Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
«ΟΔΗΓΙΕΣ» ΣΡΕΝΤΕΡ ΠΡΟΣ ΕΕ
«Ευθύνες» πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η Ευρώπη έχει ευθύνη για την «ειρήνη» και ...«πέρα από τα σύνορά της», τόνισε, μιλώντας χτες στην ομοσπονδιακή Βουλή, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και εξήγησε στο περίπου τι εννοούσε:

«Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε διεθνή παράγοντα παγκόσμιας επιρροής. Η σημερινή Ευρώπη πρέπει να ριχτεί σε μια νέα πρόκληση. Η πρόκληση αυτή πρέπει και μπορεί να γίνει μια νέα κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης... Μιλώ για τη διατήρηση της ειρήνης και την αποκατάσταση της ασφάλειας και όχι μόνον όσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις χώρες γύρω από την ΕΕ. Μιλώ για την παγκόσμια ευθύνη της Ευρώπης στον αγώνα κατά της φτώχειας, της καταπίεσης, της αστάθειας και της τρομοκρατίας» είπε, στην ομιλία του, ο Γερμανός καγκελάριος...

Δεν έμεινε, όμως, μόνον εκεί ο Γκ. Σρέντερ. Επιχείρησε να γίνει λίγο πιο σαφής, όταν αναφερόμενος στην «έντονη διπλωματική», όπως τη χαρακτήρισε, «δραστηριότητα» της ΕΕ και των κρατών - μελών της, επέμεινε πως «πρέπει» αυτή να «καταλήξει σε μία ...ενδεδειγμένη ...κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια».

Ο Σρέντερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί έστω και αδρά στην ένταξη, όπως είπε, της Ρωσίας στη «συμμαχία κατά της τρομοκρατίας», στην οποία πρόσθεσε πως «θα πρέπει να ενταχθούν και οι αραβικές και ισλαμικές χώρες με προσπάθειες της ΕΕ». Ο ίδιος, τέλος, είπε πως η ΕΕ, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, θα πρέπει να αρχίσει ένα πρόγραμμα «μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης για το Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ