Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανησυχούν για την τύχη της «ανασυγκρότησης» στα Βαλκάνια

Ανησυχεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας γιατί οι επικίνδυνες εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτέμβρη, μετατοπίζουν το κέντρο της προσοχής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τα Βαλκάνια στην Κεντρική Ασία. Κάτι τέτοιο, για τους βιομήχανους Β. Ελλάδας μπορεί να σημάνει επιβράδυνση των σχεδίων για ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, διαδικασία απ' την οποία οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας ανέμεναν σημαντικά οικονομικά οφέλη και κέρδη.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη χτεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συνδέσμου, την ομιλία του προέδρου του ΣΒΒΕ, Δημήτρη Συμεωνίδη και τις απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που έδωσε τόσο ο ίδιος όσο και ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Τ. Αλεξανδρίδης.

Διάχυτες ήταν οι ανησυχίες του Συνδέσμου και για τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας από τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». Οι παραγωγικοί τομείς που θα αισθανθούν περισσότερο τις αρνητικές αυτές επιπτώσεις στη χώρα μας είναι, εκτός του τουρισμού και των αερομεταφορών, σημαντικές βιομηχανίες καταναλωτικών ειδών και περισσότερο απ' όλες η βιομηχανία τροφίμων. Ακόμα τονίστηκε ότι πρέπει να αναμένονται και απολύσεις και γενικά μείωση του προσωπικού πολλών επιχειρήσεων για να εξασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητά τους».

Μέσα σ' όλο αυτό το αρνητικό κλίμα, είπε ο κ. Συμεωνίδης, η πολιτική για την «προσχώρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί κάποιο αίσθημα ασφάλειας», γιατί αναμένεται ότι το ευρώ θα διατηρήσει την ισχυρή του ισοτιμία έναντι άλλων νομισμάτων, γεγονός που υποτίθεται ότι μεσοπρόθεσμα θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ άφησε ακόμα να εννοηθεί ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στην ηγεσία ορισμένων υπουργείων θα κινηθούν «σε θετική κατεύθυνση», για να επιταχυνθούν, όπως είπε, οι διαδικασίες υλοποίησης του πολύ σημαντικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και η σωστή και έγκαιρη αξιοποίηση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν πολλές καθυστερήσεις.

Οι βιομήχανοι, όπως έχουν επανειλημμένα αποδείξει, ενδιαφέρονται άμεσα για την προώθηση της «ανασυγκρότησης» των Βαλκανίων και την απορρόφηση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ με τρόπο ευνοϊκό γι' αυτούς, γιατί ελπίζουν ότι με την άμεση εμπλοκή τους στις σχετικές διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων, θα καταφέρουν όχι μόνο να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες από τις αρνητικές επιπτώσεις της σημερινής συγκυρίας, αλλά να πραγματοποιήσουν μεγάλα κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ