Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΡΑΝ
Σε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από την ανθρωπιστική βοήθεια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Οξύνεται η διαμάχη εντός των καθεστωτικών κύκλων της Τεχεράνης για το πώς θα πρέπει να σταθεί η χώρα, στην παρούσα φάση, προκειμένου να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Παρά τις διαφωνίες για τους τρόπους χειρισμού, που έχουν και αυτές ενσωματωθεί στην αντιπαράθεση «μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών», το σημείο που και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συγκλίνουν είναι η συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς αρωγής των προσφύγων, κίνηση, που όπως εκτιμούν οι αναλυτές, φέρνει στο προσκήνιο το Ιράν, που, ούτως ή άλλως, είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή.

Ετσι, η ομοσπονδία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε, χτες, ότι το ιρανικό καθεστώς, μετά από τις αρνήσεις των Ταλιμπάν, αποδέχτηκε να δημιουργηθούν στην ουδέτερη ζώνη των ιρανοαφγανικών συνόρων, τουλάχιστον 8 προσφυγικά στρατόπεδα, με τη δέσμευση ότι η παροχή ανθρωπιστικής και χρηματικής βοήθειας προς το Ιράν, για να αντιμετωπίσει την εισροή των προσφύγων, θα είναι σταθερή και μεγάλη από τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Την ίδια στιγμή, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ανακοίνωσε την έναρξη χορήγησης σταθερής βοήθειας προς την Τεχεράνη.

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Αλί Γιουνέσι επιβεβαίωσε, δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι το Ιράν θα «παράσχει βοήθεια σε αμερικανικά αεροσκάφη που θα καταπέσουν στο έδαφός του». Δεν παρέλειψε, πάντως, να επαναλάβει την αντίθεση της Τεχεράνης, τόσο με τους Ταλιμπάν όσο και με τις «ακρότητες των ΗΠΑ, οι οποίες βοήθησαν τους Ταλιμπάν για να εξασφαλίσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Κάνουν τραγικό λάθος να στηρίζονται μόνο στην πυγμή και όχι στον ανθρώπινο παράγοντα», κατέληξε ο Γιουνέσι, τονίζοντας ότι «ένας τακτικός στρατός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ