Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συζήτησαν για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το προσεχές διήμερο στη Γάνδη, ανέπτυξε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα όσα προετοιμάστηκαν ως εισηγήσεις προς τους ηγέτες της ΕΕ, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και από το ECOFIN.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Κυβερνητικής επιτροπής από τον υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα μετέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, «ο Γ. Παπανδρέου μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο οποίο συμμετείχε, κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την απάντηση που δίνει η Διεθνής Κοινότητα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου».

Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, η ΕΕ εκτιμά πως «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη, φαίνεται ότι θα έχουν μια σημαντική χρονική διάρκεια, δε θα ολοκληρωθούν γρήγορα. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει, φαίνεται ότι μέχρι τώρα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Η αεράμυνα έχει εξουδετερωθεί, όπως επίσης και οι υποδομές που χρησιμοποιούνταν, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη, αφορούν την επιδίωξη για πολιτική διπλωματική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν. Επίσης, διατυπώθηκε η θέση πως δεν πρέπει να επεκταθεί αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα σε άλλες χώρες, πέρα από το Αφγανιστάν».

Στη συνέχεια μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον πρωθυπουργό λεπτομερώς την ατζέντα της Ατυπης Συνόδου Κορυφής και τη στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ατζέντα

Στη Γάνδη, στην άτυπη συνάντηση των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, κατά την πρωινή σύνοδο η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις εξελίξεις για την εφαρμογή του ευρώ, ενόψει της κυκλοφορίας, από τη νέα χρονιά, του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί είναι το μέλλον της Ευρώπης, στη βάση σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει και σχετική δήλωση για την οργάνωση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθούν δύο θέματα: Το ένα είναι οι εξελίξεις γύρω από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το δεύτερο είναι η πορεία της διεύρυνσης.

Το Σάββατο, 20 Οκτώβρη, συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, θεσμός που δημιουργήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής του Λουξεμβούργου, το Δεκέμβρη του 1997.

Στόχος της συνάντησης αυτής είναι η συζήτηση όλων των τελευταίων εξελίξεων, γύρω από την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, η ενίσχυση της συνεργασίας και ο συντονισμός της δράσης των χωρών για την καταπολέμηση του διεθνούς αυτού φαινομένου.

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, εκτός των 15 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα λάβουν μέρος και το σύνολο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, οι χώρες - μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), καθώς και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ είναι ειδικά προσκεκλημένες να συμμετάσχουν στο γεύμα η Ρωσία, η Ουκρανία και η Μολδαβία. Στο τέλος των εργασιών θα υιοθετηθεί σχετική δήλωση, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το θέμα της τρομοκρατίας.

Το ευρωμεσογειακό φόρουμ συζητά για την τρομοκρατία

Εν τω μεταξύ στις 25 και 26 του Οκτώβρη ο υπουργός Εξωτερικών, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ, θα προεδρεύσει έκτακτης συνάντησης του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ στο Agadir του Μαρόκου.

Στη συνάντηση αυτή, η οποία συγκαλείται με πρόσκληση του βασιλιά του Μαρόκου, θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς επίσης θέματα που σχετίζονται με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες του Μεσογειακού Νότου. Οι χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωμεσογειακό Φόρουμ είναι εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, καθώς και η Μάλτα. Ενώ από την πλευρά του Μεσογειακού Νότου συμμετέχουν η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Τυνησία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες και πιέσεις για «εκτόνωση» της έντασης(2017-06-15 00:00:00.0)
Πρόταση Καντάφι για συμμετοχή της Ελλάδας και Αιγύπτου(2010-09-03 00:00:00.0)
Την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων προωθεί η ΕΕ(2004-10-02 00:00:00.0)
Ο,τι πουν οι εταίροι μας, λένε οι Ελληνες υπουργοί(2004-03-20 00:00:00.0)
Οικοδομούν μεθοδικά το αστυνομικό κράτος(2002-09-17 00:00:00.0)
Στοχεύουν ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ «ΕΧΘΡΟ » τα νέα τρομο-μέτρα(2001-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ