Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
Αναπτύσσεται ένα αντιπολεμικό κίνημα

ΜΠΕΡΚΛΕΪ.-

Στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, η δημοτική σύμβουλος Ντόνα Σπρινγκ έκανε τελευταία δηλώσεις που εκφράζουν το αντιπολεμικό κίνημα που, όπως γράφει στο χτεσινό της φύλλο η ιταλική «Ρεπούμπλικα», αντανακλά ένα αντιπολεμικό ρεύμα που παραδοσιακά εκφραζόταν στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Οπως γράφει η εφημερίδα, την ώρα που ολόκληρη η Αμερική αγωνιά για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης με βιολογικά όπλα και αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε επιστολή, η δημοτική σύμβουλος ζήτησε από το Συμβούλιο να υιοθετήσει ένα ψήφισμα το οποίο ζητεί «την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και την αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης με νόμιμα μέσα».

Η Ντ. Σπρινγκ ζήτησε μάλιστα να ανασταλεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένδειξη πένθους για τους «αθώους αμάχους του Αφγανιστάν, θύματα των δικών μας βομβαρδισμών».

Η πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ, λίκνο φοιτητικών εξεγέρσεων τη δεκαετία του '60, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ενός φιλειρηνικού κινήματος. Καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις, παθιασμένες οι συζητήσεις κατά των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν.

Αλλά μια φράση της Ντόνα Σπρινγκ - σημειώνει ο απεσταλμένος της ιταλικής «Ρεπούμπλικα» - προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις. «Σήμερα, οι τρομοκράτες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος σε συνέντευξή της στην τοπική εφημερίδα «Daily Californian». Η δήμαρχος του Μπέρκλεϊ, Σίρλεϊ Ντιν, εξέφρασε αμέσως την αντίθεση και τη θλίψη της για τις δηλώσεις.

Στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Μπέρκλεϊ υπάρχει και μια άλλη πρόταση ψηφίσματος, η οποία προβλέπει τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά φαρμάκων και εξοπλισμού που θα μοιραστούν στον πληθυσμό για να αμυνθεί απέναντι σε ενδεχόμενη επίθεση με βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα.

Αντίθετα με το Μπέρκλεϊ, στα υπόλοιπα αμερικανικά πανεπιστήμια οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου προκαλούν αντιδράσεις, είτε από τις ακαδημαϊκές αρχές που ασπάζονται τις θέσεις της κυβέρνησης, είτε από φοιτητές και καθηγητές που καταγγέλλουν τον «αντι-πατριωτισμό» των φιλειρηνιστών. Εχουν ήδη αναφερθεί περιπτώσεις διδασκόντων που απομακρύνθηκαν προσωρινά από τη θέση τους επειδή κατήγγειλαν τη στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν: η επίσημη δικαιολογία είναι πάντα ότι αυτό γίνεται για τη δική τους ασφάλεια. Και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες, ένας ερευνητής απαλλάχτηκε των καθηκόντων του επειδή έστελνε από τον υπολογιστή του ινστιτούτου e-mail με τα οποία επέκρινε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ.

Κινητοποιούνται τα συνδικάτα

Κινήσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων που μάχονται τον πόλεμο συγκροτούν επιτροπές στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους. Οι επιτροπές αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο κίνημα, και προσπαθούν να κάνουν γνωστούς τους λόγους που ο αμερικανικός λαός πρέπει να αντιταχθεί στο νέο πόλεμο, να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματά του που υφίστανται επίθεση, να διεκδικήσει καλύτερες εργασιακές σχέσεις αντί να υπακούσει στις εκκλήσεις για παθητική αποδοχή των σε βάρος του αποφάσεων εν ονόματι του πατριωτισμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ