Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Απαράδεκτη η στήριξη αυτού του πολέμου»

Ανακοινώσεις του ΚΚ Χιλής και του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας για το νέο «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο

Λονδίνο. Χιλιάδες φιλειρηνιστές διαδηλώνουν κατά του πολέμου

Associated Press

Λονδίνο. Χιλιάδες φιλειρηνιστές διαδηλώνουν κατά του πολέμου
Το ρόλο της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στη Χιλή υπενθυμίζει, με επιστολή της, που έχει αποδέκτη τον Πρόεδρο της Χιλής Ρικάρδο Λάγος, σχετικά με τη θέση που πήρε η κυβέρνηση της Χιλής για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν, η Γκλάντις Μαρίν, ΓΓ του ΚΚ Χιλής. Η τρομοκρατία που ενορχήστρωσαν στη χώρα αυτή όχι και τόσα πολλά χρόνια πριν, σημειώνει, είχε προέλευση ακριβώς αυτούς που σήμερα κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της... τρομοκρατίας, με σκοπούς πολύ διαφορετικούς από αυτούς που προβάλλουν. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας.

Η επιστολή της ΓΓ του ΚΚ Χιλής

«Κύριε Πρόεδρε,

Την ομιλία σας, την ημέρα της έναρξης των βορειοαμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν, στην οποία εκφράσατε την πλήρη στήριξή σας στην πολεμόχαρη πολιτική των ΗΠΑ, την απορρίπτουμε απερίφραστα. Πρόκειται για τη στήριξη σε μία επίθεση που παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και που, αντίθετα από αυτά που ισχυριστήκατε, δεν έχει τη στήριξη κανενός διεθνούς οργανισμού.

Στην αρχή της παρούσας κρίσης, εσείς τονίσατε ότι η Χιλή δε θα στήριζε καμία ενέργεια που θα γινόταν στο περιθώριο του δικαίου. Στις 23 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση στο Πάρκο Φορεστάλ είπατε επιγραμματικά: "Η απάντηση στην τρομοκρατική βία θα πρέπει να δοθεί με λογικό, έξυπνο και δίκαιο τρόπο, χωρίς να προκληθούν νέα γεγονότα μαζικής βίας". Αυτά τα λόγια τα πήρε ο άνεμος. Αυτό που σεις κάνετε είναι να προσφέρετε άνευ όρων στήριξη σε κάθε πολεμική και εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ.

Θα έπρεπε να παίρνατε τουλάχιστον υπόψη σας τη θέση που πήραν άλλοι Λατινοαμερικανοί ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος Καρντόσο της Βραζιλίας, ότι η Λατινική Αμερική θα πρέπει να είναι έτοιμη για να καταδικάσει τις πιθανές υπερβολές των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Το κόμμα μας ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν τις τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ και με βάση τις ίδιες ηθικές αρχές απορρίπτουμε την κρατική τρομοκρατία που συνιστούν οι παρούσες επιθέσεις. Προσφέροντας στήριξη σε συνθήκες όπου η αυτοκρατορική δύναμη εξαγγέλλει την επέκταση παρόμοιων επιθέσεων και σε άλλες χώρες, σημαίνει ότι συμβάλλεις στη δημιουργία ενός κύκλου βίας και τρόμου προς τις υποανάπτυκτες χώρες, θύματα ενός κοινωνικού συστήματος που εξασφαλίζει τη συνέχιση της αφαίμαξης των λαών μας από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Η ταχύτητα με την οποία εκφράσατε τη στήριξή σας έρχεται σε αντίθεση με την ατιμωρησία που συνεχίζει ακόμα να υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τα τρομοκρατικά εγκλήματα που προέρχονταν και στηρίζονταν από την ίδια αυτοκρατορική δύναμη που σήμερα επιτίθεται στον αφγανικό λαό.

Μας φαίνεται ακατανόητο το ότι αγνοείται στην ομιλία σας η άθλια χρήση της τραγωδίας που έζησε ο λαός των ΗΠΑ, που κάνει η κυβέρνηση αυτής της χώρας, για να τονίσει την κυριαρχία της σε παγκόσμιο επίπεδο και για να υποτάξει όλους τους λαούς και τις κυβερνήσεις στις μονόπλευρες αποφάσεις της, με το παράλογο σύνθημα ότι όποιοι δεν υποτασσόμαστε στις επιταγές τους, είμαστε υπέρ της τρομοκρατίας. Σε τέτοιες στιγμές ηχούν με περισσότερη δύναμη τα λόγια των γονιών ενός από τα θύματα των Διδύμων Πύργων, που στο όνομα του γιου τους ζητούν να μην γίνουν πολεμικές ενέργειες.

Το ίδιο αξιοθρήνητο είναι και το γεγονός ότι κάνετε μια θετική εκτίμηση της πρόσκαιρης πολιτικής του μαστιγίου και του καρότου που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Μπους: Χιλιάδες τόνους βομβών και πυραύλων από τη μία και μερικές χιλιάδες μερίδες φαγητού από την άλλη. Μεγαλύτερος κυνισμός δύσκολα αναπαράγεται.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε επίσης τις δηλώσεις με τις οποίες προσπαθείτε να δικαιολογήσετε μία ένταση των οικονομικών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί οι εργαζόμενοι στη βάση της σημερινής κατάστασης. Εφτασε η ώρα να καταλάβουμε πως μόνο η ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς είναι η διέξοδος από την οικονομική κρίση που πλήττει εκατομμύρια Χιλιανούς.

Σε αυτές τις απειλητικές στιγμές για ολόκληρη την ανθρωπότητα είναι ανάγκη να θυμηθούμε το συλλογισμό της δικής μας Γκαμπριέλα Μιστράλ (σ.σ.: Νόμπελ λογοτεχνίας 1945) σε στιγμές εξίσου δραματικές: Πρέπει να δώσουμε τη θέση της στη λέξη ΕΙΡΗΝΗ, την καταραμένη λέξη για αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους ακολουθώντας το δρόμο της βίας. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση της Χιλής πρέπει να θέσει αυτήν την αξία σε πρώτο πλάνο και όχι να υποτάσσεται στις επιταγές της δύναμης που επιθυμεί να διατηρηθεί ως η κυρίαρχη σε έναν όλο και πιο άδικο μονοπολικό κόσμο».

Το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

Οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Αφγανιστάν δεν έχουν καμία ηθική δικαιοδοσία, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας. Το πλήρες κείμενο έχει ως ακολούθως:

«Το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας καταδικάζει τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι το μόνο που θα κάνουν είναι να δημιουργήσουν περισσότερη δυστυχία και πόνο για τον αθώο λαό, καθώς δε θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, Σιν Γκάρλαντ δήλωσε: "Αναμφισβήτητα οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες την 11η Σεπτέμβρη ήταν απεχθείς και απάνθρωπες πράξεις και κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτήν τη μορφή της τρομοκρατίας, αλλά εξαπολύοντας περισσότερες βόμβες σε αθώους πολίτες δεν είναι η λύση. Οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν θέτουν τον κίνδυνο να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας σε πολλές χώρες. Είναι ξεκάθαρο πως η συμμαχία χωρών που έχει δημιουργήσει ο Πρόεδρος Μπους, ιδιαίτερα αυτές οι χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, είναι μια ανήσυχη συμμαχία και υπάρχουν εσωτερικές πιέσεις σε πολλές απ' αυτές τις χώρες που θα ενισχυθούν απ' αυτήν την πράξη". "Είναι ξεκάθαρο", πρόσθεσε ο κ. Γκάρλαντ, "πως μια υποκινούμενη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά ηθική δικαιοδοσία να εξαπολύσει μια παγκόσμια επίθεση στην τρομοκρατία. Οποιοσδήποτε πόλεμος στην τρομοκρατία, αν είναι να έχει κάποια επιτυχία, θα πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του Γενικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια και είναι ελιτίστικη και αντιδημοκρατική, και βρίσκεται απόλυτα κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ". "Το Εργατικό Κόμμα ξεκάθαρα καταδικάζει την τρομοκρατία. Καταδικάζουμε τις εγκληματικές επιθέσεις στις ΗΠΑ που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες αθώους πολίτες. Καταδικάζουμε επίσης τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν και την υποκρισία των ΗΠΑ που ρίχνουν δέματα με τρόφιμα και βόμβες την ίδια στιγμή"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ