Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Να ορθώσουμε ανάστημα» στον πόλεμο

Με τους εργαζόμενους στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ, μίλησε ο Α. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο στόχος αυτού του πολέμου δεν είναι η δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά το πώς θα πατήσουν το πόδι τους στην περιοχή της Ευρασίας και θα βάλουν «στο χέρι» τους πλούσιους ενεργειακούς πόρους της περιοχής οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους. Αυτό επισήμανε ο Α. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενου του κεντρικού εργοστασίου του ΟΣΕ, στον Πειραιά, το οποίο επισκέφθηκε χτες.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Α. Κανταρτζής επισήμανε και την «παλαιότητα» των σχεδιασμών. «Ο γνωστός Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Ρίγκαν και του Κάρτερ, χαρακτήρισε την περιοχή της Ευρασίας και της Κασπίας, ακόμη περισσότερο, στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιος την παγκόσμια ηγεμονία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στον κίνδυνο ανάφλεξης της ευρύτερης περιοχής. «Ο πόλεμος αυτός - τόνισε - γίνεται σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης. Παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί η οικονομική κρίση σε διάφορες χώρες σαν αποτέλεσμα των γεγονότων της 11ης Σεπτέμβρη, η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση είχε ξεσπάσει πολύ πιο μπροστά, στην Αμερική, στην Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το φαινόμενο εκφράστηκε με τη μείωση της παραγωγής, τη διόγκωση της ανεργίας, τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθούνται. Η ιστορία και η εμπειρία δείχνουν ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα της κρίσης με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και για να επιβληθεί μια νέα τάξη».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη συνάφεια ανάμεσα στον πόλεμο και την περιστολή στοιχειωδών και βασικών συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Α. Κανταρτζής, στο τέλος της πλούσιας συζήτησης με τους εργαζόμενους και για εργασιακά, ασφαλιστικά, εκλογικά θέματα, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι και οι λαοί πρέπει να «ορθώσουν ανάστημα» ενάντια στον πόλεμο, γιατί στην ουσία αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και για τη διεκδίκηση όσων τους ανήκουν από τον πλούτο που παράγουν. «Αλλωστε, ήδη ξεδιπλώνονται μεγάλες κινητοποιήσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να μην εμπλακεί η χώρα μας σε επιθετικούς τυχοδιωκτισμούς, γιατί, μεταξύ άλλων, μπορεί να "μπει στο μάτι" εκείνων, που θα θελήσουν να προκαλέσουν αντίποινα, πλήττοντας στόχους αντιτιθέμενων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ