτός νέας αφγανικής κυβέρνησης οι Ταλιμπάν»

ΒΙΕΝΝΗ.-

«Δεν υπάρχουν καλά και κακά μέλη των Ταλιμπάν... Η ιδεολογία τους είναι η ίδια» είπε χτες στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών του Τατζικιστάν, Νασαρόου, ο οποίος θεωρήθηκε πως ανταπάντησε μ' αυτόν τον τρόπο σε πρότερη σχετική δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του Κόλιν Πάουελ περί ενδεχόμενης θέσης μετριοπαθών στελεχών των Ταλιμπάν σε μία καινούρια αφγανική κυβέρνηση. Ο Τατζικιστανός υπουργός σημείωσε πως η μελλοντική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν «θα πρέπει να απαρτίζεται από μία ευρεία συμμαχία δυνάμεων που θα αντιπροσωπεύουν όλο τον αφγανικό λαό δίχως όμως οι Ταλιμπάν να μπορούν να ξαναπαίξουν ρόλο σ' αυτή τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ