Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ζήτημα πρώτης γραμμής η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Η ανάγκη συντονισμένου αγώνα αναδείχτηκε από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη χτεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας

Ο Κ. Διάκος
Ο Κ. Διάκος
Μήνυμα προς τη δημοκρατική κοινή γνώμη να πάρει στα χέρια της την υπόθεση της υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, έστειλε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Σε ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποίησε στο παλιό Πανεπιστήμιο τονίστηκε η ανάγκη του συντονισμού των αντιπολεμικών κινήσεων όλων των μαζικών φορέων κατά του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτόν. Παράλληλα, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, αναδείχνεται σε ζήτημα πρώτης γραμμής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ανέφερε ότι η υπεράσπιση και η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων αποτέλεσε το λόγο που ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο, στον ίδιο χώρο που «σήμερα καλούμαστε να ανοίξουμε δρόμους στους αγώνες οι οποίοι θα υπερασπίσουν τις ελευθερίες και την αξία της ειρήνης. Οσοι πιστεύουν σε αυτήν πρέπει να συναντηθούν, παραμερίζοντας ιδεολογικές προκαταλήψεις. Είμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Πρέπει η δημοκρατική κοινή γνώμη να πάρει την υπόθεση στα χέρια της».

Αναφερόμενος στο θέμα του πολέμου και των δημοκρατικών ελευθεριών ο συνταγματολόγος Δ. Μπελαντής υπογράμμισε ότι ο πλανήτης κινείται εδώ και δυο βδομάδες στο ρυθμό ενός παγκόσμιου πολέμου. «Η εκστρατεία αυτή, δήθεν στρεφόμενη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, χρωματίζεται έντονα από τη ρατσιστική και μανιχαϊστική ιδεολογία της σύγκρουσης των πολιτισμών, της εξίσωσης της τρομοκρατίας με τον ισλαμισμό και τον ισλαμικό πολιτισμό γενικότερα», τόνισε ο ομιλητής και πρόσθεσε: «Τα μέσα αυτού του μακροχρόνιου πολέμου δεν αφορούν μόνο στρατιωτικές επιχειρήσεις: ρητά έχει εκτεθεί ότι περιλαμβάνουν ως δυνατότητα δολοφονίες ηγετών, πράξεις κρατικής τρομοκρατίας, ανατροπές εχθρικών καθεστώτων και εγκαταστάσεις φιλικών καθεστώτων -μαριονετών, αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών ελευθεριών σε πολλές χώρες και σε αυτές των επιτιθεμένων κρατών. Ο διεξαγόμενος πόλεμος είναι ένας πόλεμος επιθετικός, μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

Ο Δ. Μπελαντής
Ο Δ. Μπελαντής
Η... σταυροφορία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχει θέσει το δίλημμα: «είστε μαζί μας ή εναντίον μας;» Οι δημοκρατικοί πολίτες, τα κοινωνικά κινήματα, οι διαδηλωτές της ειρήνης, τα κόμματα, δε δικαιούνται να μην είναι με τον πόλεμο, κι έτσι κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «εχθροί».

Ο Δ. Μπελαντής είπε ότι μόνη προϋπόθεση για την προστασία των ελευθεριών μας αποτελεί το άμεσο σταμάτημα του πολέμου, η απεμπλοκή και μη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο κατά οποιονδήποτε τρόπο. Προϋπόθεση των λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων αποτελεί σήμερα η ανάπτυξη ενός ενιαίου, μαζικού και πολύμορφου αντιπολεμικού κινήματος με δημοκρατική λειτουργία και ενωτικά χαρακτηριστικά. «Από την πλευρά μας» πρόσθεσε «ως "Δημοκρατική Συσπείρωση" δεσμευόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλία σε συντονισμό και με κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα, συλλόγους νεολαίας, αλλά και με όλες τις κινήσεις, πρωτοβουλίες και αγωνιστές, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες ιδεολογικές τους αναφορές, που ήδη κινούνται και ενεργούν σε αντιπολεμική κατεύθυνση, για τη δημιουργία μιας ενωτικής αντιπολεμικής κίνησης ή κινήματος που θα συσπειρώσει και θα συντονίσει όλες τις υπαρκτές δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση».

Απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Ο δικηγόρος Κ. Διάκος είπε ότι ο ευρωτρομονόμος αποτελεί απειλή για την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη. «Η "τρομοκρατία" αποτελεί μια αόριστη νομική έννοια, στην οποία δίνεται από την κρατική εξουσία, κάθε φορά, ένα διαφορετικής έκτασης και μορφής ποινικό περιεχόμενο, με βάση την πολιτική σκοπιμότητα», υπογράμμισε. «Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του πρόσφατα ψηφισμένου ελληνικού τρομονόμου. Φαίνεται ακόμη και στην υποκριτική ταύτιση του πολιτικού (σσ πρόκειται για νομικό όρο) με το κοινό οργανωμένο έγκλημα και στη σιωπή γύρω από την άσκηση κρατικής τρομοκρατίας στο σύγχρονο κόσμο».

Ο Μ. Γλέζος
Ο Μ. Γλέζος
Ηδη ο ορισμός του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της ΕΕ, που θα αποτελέσει τη βάση του ευρωτρομονόμου, αναφέρεται σε πράξεις ατόμων ή ομάδων ατόμων, με στόχο «να απειλήσουν, να βλάψουν ή και να μετατρέψουν σοβαρά ή καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών».

«Η γενική αυτή αναφορά» ανέφερε ο ομιλητής «ανοίγει το δρόμο στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, ακόμη και πολιτικών κομμάτων, τα οποία είναι κριτικά προς την εξουσία και τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις».

Ν' αντισταθούμε

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ευθύς εξαρχής έκανε έναν παραλληλισμό της εποχής μας με αυτή της κοινωνίας του 1940. Τότε, είπε ο αγωνιστής, ο ελληνικός λαός υπήρξε πρωτοπόρος και απέναντι στο ναζισμό αντέταξε το δικό του δόγμα: Την αυτοδιάθεση των λαών. «Ετσι κερδίσαμε τη λευτεριά μας. Ετσι και τώρα, που το πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης παρουσιάζεται εντελώς γυμνό, πρέπει να παραμείνουμε άγρυπνοι. Να αντισταθούμε. Κανένα είδος αδιαφορίας δεν επιτρέπεται. Γιατί άλλο συνεργασία κι άλλο υποταγή σ' αυτούς που έχουν συγκεντρώσει την εξουσία. Πρέπει λοιπόν ενωμένοι να παλέψουμε για το νόμο του δικαίου και να πολεμήσουμε το νόμο του ισχυρού».

Ο Μ. Γλέζος ευχήθηκε ο ελληνικός λαός να φανεί, όπως και στο '40, ξανά πρωτοπόρος, ενώ εγκώμιο έπλεξε και στον αμερικανικό λαό «που σ' αυτόν τον πόλεμο φάνηκε να ξυπνά πολύ νωρίς, που οι αντιπολεμικές κραυγές του ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο άμεσα, κι όχι ετεροχρονισμένα, όπως συνέβη στο Βιετνάμ».

Αμέσως μετά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Ηλίας Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από την ΕΕ ώστε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματός μας να παραβιάζονται, πράγμα που σημαίνει συρρίκνωση των δημοκρατικών μας ελευθεριών. «Κλασικό παράδειγμα - και όχι μόνο - αποτελεί το υπό έγκριση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης ημεδαπών, που προσκρούει στο άρθρο 5 (παράγραφος 3) του Συντάγματός μας, που ανήκει στην κατηγορία των θεμελιωδών διατάξεων που δεν αναθεωρούνται», είπε χαρακτηριστικά.


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευτύχης Μπιτσάκης τόνισε πως απέναντι σ' αυτόν τον πόλεμο η αντίδρασή μας πρέπει να είναι καθολική. «Αμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντιπολεμικό μέτωπο που θα εναντιωθεί στους πολεμοκάπηλους της παγκοσμιοποίησης», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο καθηγητής Παντείου Γ. Ρούσσης που επισήμανε ότι πρέπει να αναζητηθούν μορφές που θα συσπειρώσουν πολύ περισσότερο κόσμο πίσω από τα αντιπολεμικά μπλόκα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ έριξε ιδιαίτερο βάρος στη στάση που θα κρατήσουν στη χώρα μας τα συνδικάτα, ο πανεπιστημιακός κόσμος, οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και οι λαοί των άλλων κρατών του κόσμου.

Από τους συνδικαλιστές ο Γ. Σταυρόπουλος έριξε ιδιαίτερο βάρος στη δουλιά που πρέπει να γίνει αυτό το διάστημα σε όλους τους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές, ο Χ. Σμυρνιώτης υπογράμμισε ότι το αντιπολεμικό μέτωπο που θα δημιουργηθεί πρέπει να αντιμετωπίσει τους ντόπιους και ξένους υποστηρικτές της νέας τάξης πραγμάτων, ο Χρ. Σουρλελές αναφέρθηκε εκτενώς στην παραπληροφόρηση των λαών από τα κέντρα εξουσίας όλο αυτό το διάστημα, ενώ ο Δ. Αγκαβανάκης μίλησε για πιο οργανωμένη και συντονισμένη δράση, για συλλαλητήρια και αντιπολεμικές συναυλίες που πρέπει να γίνουν καθημερινά φαινόμενα.

Δεκάδες ήταν ακόμη οι τοποθετήσεις - παρεμβάσεις όσων συμμετείχαν στη χθεσινή ανοιχτή συγκέντρωση της Συσπείρωσης. Τοποθετήθηκαν η Β. Νικολαΐδου, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο Π. Κωνσταντίνου εκ μέρους της Συντονιστικής Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001, ο Μαν. Σορμαΐνης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο Σπ. Απέργης από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Γ. Πέρος από το ΕΚΑ και πολλοί άλλοι ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ