Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
«Νίπτων τας χείρας»...

Μιλώντας για το μέλλον του Αφγανιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, προβλέπει την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν και τον ΟΗΕ να αναλαμβάνει τη διατήρηση της «ειρήνης»

ΣΑΓΚΑΗ.-

«Ολοι οι ηγέτες που εκπροσωπούν όλες τις πλευρές» της Αφγανικής κοινωνίας θα πρέπει να αναλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν μόλις το καθεστώς των Ταλιμπάν καταρρεύσει, το μέλλον, το πολιτικό, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το ρόλο που θα (και πρέπει να) αναλάβει ο ΟΗΕ.

Αυτά θα συμβούν περίπου στο Αφγανιστάν την επόμενη μέρα, κατά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του προς δημοσιογράφους στην πτήση προς τη Σαγκάη από το Νέο Δελχί. Κατά τον Πάουελ, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, όταν θα ολοκληρωθούν, θα είναι αυτοί που θα προκαλέσουν την κατάρρευση και τότε θα δημιουργηθεί ένα «πολιτικό κενό» ή καλύτερα ένα «κενό εξουσίας», το οποίο θα πρέπει πιθανώς να καλυφθεί από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από τις αποστολές τους σε περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο και το Ανατολικό Τιμόρ και ανάλογα με το ρόλο που ανέλαβε ο ΟΗΕ κατά την επίβλεψή του στις εκλογές στην Καμπότζη το 1993.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τον ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά το τέλος των αμερικανικών βομβαρδισμών και εκτίμησε ότι κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή θα παίξει ο πρώην βασιλιάς Ζαχέρ Σαχ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν εμφανιστεί κάτι παραπάνω από προσεκτικοί, εάν όχι καχύποπτοι, απέναντι στις συνεχείς αναφορές των Αμερικανών αξιωματούχων, για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Λακχντάρ Μπραχίμι, επικεφαλής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ, τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη, μπορώ να πω κάθετα - και αυτή η άποψη είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας και συζήτησης που είχα με τον ΓΓ Κόφι Ανάν - σίγουρα... δεν αναζητούν να παίξουν κάποιο ρόλο σε μία μεταβατική ή ειρηνευτική ή κάποιου είδους τέτοια αποστολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ