Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Συγκρατημένα» δολοφονεί το Ισραήλ...
  • Εξι νεκροί χτες από τη δράση του ισραηλινού στρατού
  • Παράνομη κηρύχτηκε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
  • Απειλεί με ολοκληρωτικό πόλεμο ο Σαρόν, αν δεν εκδοθούν στο Ισραήλ αυτοί που εκτέλεσαν τον υπουργό του

Ριχάν Ουάρντ, ετών 12. Νεκρή από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης που έπληξε σχολείο

Associated Press

Ριχάν Ουάρντ, ετών 12. Νεκρή από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης που έπληξε σχολείο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ και ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Εξι νεκροί - ανάμεσά τους ένα 12χρονο κορίτσι - ήταν το αποτέλεσμα της δράσης του ισραηλινού στρατού μέσα σε μερικές ώρες από την κηδεία του υπουργού Τουρισμού Ζε' εβί που εκτέλεσαν προχτές άνδρες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) - σε μια πρώτη ένδειξη του πόσο... έπιασαν τόπο οι παραινέσεις των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της ΕΕ για «αυτοσυγκράτηση» και «συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Τρεις μαχητές της Φατάχ, της οργάνωσης που πρόσκειται στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηθλεέμ. Ο Γιάρντεν Βατικάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν ρωτήθηκε σχετικά, αλλά η ταυτότητα των διαπραξάντων τη δολοφονία ήταν σαφής. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν ο Ατέφ Αμπαγιάτ, κορυφαίο στέλεχος της Φατάχ και ένας από τους πλέον καταζητούμενους, για το σύμπλεγμα των υπηρεσιών ασφαλείας - της Μοσάντ και της Σιν Μπετ - και του στρατού του Ισραήλ. Ο Χασάν Αμπεντ Ράμπο, εκπρόσωπος της Φατάχ, απέδωσε την έκρηξη σε εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει Ισραηλινοί πράκτορες. Παλαιστίνιοι φέρονταν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες να «απάντησαν» ανοίγοντας πυρ κατά του εβραϊκού οικισμού Γκίλο, από την αυτόνομη περιοχή του Μπέιτ Τζάλα, στη Δυτική Οχθη.

Εξάλλου, αγνοώντας την αμερικανική έκκληση για το αντίθετο, το κυβερνητικό συμβούλιο του Ισραήλ χτες το πρωί επανέλαβε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των επιλεκτικών δολοφονιών.

Χτες το μεσημέρι, τα ισραηλινά άρματα μάχης προωθούνταν σε παλαιστινιακές περιοχές, στην Τζενίν και ταυτόχρονα στη Ραμάλα, ανοίγοντας το δρόμο τους με οβίδες - ιατρικές πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες και το Ρόιτερς, πως τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 12 ετών, σκοτώθηκαν από αυτές. Το κορίτσι σκοτώθηκε από οβίδα που έπληξε το σχολείο όπου βρισκόταν... Αλλο ένα μικρό κορίτσι χαροπάλευε, σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς.

Το αυτοκίνητο - βόμβα. Τρία μέλη της Φατάχ, ανάμεσά τους ο Ατέφ Αμπαγιάτ, σκοτώθηκαν χτες

Associated Press

Το αυτοκίνητο - βόμβα. Τρία μέλη της Φατάχ, ανάμεσά τους ο Ατέφ Αμπαγιάτ, σκοτώθηκαν χτες
Το Ισραήλ εξέδωσε τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ να «παραδώσει τους δολοφόνους του Ζε' εβί», απειλώντας με «σκληρές συνέπειες» σε περίπτωση που δεν υποκύψει. Από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαιώνονταν από αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα ότι έγιναν «οκτώ συλλήψεις» μελών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ότι η οργάνωση «τέθηκε εκτός νόμου». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ουδέποτε έχει εκδώσει Παλαιστίνιους μαχητές στο Ισραήλ και είναι άγνωστο αν θα το πράξει τώρα, που το Ισραήλ - εκμεταλλευόμενο τη διεθνή συγκυρία του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου - απειλεί με ολοκληρωτική επίθεση τους Παλαιστίνιους. «Δε λαμβάνουμε διαταγές ή υποδείξεις από τον Σαρόν και την κυβέρνησή του», είπε ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, μέλος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, ωστόσο το γεγονός μοιάζει να είναι πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό κατά του PFLP, που ανέλαβε την ευθύνη για την προχτεσινή εκτέλεση του Ζε' εβί στην Ιερουσαλήμ. Τρία από τα συλληφθέντα στελέχη του PFLP είναι οι υψηλόβαθμοι Γιούνες αλ-Τζαρού, μέλος της κεντρικής του επιτροπής, ο Ραμπά Μουχάνα, μέλος του πολιτικού του γραφείου, και ο Χανί Χαμπίμπ, αξιωματούχος του στη Λωρίδα της Γάζας. «Η οργάνωση αυτή είναι παράνομη. Η αστυνομία καταζητεί όλα τα μέλη της. Συλλάβαμε οκτώ από τους πολιτικούς ηγέτες της στη Γάζα και τρεις στη Ραμάλα» στη Δυτική Οχθη, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο Παλαιστίνιος υπεύθυνος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Εκπρόσωπος του Καγιέντ αλ-Γκουλ, εκπρόσωπος του Μετώπου στη Γάζα, εκτίμησε ότι οι εξελίξεις αυτές «είναι εξαιρετικά κακές για την παλαιστινιακή ενότητα. Πρόκειται για μια κακή μήνυση της παλαιστινιακής αστυνομίας... Καλούμε για την απελευθέρωση των ηγετών και των μελών μας».

Ο Σαρόν φερόταν να δήλωσε, κατά την εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ, ότι «καθ' όσον με αφορά η εποχή του Αραφάτ τελείωσε». Αν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δεν «εξοντώσει τους τρομοκράτες, θα κάνουμε εμείς πόλεμο εναντίον του», τον έφερε να δηλώνει η Μα' αρίβ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε χτες ότι «ανακάλυψε μια συνωμοσία Ισραηλινών για τη δολοφονία του Αραφάτ», κάτι που το Ισραήλ διέψευσε ως «κατασκευασμένη πληροφορία». Ο σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, που προέβη στη σχετική ανακοίνωση, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη «συνωμοσία» αυτή. Είπε απλώς πως «ο στόχος είναι να καταστραφεί η Παλαιστινιακή Αρχή και η ειρηνευτική διαδικασία».

Το κλίμα φαίνεται να οδεύει από το κακό στο χειρότερο - στην κηδεία του Ρεχάβαμ Ζε' εβί ο Σαρόν, που καταλάβαινε πολύ καλά τις απόψεις του νεκρού υπουργού του, που χρησιμοποιούσε ως άλλοθι εξάλλου...- άκουσε τον γιο του νεκρού ακροδεξιού πολιτικού να του λέει «εκδικήσου τον όπως αυτός θα εκδικείτο εσένα». Την ίδια ώρα ο γνωστός πολιτικός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφραζε την εκτίμηση, ερωτηθείς σχετικά με τις «εκκλήσεις» από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, ότι «πρέπει να επιδείξουμε την ίδια αυτοσυγκράτηση με αυτήν που επιδεικνύουν αυτήν τη στιγμή στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ και η Βρετανία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ