Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Αδηλο το τέλος του «μακελειού»
  • 60 νεκροί κατά το τελευταίο διήμερο, πάνω από 400 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτώβρη
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλά για ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εντός του Αφγανιστάν από ΗΠΑ και Βρετανία
  • «Απίστευτες» ποσότητες βομβών και «υπερβομβών» έχουν ήδη ριχθεί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους

Γκρεμισμένα σπίτια στην Καμπούλ

Associated Press

Γκρεμισμένα σπίτια στην Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το προσκλητήριο νεκρών συνεχίζεται στο φλεγόμενο από τις αμερικανικές βόμβες Αφγανιστάν. Αν και επισήμως ο αριθμός των νεκρών αμάχων, που οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχει ξεπεράσει τους 400, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί οι εικόνες διαμελισμένων κορμιών, σε πόλεις και χωριά, που συνεχίζουν να έρχονται από το Αφγανιστάν, είναι τόσο φρικτές που ακόμη και τα τηλεοπτικά κανάλια αναγκάζονται να τις παραμορφώσουν με ειδικά τεχνικά μέσα, ώστε η ωμότητά τους να μην προκαλέσει «ψυχικά τραύματα» στην κοινή γνώμη...

Συνολικά, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού κατά της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ και της πόλης Κανταχάρ στο Νότιο Αφγανιστάν από το πρωί της Τετάρτης, μετέδωσε χτες το πρακτορείο AIP επικαλούμενο αξιωματούχους των Ταλιμπάν. Στην Κανταχάρ, που θεωρείται από τους Αμερικανούς προπύργιο των Ταλιμπάν, από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 42 άμαχοι από την Τετάρτη, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Αμίρ Χαν Μουτακί.

Αν και οι επιθέσεις είχαν μικρότερη ένταση, χτες το πρωί στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, ανέφερε το ίδιο πρακτορείο επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χαγέ Μουτμαϊν. Σύμφωνα με το πρακτορείο δέκα άτομα σκοτώθηκαν στο προάστιο Καλαγέ Ζαμάν Χαν της Ανατολικής Καμπούλ. Δύο ακόμη άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή Χερ Χάνα της Καμπούλ και τρία κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο τις τελευταίες ημέρες είναι διαρκής στόχος επιθέσεων. Επίσης, τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη πυρομαχικών που προκάλεσε η επίθεση αμερικανικών βομβαρδιστικών εναντίον αποθήκης των Ταλιμπάν βόρεια της Καμπούλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νεκροί είναι καταστηματάρχες της περιοχής και περαστικοί πολίτες. Η κόλαση της φωτιάς έκανε τους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν από την περιοχή, φοβούμενοι ότι τα αεροπλάνα θα επιστρέψουν. Διάφοροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δηλώσεών τους, υποστηρίζουν ότι από τις 7 Οκτώβρη, που άρχισαν οι αμερικανικές επιδρομές κατά του Αφγανιστάν, έχουν σκοτωθεί πάνω από 400 άμαχοι... αλλά όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ο αριθμός αυτός δεν έχει διασταυρωθεί μέχρι στιγμής από ανεξάρτητη πηγή.

«Απίστευτη ποσότητα βομβών»

Ανάρσυση ενός νεκρού άμαχου από τα ερείπια (τηλεοπτική λήψη)

Associated Press

Ανάρσυση ενός νεκρού άμαχου από τα ερείπια (τηλεοπτική λήψη)
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν κατά τη 12η μέρα της βομβιστικής εκστρατείας, ήταν εξαιρετικά σφοδρές -στις επιθέσεις κατά της Καμπούλ μετείχαν για πρώτη φορά μετά το Κανταχάρ και τα αεροσκάφη «AC-130», που διαθέτουν τρομακτική δύναμη πυρός- αλλά σε πιο συγκεκριμένους στόχους, καθώς προετοιμάζεται η χερσαία επέμβαση.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώθηκε χτες και από τον ίδιο το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ που σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ΗΠΑ και η Βρετανία «αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν επιπλέον στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν, με στόχους οι οποίοι θα είναι εξίσου καλά προσδιορισμένοι», αλλά απέφυγε να αποκαλύψει άλλα στοιχεία για τη φύση των επιχειρήσεων, αλλά και για τον ακριβή χρόνο της έναρξής τους.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου αποκάλυψε, οι αμερικανικές δυνάμεις για πρώτη φορά χτες χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους κατά του Αφγανιστάν, το μαχητικό αεροσκάφος «F-15E». Τα αεροσκάφη αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να εκτελέσουν ρίψη της (βάρους δυόμισι τόνων) βόμβας GBU-28, της επιλεγόμενης και «υπερβόμβας», η οποία χρησιμοποιείται για την καταστροφή σηράγγων και υπόγειων καταφυγίων, και πρόσθεσε ότι κατά τις πρώτες επιθέσεις τα «F-15E» δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για τέτοιου είδους αποστολές. Οι «υπερβόμβες» είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στις 9 Οκτώβρη και είχαν ριφθεί από τα «αόρατα» βομβαρδιστικά «Β-2», που πέταξαν απ' ευθείας από τη βάση τους στο αμερικανικό έδαφος.

Στο μεταξύ ο υποναύαρχος Τομ Ζέλιμπορ, διοικητής αμερικανικής δύναμης, δήλωσε χθες ότι μόνο από τα πολεμικά αεροπλάνα που απογειώνονται από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον» -ένα από τα αεροπλανοφόρα που ναυλοχούν στην ευρύτερη περιοχή- έχουν ριφθεί πάνω από 136.000 κιλά βομβών κατά του Αφγανιστάν και χαρακτήρισε μάλιστα... «απίστευτη» αυτή την ποσότητα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ