Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΠΧΑΖΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Μπροστά σε εξελίξεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Νέα τροπή αναμένεται να πάρει η αντιπαράθεση Γεωργίας και Αμπχαζίας, μετά την εντυπωσιακή ανακοίνωση της πρόθεσης της Αμπχαζίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Αμπχαζίας Βαλέρι Αρσμπα, «τώρα ετοιμάζονται τα ντοκουμέντα, τα οποία προβλέπουν την ένταξη της Αμπχαζίας στη σύνθεση της Ρωσίας. Δεν αποκλείεται ότι πολύ σύντομα θα διεξαχθεί στη Δημοκρατία δημοψήφισμα πάνω σ' αυτό το ζήτημα», όπως μετέδωσε χτες το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ.

Από την άλλη μεριά, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η Γεωργία ετοιμάζει νέα εισβολή στην Αμπχαζία. Σχετικά μ' αυτό, σε συνέντευξη στο ΝΤΒ, ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας Ανρί Τζεργκένια δήλωσε: «Εχουμε πληροφορίες ότι από το φαράγγι Πανκίσι και από τη μεριά της Γεωργίας ετοιμάζεται επιπρόσθετη μεταφορά ένοπλων σχηματισμών και συμμορίτικων τμημάτων, που αποτελούνται από Τσετσένους, Αραβες και άλλα άτομα που θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν στην ουσία την επίθεση κατά της Αμπχαζίας... Οι ένοπλες δυνάμεις της Αμπχαζίας έχουν προσανατολισμό να ανακόπτουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που μπορούν να εκδηλωθούν κατά της Αμπχαζίας... και να καταφέρνουν χτυπήματα σε όλα τα συμμορίτικα τμήματα και σε όλες τις ένοπλες ομάδες που θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα της Αμπχαζίας». Ο Τζεργκένια επανέλαβε την επιθυμία της Αμπχαζίας να αποκαταστήσει με τη Ρωσία στενότερες αμοιβαίες σχέσεις: κοινή κρατική μεθόριο, μεθοριακή και τελωνειακή υπηρεσία, από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων της οικονομίας και της ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά το διάλογο με την Τιφλίδα σημείωσε ότι «μπορεί να γίνει μόνο αφού θα εξοντωθούν οι συμμορίτες και οι τρομοκράτες ή θα εκδιωχθούν έξω από τα όρια της Αμπχαζίας». Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αμπχαζίας Σεργκέι Σάμπα απέκλεισε τη δυνατότητα ένταξης της Αμπχαζίας στη σύνθεση της Γεωργίας, ακόμα και στα πλαίσια ευρείας αυτονομίας. Ο Σάμπα τόνισε επίσης ότι ο αμπχαζικός στρατός θα μπορεί να καταφέρνει προληπτικά χτυπήματα και εκτός εδάφους της Αμπχαζίας αποκλειστικά κατά των τρομοκρατών, οπότε οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επίθεση κατά της Γεωργίας.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μαργκέλοφ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της αμπχαζικής ηγεσίας να δημιουργήσει «σχέσεις σύνδεσης» με τη Ρωσία δεν αξίζει σοβαρής συζήτησης, διότι το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν προβλέπει την ιδιότητα του συνδεδεμένου κράτους. Επισήμανε δε ότι το Καταστατικό της ΚΑΚ προβλέπει αυτή τη δυνατότητα, αλλά η Αμπχαζία δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ