Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Στερνό «αντίο» στον Γαβριήλ Καγιώργη

Στις 14 Οκτώβρη, «έφυγε» από κοντά μας ο κομμουνιστής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος Γαβριήλ Καγιώργης.

Ο Γαβριήλ Καγιώργης γεννήθηκε το 1916 στην Τήνο. Παιδί φτωχής οικογένειας, από μικρός μπήκε στα καράβια και στο κίνημα. Το 1936 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Ελαβε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής και για το λόγο αυτό θα κλειστεί στα Σύρματα, μέχρι και το 1945, όπου και γύρισε στην Ελλάδα και αμέσως «μπάρκαρε» στα καράβια.

Το 1947, μαζί με άλλους συντρόφους του ναυτεργάτες, περνάει στο ΔΣΕ, όπου παίρνει το βαθμό του ανθυπολοχαγού και γίνεται και λαϊκός επίτροπος. Μετά τη λήξη του Εμφυλίου, ζει σαν πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Το 1986 επαναπατρίστηκε και συνέχισε να δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και της ΚΟ Ναυτεργατών, όπου και έμεινε σε όλη του την κομματική ηλικία μέλος της. Δραστηριοποιήθηκε στο Σύλλογο Πολιτικών Προσφύγων και στην Ενωση Συνταξιούχων Ναυτεργατών.

Στην κηδεία του, που έγινε τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη στην Πάτρα, παραβρέθηκαν κλιμάκιο της ΚΟ Πάτρας και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ