Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Τριγμοί, από παντού, για τη βασιλική οικογένεια
  • Προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών προς όλους τους πολίτες να μη «δείχνουν συμπάθεια σε όσους προσβάλλουν το Ισλάμ και τη χώρα»
  • Διαμάχη εντός της βασιλικής οικογένειας και ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον

ΡΙΑΝΤ.-

Ολοένα και σαφέστερη γίνεται η ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στις σχέσεις της με τις στενές συμμάχους της, τις ΗΠΑ. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, με έκτακτο τηλεοπτικό του μήνυμα, προειδοποίησε «όλους όσοι δείχνουν συμπάθεια για εκείνους που κάνουν κακό στη χώρα και στο Ισλάμ» και κάλεσε τις αρχές ασφαλείας να «είναι αμείλικτες με τους αρρώστους αυτούς ανθρώπους». Λίγη, μόνον, ώρα αργότερα, μια μουσουλμανική οργάνωση, με έδρα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι, ήδη, έγιναν ορισμένες πρώτες συλλήψεις «επικίνδυνων στοιχείων», που φθάνουν τις 100. Την ίδια στιγμή, όμως, εντείνεται, σύμφωνα με τη φημολογία, η διαμάχη στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας, για το αν είναι φρόνιμο ή όχι να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στο σαουδαραβικό έδαφος, με δεδομένη την καθημερινά εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Δε θα ανεχθούμε οποιονδήποτε υπερθεματίζει για το Ισλάμ. Εμείς είμαστε η κοιτίδα του Ισλάμ και εφαρμόζουμε τον ισλαμικό νόμο. Πώς τολμούν αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στη χώρα και έχουν διαβάλει το Ισλάμ, να χαρακτηρίζουν αυτήν τη χώρα ασεβή; Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αποδεκτοί στη σαουδαραβική κοινωνία, ακόμη και αν ανήκουν σε αυτήν». Αυτές οι τηλεοπτικές δηλώσεις του πρίγκιπα Ναγιέφ Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, υπουργού Εσωτερικών, καθώς και η έμμεση εντολή του προς τις αρχές ασφαλείας «να μη δείξουν καμία ανοχή και συμπάθεια σε αυτούς τους ανθρώπους» επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις επιδρομές στο Αφγανιστάν, που συνοδεύεται από συμπάθεια προς τους Ταλιμπάν και τον Μπιν Λάντεν. Επίσης, θεωρήθηκε ότι αποτελεί απάντηση στις φάτουα, στους θρησκευτικούς κανόνες, που έχουν εκδώσει ορισμένοι ανώτεροι ισλαμιστές κληρικοί για «όσους συνεργάζονται με απίστους», στοχεύοντας ξεκάθαρα τη βασιλική οικογένεια, και τη σιωπή της, σχετικά με τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, σαουδαραβικές πηγές υποστήριζαν ότι έχει οξυνθεί η διαμάχη στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας για το μέλλον των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέλη της βασιλικής οικογένειας, με επικεφαλής τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ, τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων για «να αποκλιμακωθεί η εσωτερική ένταση». Κάποιοι άλλοι, ανάμεσα στους οποίους φέρεται να είναι και ο υπουργός Αμυνας, πρίγκιπας Σουλτάν, που επίσης διεκδικεί το θρόνο, υποστηρίζουν την παραμονή τους στη χώρα.

Το ίδιο σενάριο υποστηρίζει ότι το Πεντάγωνο γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, γι' αυτό και έχει, ήδη, αρχίσει να απεργάζεται σενάρια μεταφοράς των στρατευμάτων στο Ομάν ή στο Μπαχρέιν ή στο Κουβέιτ ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι, ακόμη και αν συμβεί, οι σχέσεις των δυο χωρών δεν πρόκειται να ταραχτούν ανεπανόρθωτα, αφού το Ριάντ έχει υποσχεθεί στην Ουάσιγκτον ότι θα κρατήσει σταθερή τη ροή του πετρελαίου.

Καταστολή και συλλήψεις

Τη σύλληψη 80 - 100 «Αφγανών Αράβων», δηλαδή Σαουδαράβων που πολέμησαν στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου με την πρώην Σοβιετική Ενωση, ανακοίνωσε, λίγες ώρες μετά τις τηλεοπτικές προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών, η οργάνωση «Κίνημα Ισλαμικής Αναμόρφωσης», που έχει έδρα στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής της, Σαάντ αλ Φακίχ, εκτίμησε ότι προφανώς «θεωρήθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Μπιν Λάντεν», ενώ κατήγγειλε ότι η βασιλική οικογένεια έχει επιβάλει ολοκληρωτικό εμπάργκο σε κάθε είδηση που εξέρχεται από τη χώρα, προκειμένου να ελέγχει την κατάσταση.

Ο αλ Φακίχ υπογράμμισε ότι έχει πληροφορίες, που αναφέρουν ότι, τις τελευταίες ημέρες, έχουν γίνει αρκετές απόπειρες να πραγματοποιηθούν αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, αλλά η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση, διαλύοντας τους διαδηλωτές διά της βίας και κάνοντας πολλές συλλήψεις. Εξίσου ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένα κρούσματα εισβολών σε αποθήκες του στρατού και έχουν εξαφανιστεί αρκετά όπλα από αγνώστους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ