Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΟΛΟΣ
Ανησυχία από τις πληροφορίες για αναζήτηση «εθελοντών» για το Αφγανιστάν

Ανακοινώσεις φορέων και προσωπικοτήτων

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες που μετέδωσε το θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι «Αστρα», σύμφωνα με τις οποίες στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο αναζητούνται «εθελοντές» για τη συγκρότηση εκστρατευτικού σώματος πεζοναυτών, το οποίο θα συμμετέχει σε ΝΑΤΟικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Οι πρώτοι που εκδήλωσαν την αγωνία και την ανησυχία τους είναι πολλοί γονείς πεζοναυτών που υπηρετούν στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», αλλά άμεσες είναι και οι αντιδράσεις φορέων της Μαγνησίας. Εκείνοι που δε φαίνεται, όμως, ν' ανησυχούν και να προβληματίζονται είναι οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι αποφεύγουν να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα που ανακύπτει, αν οι πληροφορίες είναι σωστές. Ο μόνος που αντέδρασε είναι ο Νίκος Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος με δηλώσεις του όχι μόνο καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας σε ΝΑΤΟικό παράρτημα, όχι μόνο εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του ίδιου και του ΚΚΕ στο ενδεχόμενο συμμετοχής Ελλήνων στρατευμένων σε ΝΑΤΟικές πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά δήλωσε ότι το ΚΚΕ θ' αγωνιστεί και καλεί και το λαό μας ν' αγωνιστεί κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού.

Κι ενώ η αγωνία και η ανησυχία μεγαλώνουν και οι αντιδράσεις πληθαίνουν, η κυβέρνηση φαίνεται να το «διασκεδάζει», ενώ η στρατιωτική ηγεσία, μέχρι χτες το απόγευμα, επισήμως σιωπούσε. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, Δημ. Ντότας, «ενημερώνοντας» «οφ δε ρέκορντ» δημοσιογράφο του «Αστρα», ισχυρίστηκε ότι η αναζήτηση «εθελοντών» αφορά στη συμμετοχή πεζοναυτών για τη ΝΑΤΟική άσκηση που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο και όχι για τη συγκρότηση εκστρατευτικού σώματος για το Αφγανιστάν.

Μόνο που αυτός ο ισχυρισμός «πάσχει» σε δύο, τουλάχιστον, σημεία του: Πρώτον στο ότι δεν ισχύει, ή πάντως, δεν είθισται να ζητούνται από το στρατό εθελοντές στρατεύσιμοι - μόνιμοι και κληρωτοί - για να συμμετέχουν σε προγραμματισμένη άσκηση, καθότι η συμμετοχή σ' αυτές τις περιπτώσεις, μάλλον, είναι υποχρεωτική. Δεύτερον το γεγονός ότι η συγκεκριμένη άσκηση ξεκίνησε στις αρχές Οκτώβρη και τελειώνει στα τέλη του μήνα, οπότε δε δικαιολογείται να αναζητούνται τώρα, που η άσκηση βρίσκεται σε εξέλιξη, «εθελοντές» που θα συμμετέχουν σ' αυτή.

Αντιδράσεις φορέων

Με ανακοινώσεις που εξέδωσαν παράγοντες και φορείς της Μαγνησίας εκφράζουν τις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών που εκπροσωπούν και τάσσονται κατά της συμμετοχής της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν εκπρόσωποι των Δημοτικών Κινήσεων Βόλου και Νέας Ιωνίας, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μαγνησίας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Βόλου, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών κ.ά.

Σε δήλωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Κίνησης Βόλου, Αντώνης Παππάς, Μιχάλης Βλαχάκης και Αποστόλης Ζάγκας τονίζουν: «Η πληροφορία αυτή, που δε διαψεύστηκε, αποδεικνύει περίτρανα τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που υπακούοντας στις ΝΑΤΟικές εντολές μετατρέπει τους Ελληνες φαντάρους σε μισθοφόρους για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτής της αποστολής των μισθοφορικών ελληνικών δυνάμεων σε μια χώρα, το Αφγανιστάν, που η πατρίδα μας ποτέ δεν είχε διαφορές και οι περισσότεροι Ελληνες αγνοούν τη γεωγραφική της θέση, φανερώνει περίτρανα το μέγεθος της συνειδητής υποταγής της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά γρανάζια και υποταγής του σε παράρτημά του». Και καταλήγουν: «Ως δημότες αυτής της πόλης και ως δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου καλούμε όλο το βολιώτικο λαό, όλους τους φορείς της πόλης μας να σταθούμε αρνητικά στην πρόκληση αυτή. Το σύνθημα κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας σήμερα είναι επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ».

Σε δήλωσή του ο Βάνιας Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας, επισημαίνει: «Ουσιαστικά, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας υποτάσσονται στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια εξέλιξη. Ν' αντιδράσουμε συντονισμένα, τώρα, οι φορείς της πόλης, τα εργατικά σωματεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο λαός. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους γονείς των Ελληνόπουλων που προορίζονται για "φθηνό υλικό" στις "κρεατομηχανές" των ιμπεριαλιστών. Να μην επιτρέψουμε την έξοδο, από τη χώρα μας για τις πολεμικές ανάγκες των ΗΠΑ, ούτε ενός στρατευμένου παιδιού. Να απαιτήσουμε, τώρα, να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι και στρατιωτικοί πίσω στην πατρίδα τους, τόσο αυτοί που συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, όσο και αυτοί που βρίσκονται σε άλλες χώρες συμμετέχοντας σε εκστρατευτικά σώματα κατοχής».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα δρόμο ολισθηρό, που οδηγεί σε περιπέτειες ολόκληρη την Εργατική Τάξη, με τραγικές συνέπειες. Η πολιτική της υποταγής στους δολοφόνους των λαών δείχνει το πόσο σιδεροδέσμια των ιμπεριαλιστών και των μηχανισμών τους είναι η κυβέρνηση». Και συνεχίζει: «Τώρα, τα συνδικάτα να απαιτήσουν να μη φύγει ούτε ένας φαντάρος έξω από τη χώρα μας, έναντι οποιασδήποτε αμοιβής, για να υπηρετήσει τα σχέδια των δολοφόνων των λαών. Να απαιτήσουν να απεμπλακεί η χώρα μας και από αυτόν το βρώμικο πόλεμο. Να μπουν στην πρώτη γραμμή για να ξεσηκωθεί ολόκληρη η Εργατική Τάξη του νομού και να απαιτήσει με όλο το λαό το σταμάτημα του πολέμου. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα πρωτοστατήσει παίρνοντας άμεσα πρωτοβουλίες, κάθε μορφής, σε συνεργασία και με άλλους φορείς - εξορμήσεις ενημέρωσης για τις συνέπειες του πολέμου, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πικετοφορίες κ.ά. - για την ανάπτυξη ενός ισχυρού αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στο νομό».

Διαψεύδουν...

Από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. Ωστόσο από τα γραφεία Τύπου τόσο του ΓΕΕΘΑ όσο και του ΓΕΣ επισημαίνονταν πως «διαψεύδεται κατηγορηματικά» ότι σε στρατιωτικές μονάδες καταρτίζονται κατάλογοι «εθελοντών» για να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ή αλλού. Αυτό που γίνεται μόνο, ανέφεραν, είναι η συγκρότηση ανά τακτά διαστήματα τμημάτων από «εθελοντές» που στελεχώνουν τις «ειρηνευτικές αποστολές» στα Βαλκάνια και όπως επισήμαιναν δεν έχει προς το παρόν παραστεί η ανάγκη για υποχρεωτική αποστολή, καθώς οι εθελοντές υπερκαλύπτουν τις ανάγκες.

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε χτες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτης, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και υπενθύμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας «εφόσον παραστεί ανάγκη, εφόσον καταστεί αναγκαίο αυτό». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα, αίτημα εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν». Αναφορικά δε με το θέμα της ενίσχυσης των δυνάμεων στη Βοσνία και το Κόσσοβο μετά τη συζητούμενη αποχώρηση των Αμερικανών, είπε ότι «η αναπλήρωση των αμερικανικών δυνάμεων οι οποίες αποχωρούν από τα Βαλκάνια, η αναπλήρωσή τους από ΝΑΤΟικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει γίνει ήδη αποδεκτή, έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ» και «κατά συνέπεια, η Ελλάδα έχει εκφράσει και τη βούληση και τη διαθεσιμότητά της να συμβάλει στην αναπλήρωση αυτών των δυνάμεων στα Βαλκάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ