Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Φοιτητική αντιπολεμική απάντηση

Δυναμικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», βροντοφώναξαν οι φοιτητές χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα μαχητικό, μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των αποφάσεων που πήραν πάνω από δέκα Γενικές Συνελεύσεις, βγήκαν στο δρόμο διαδηλώνοντας ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών και απαίτησαν την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν.

Από τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, απλώνοντας τα πανό τους και λίγο πριν τη 1 μ.μ., βγήκαν στο δρόμο ξεκινώντας την πορεία τους από τις οδούς Ιπποκράτους, Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας. Τα συνθήματα έπεφταν βροχή, ενδεικτικά της ζωντάνιας και της αποφασιστικότητάς τους: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στους ιμπεριαλιστές», «Τέρμα τα προσχήματα για την τρομοκρατία, τον πόλεμο τον κάνει η πλουτοκρατία», κάποια από τα χαρακτηριστικά συνθήματά τους.

Εντυπωσιακή έως και προκλητική ήταν η παρουσία της αστυνομίας σε όλη τη διάρκεια της πορείας που συνόδευε τους φοιτητές σα να ήταν δυνάμει εγκληματίες. Ιδιαίτερα μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία οι διμοιρίες των δυνάμεων καταστολής έφταναν τις δεκατέσσερις (!) και οι άντρες τους, «ετοιμοπόλεμοι», υποδέχτηκαν τους φοιτητές φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι φοιτητές από την πλευρά τους απάντησαν στην αστυνομοκρατία με το σύνθημα: «Με ρόπαλα χτυπάτε φοιτητές κι εργάτες και στους Αμερικάνους κάνετε τις πλάτες», ενώ η κατάληξη της κινητοποίησής τους έκλεισε μπροστά στην πρεσβεία με εκατοντάδες φωνές να ενώνονται σε μια λέξη «Δολοφόνοι»!

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη το νεολαιίστικο φιλειρηνικό συλλαλητήριο και η πορεία ξεκίνησε στις 11 το πρωί με τους φοιτητές να ξεκινούν από την Πλατεία Χημείου και τους μαθητές λυκείων και γυμνασίων από το άγαλμα του Βενιζέλου. Οι δύο πορείες συναντήθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας και μέσω της Τσιμισκή κατευθύνθηκαν στο Αμερικάνικο Προξενείο.

Εξω από το προξενείο, παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η αγανάκτηση της νεολαίας για τον πόλεμο ενάντια στους λαούς που εξαπέλυσαν τα «γεράκια» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και τα αντιιμπεριαλιστικά της αισθήματα, εκφράστηκαν με βροντερά, μυριόστομα συνθήματα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος» και «Κillers go home».

Το κέντρο της πόλης δονούσαν για πολλή ώρα τα συνθήματα της νεανικής οργής και αντιπολεμικού πάθους. Η πορεία μετά τη στάση στο Αμερικάνικο Προξενείο κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα. Οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι για αρκετή ώρα στην είσοδο του υπουργείου, φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα για μη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και κανέναν περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

  • Στην Κομοτηνή αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή μετά από απόφαση της ΠΚΣ, της ΝΔΕ και της Συνέλευσης των φοιτητών του 1ου έτους της Νομικής Σχολής. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή και μαθητών του 3ου Ενιαίου Λυκείου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ