Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Κούβα θεωρεί υποχώρηση στις ΗΠΑ το κλείσιμο του σταθμού

ΑΒΑΝΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Κούβα εξέφρασε την «πλήρη διαφωνία» της με την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει το σταθμό ραντάρ στο Λούρντες και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί να μην τον κλείσει. «Η Συμφωνία για το σταθμό ραντάρ στο Λούρντες δεν ακυρώνεται, μιας και η Κούβα δεν έδωσε για την ώρα τη συγκατάθεσή της», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης. Στην Κούβα θεωρούν ότι το κλείσιμο αυτού του σταθμού αποτελεί υποχώρηση προς τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν σοβαρά την ασφάλεια της χώρας. Επίσης, επίσημοι αξιωματούχοι της Κούβας υπενθύμισαν ότι ο Πούτιν, που πριν από έναν περίπου χρόνο είχε επισκεφθεί την Αβάνα, είχε δηλώσει ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να κλείσει, διότι η Ρωσία και η Κούβα ενδιαφέρονται στη συνέχιση της λειτουργίας του.

Στο μεταξύ, η επιβεβαίωση ότι η απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού ραντάρ αποτελεί υποχώρηση προς τις ΗΠΑ ήρθε από τον επίσημο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γιακοβένκο, ο οποίος χαιρέτισε τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που εκτίμησε την απόφαση της Μόσχας για το κλείσιμο το σταθμού ως απόδειξη του τέλους του «ψυχρού πολέμου». Υπογράμμισε συγχρόνως ότι η ρωσική πλευρά «εννοείται, περιμένει από τις ΗΠΑ αμοιβαιότητα». «Δεν είναι μυστικό ότι στις όμορες με τη Ρωσία χώρες διατηρούνται κέντρα της αμερικανικής ραδιοηλεκτρονικής κατασκοπίας, που είχαν δημιουργηθεί κατά την περίοδο του "ψυχρού πολέμου", αλλά που λειτουργούν ενεργά και μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με το σταθμό στη Βάρντα (Νορβηγία)», τόνισε ο Γιακοβένκο.

Από την άλλη μεριά, τη στιγμή που η Ρωσία κλείνει το σταθμό ραντάρ στην Κούβα, οι Αμερικανοί στέλνουν εκεί, στη στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο, ένα τμήμα 120 ανδρών που θα αντικαταστήσουν εκείνους που θα πάνε στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ