Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
Πρώτο κρούσμα σύγχυσης στην Ελλάδα

Φάκελος με ύποπτη σκόνη έφτασε χτες στο υπουργείο Υγείας

Εμελλε να δούμε τέτοιες σκηνές και στην οδό Αριστοτέλους...
Εμελλε να δούμε τέτοιες σκηνές και στην οδό Αριστοτέλους...
Το πρώτο κρούσμα σύγχυσης από τη διαβόητη φιλολογία του βιολογικού και χημικού πολέμου σημειώθηκε στη χώρα μας, όταν χτες το πρωί έφτασε στο υπουργείο Υγείας ένας φάκελος με ύποπτη σκόνη. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή πήρε και κάποια χαρακτηριστικά πανικού, καθώς αρχικά μεταδόθηκε ότι ήταν άσκηση ετοιμότητας, ενώ στη συνέχεια όταν αποκλείστηκε το υπουργείο Υγείας για δυο ώρες καμία επίσημη αρχή δεν έλεγε τι πραγματικά είχε συμβεί.

Η πρώτη ενημέρωση ότι δεν είναι άσκηση ετοιμότητας έγινε απ' τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα, ενώ αργά το μεσημέρι ο Χ. Σοφιανός, γενικός γραμματέας του υπουργείου, συνέστησε να μη δημιουργηθεί πανικός, ανέφερε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, αλλά εικάζεται πως μάλλον πρόκειται για κακοήθη φάρσα.

Το περιεχόμενο της ύποπτης επιστολής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου άρχισαν εξετάσεις υπό αυστηρή επιτήρηση. Αργά το βράδι ανακοινώθηκε ότι μετά τις εξετάσεις δεν βρέθηκε βάκιλλος του άνθρακα.

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής:

Στις 10.30 - 11 π.μ., δυο υπάλληλοι της υπηρεσίας διαλογής της αλληλογραφίας του υπουργείου εντόπισαν στις σακούλες του ταχυδρομείου μια ύποπτη επιστολή. Στην επιστολή που είχε σφραγίδα ταχυδρομείου, υπήρχε η ένδειξη προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία χωρίς αποστολέα. Επίσης υπήρχε στα Αγγλικά η λέξη θάνατος και μια ύποπτη σκόνη. Οι δυο υπάλληλοι ειδοποίησαν την ασφάλεια του υπουργείου Υγείας, ενώ στη συνέχεια ειδοποιήθηκε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο κτίριο του υπουργείου, έφτασαν λίγο αργότερα άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ενώ αποκλείστηκε και η πρόσβαση στους γύρω δρόμους, αλλά και στο συγκεκριμένο γραφείο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.


Οπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι του υπουργείου, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου, στις 12.45 περίπου σφραγίστηκαν οι πόρτες του υπουργείου και απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος επισκεπτών και εργαζομένων στο κτίριο, ενώ οι δυο υπάλληλοι που εντόπισαν τον ύποπτο φάκελο παρέμειναν σε ξεχωριστό χώρο. Στους υπαλλήλους μοιράστηκαν φυλλάδια προφύλαξης για τη νόσο του άνθρακα, ενώ τους ανακοινώθηκε ότι δε θα φύγουν από το χώρο, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης της ύποπτης σκόνης, που στάλθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ανδρες της Πυροσβεστικής προχώρησαν στην απολύμανση του χώρου, στον οποίο βρέθηκε ο ύποπτος φάκελος, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο υπάλληλοι που εργάζονται στο τμήμα διαλογής της αλληλογραφίας του υπουργείου Υγείας μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για εξετάσεις, ενώ τους δόθηκε προληπτικά αντιβίωση κατά της νόσου.

Στις 3 μ.μ. περίπου, άνοιξαν οι πόρτες του υπουργείου Υγείας και χωρίς να υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση από πλευράς της ηγεσίας οι υπάλληλοι έφυγαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναστάτωση από «ύποπτα δέματα»(2018-10-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-02-05 00:00:00.0)
Και η Ελλάδα ...στους πρόθυμους(2005-12-07 00:00:00.0)
Σκόνη που «ξυπνά» αναμνήσεις άνθρακα...(2002-12-04 00:00:00.0)
Μετά την επιστολή, «θυμήθηκαν» τις έρευνες για τον άνθρακα...(2002-05-22 00:00:00.0)
«Ουδεμία πρόοδος στις έρευνες» λέει και ο Ασκροφτ...(2001-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ