Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
Θα κατηγορούνται ως τρομοκράτες και οι «συμπαθούντες»

Εφιαλτικές είναι οι αλλαγές που προωθούν οι 15 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το τελικό κείμενο δεν έχει βέβαια διαμορφωθεί, αλλά όπως προκύπτει από την τελευταία σύνοδο των 15 Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης στο Λουξεμβούργο, ο υπό κατάρτιση «ευρωτρομονόμος» επιφέρει περιορισμούς ακόμη και στην έκφραση γνώμης ή την ελευθεροτυπία.

Οι ιθύνοντες κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσπάθειά τους να έχουν ένα διευρυμένο ορισμό για την τρομοκρατία και να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους, τσουβαλιάζουν ως τρομοκράτες ακόμη και ανθρώπους που αγωνίζονται για την ελευθερία.

Μάλιστα, αρκετές χώρες ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο διευρυμένο ορισμό της τρομοκρατίας η υποστήριξη της τρομοκρατίας και η προτροπή σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης ο οποιοδήποτε πολίτης, ο οποίος διατυπώνει δημόσια απόψεις με τις οποίες τυχαίνει να δικαιολογεί - κατά την άποψή του - κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να κατηγορηθούν άνθρωποι που αγωνίζονται για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και αντιτάσσονται σε αυταρχικά καθεστώτα. Με τον «ευρωτρομονόμο» και τον ορισμό της τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσάτσος σε ραδιοφωνικό σταθμό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρομοκράτης ακόμη και ο Αλέκος Παναγούλης, όταν αγωνιζόταν κατά του χουντικού καθεστώτος.

Βέβαια, ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί το αγαθό της ασφάλειας, μπορεί να περιοριστούν τα αγαθά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας(!), αναγνωρίζει τους κινδύνους από τον «ευρωτρομονόμο». Σε χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό για τον προτεινόμενο ορισμό για την τρομοκρατία είπε μεταξύ άλλων πως «αν τον ανοίξουμε πολύ (σσ τον ορισμό), θα αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο». Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποδοχή από τον υπουργό Μ. Σταθόπουλο ότι «στα χέρια αυταρχικών εφαρμοστών ασφαλώς θα υπάρχει κίνδυνος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος... εκτίμησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει στις 16 Νοέμβρη, οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα περιορίσουν την έννοια της τρομοκρατίας.

Η βαθύτερη ουσία, όμως, είναι ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και να θεωρηθούν ύποπτοι όχι μόνο οι «συμπαθούντες» την τρομοκρατία, αλλά και οι απεργοί, οι διαδηλωτές, οι καταληψίες και γενικά οι άνθρωποι που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ