Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δε «βλέπει» πλήγμα στο Ιράκ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

Αποφασισμένος να καθησυχάσει την Αγκυρα σχετικά με την «επόμενη μέρα» του Ιράκ εμφανίστηκε ο Τζακ Στρο

Από τη συνάντηση του Τζ. Στρο με τον Μ. Ετσεβίτ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Τζ. Στρο με τον Μ. Ετσεβίτ
ΑΓΚΥΡΑ.-

Καθησυχαστικός όσον αφορά στις τουρκικές ανησυχίες για ενδεχόμενο αμερικανικό πλήγμα κατά του Ιράκ, εμφανίστηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, που είχε, χτες, επαφές με την τουρκική ηγεσία.

Ο Στρο εξήρε τη συμβολή της Τουρκίας στη συμμαχία «κατά των δυνάμεων του τρόμου», υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη δεδομένου του ιστορικού ρόλου της Αγκυρας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, τόσο πολιτικά και γεωγραφικά όσο και ιστορικά. Μάλιστα, δε δίστασε να δηλώσει ότι «ήρθε στην Αγκυρα για να ζητήσει τις συμβουλές του κ. Ετσεβίτ». Παρ' όλα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε επισταμένα να κάνει την οποιαδήποτε συγκεκριμένη δήλωση για το μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μετά από μια πιθανή κατάρρευση των Ταλιμπάν. Η σχετική φημολογία, πάντως, συνεχίστηκε και χτες με το σενάριο ότι η Τουρκία, ως μουσουλμανική χώρα, θα ηγηθεί μιας ειρηνευτικής αποστολής, από μουσουλμανικές χώρες κυρίως, στο, μετά - Ταλιμπάν, Αφγανιστάν.

Αντίθετα, ομιλητικότατος ήταν ο Τζακ Στρο σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον και του Ιράκ, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία της Αγκυρας, που εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την ήδη εύθραυστη οικονομία της, αλλά θα απειλήσει ακόμη και την εδαφική της ακεραιότητα σε περίπτωση διάλυσης του Ιράκ. «Η Βρετανία δεν έχει καμία απολύτως απόδειξη ότι το Ιράκ σχετίζεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα» δήλωνε κατηγορηματικά ο Τζακ Στρο. Μάλιστα, εκτίμησε ότι «δε βλέπει καμία περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Ιράκ».

Ο Στρο είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νετσντέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και με τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, με τον οποίο αναμενόταν να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου, αργά χτες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ