ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανιατρική κινητοποίηση

Αγωνιστική αλληλεγγύη στους νοσοκομειακούς γιατρούς απ' τον ΠΙΣ, τον ΙΣΑ, τους γιατρούς του ΙΚΑ και την ΟΣΝΙΕ

Στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν την ερχόμενη βδομάδα και άλλοι κλάδοι γιατρών, οι οποίοι αντιδρούν στα επικίνδυνα προγράμματα εφημέρευσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, το οποίο έχει οδηγό τους δείκτες της ΟΝΕ και αγνοεί τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων των νοσοκομείων.

Τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, που έχουν αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων, ακολουθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) που αποφάσισε προχτές το βράδυ 24ωρη απεργία την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη. Την ίδια μέρα θα απεργήσουν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η γενική συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει πάρει απόφαση για συνέχιση της απεργίας μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι γιατροί στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν την απεργία για τρίτη βδομάδα. Τη συνέχιση της απεργίας, για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων σε επίπεδο εφημερίας, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου με τετραήμερη απεργία από την Τρίτη 22.9.1998.

Ο ΠΙΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες και το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), για να επισημάνει ότι στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών, οι οποίες - όπως ειπώθηκε - θα εντατικοποιηθούν, εάν δεν υπάρξει άμεσα θετική ανταπόκριση στο αίτημά τους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Ο ΠΙΣ κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών επιχείρησαν να περικόψουν και να συμπτύξουν τις εφημερίες στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. "Πρόκειται για απόφαση, που τυχόν εφαρμογή της θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν τόσο τα Νοσοκομεία όσο και τα Κέντρα Υγείας σε πλήρη αδυναμία για αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών και συνεχή παρακολούθηση των νοσηλευομένων", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός.Εάν, πρόσθεσε, δε γίνουν αποδεκτά τα προγράμματα εφημέρευσης των επιστημονικών επιτροπών, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς δε θα επαρκούν οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Ειδικά για τα Κέντρα Υγείας ο Μ. Καλοκαιρινός σημείωσε ότι ακόμη κι εκείνα που είναι επανδρωμένα επαρκώς, θα αναγκαστούν να λειτουργούν κάποιες μέρες χωρίς γιατρούς, εξαιτίας της αδυναμίας να αμειφθούν.

Ο κ. Σπανός,από το "Αγιος Δημήτριος" Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των γιατρών, σημειώνοντας τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει εκεί η απεργία. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, νοσοκομείο εφημερεύει όχι σε επίπεδο κλινικών, αλλά σε επίπεδο τομέα. "Υπάρχει ένας ειδικευμένος γιατρός σε κλειστή εφημερία του Νοσοκομείου (όχι σε γενική), ένας ειδικευμένος γιατρός για τον Παθολογικό Τομέα και ένας ειδικευμένος γιατρός για τον Χειρουργικό Τομέα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έβγαλε ο πρόεδρος του ΔΣ - συνέχισε. Σκεφτείτε σε ένα νοσοκομείο μεγάλης πόλης με πολλά κρεβάτια να εφημερεύει σε ολόκληρο τομέα ένας παθολόγος, που θα βλέπει καρδιολογικά, πνευμονολογικά και άλλα περιστατικά. Προς τιμήν τους οι διευθυντές των κλινικών και των τμημάτων, οι επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων πανελλαδικά δεν έχουν δεχτεί να κατεβάσουν προγράμματα όπως τα ζητάει το υπουργείο. Επιστρέφουν στα άλλα προγράμματα, του Μάη, που ήταν προγράμματα λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων".

Η ΟΣΝΙΕ

Συμπαράσταση στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα αιτήματα των γιατρών δεν είναι μόνο για "μερικές χιλιάδες", ούτε συντεχνιακά, όπως ισχυρίζονται λαλίστατοι παράγοντες, αλλά αιτήματα που δίνουν ανάσα ζωής στα νοσοκομεία, μιας και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες. "Πιστεύουμε - συνεχίζει - ότι η πολιτική της κυβέρνησης σήμερα στο χώρο της υγείας και με την αδιαλλαξία που δείχνει απέναντι στους γιατρούς, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας συντονισμένης αποδιάρθρωσης και απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας και η αντιμετώπιση δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά, αλλά συνολικά όλων των συνδικαλιστικών φορέων που έχουν να κάνουν με την υγεία".

Σύμφωνα με την ΟΣΝΙΕ, απαιτείται η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης που συνεχώς χειροτερεύει, καθώς και η ανάληψη ευθυνών απ' όλα τα συνδικαλιστικά όργανα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη συμμετοχή και αγωνιστικότητα

Χτες οι γιατροί κατέλαβαν συμβολικά το νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς"

Από 60-98% κυμαίνονται τα ποσοστά συμμετοχής των γιατρών της Θεσσαλονίκης στην απεργία διαρκείας που πραγματοποιούν για δεύτερη βδομάδα. Χτες στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που κήρυξε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και καλύπτονται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, οι γιατροί κατέλαβαν το ένα από τα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, το "Γ. Γεννηματάς". Η κατάληψη συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι και σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης εξυπηρετούσαν μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά, ενώ τα υπόλοιπα διοχετεύονταν στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου".

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να καταλάβουν σήμερα το νοσοκομείο "Αγ. Δημήτριος", στο οποίο θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα εφημεριών συρρικνωμένο κατά 50%. Σήμερα δηλαδή που το νοσοκομείο θα βρίσκεται σε γενική εφημερία, στο Παθολογικό αντί των 8 γιατρών που εφημέρευαν από το Μάη μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, θα εφημερεύουν 4, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τον ίδιο όγκο περιστατικών. Στο μεταξύ οι επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων αρνούνται να αποδεχτούν τα νέα συρρικνωμένα προγράμματα εφημεριών, σημειώνοντας πως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων και των χρηστών των υπηρεσιών υγείας.

"Συνειδητή απόφαση διάλυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας", χαρακτηρίζει ο Θ. Σδούκος,μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, την επιμονή του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης στην απόφασή τους να περικόψουν κατά 50-60% τον αριθμό των εφημερευόντων γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ενώ δηλώνει πως οι γιατροί της Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσουν να διευρύνουν τον αγώνα τους στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κοινωνικού μετώπου. Προγραμματίζουν επαφές με κοινωνικούς φορείς της πόλης, όπως τα Σωματεία Συνταξιούχων, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Νεφροπαθών, Καρδιοπαθών κλπ., προκειμένου να οργανώσουν μια μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση μέσα από την οποία θα αναδειχτεί πως ο αγώνας που διεξάγεται δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, αλλά όλους τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας και κυρίως τους πιο ευαίσθητους.

"Το μέτωπο είναι μπροστά, η υπολειτουργία θα είναι μια πραγματικότητα, αν δεν ανακληθεί η απόφαση περικοπής των εφημεριών που εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής επιλογής για διάλυση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων σε όφελος των επιχειρηματιών", δηλώνει ο Χ. Χαλκίδης,μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ. Μάλιστα σημειώνει πως επειδή κυβέρνηση και υπουργείο "δεν έχουν την τόλμη να το ομολογήσουν, προσπαθούν να το υλοποιήσουν με την υποχρηματοδότηση και τη μη πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όπου υπάρχουν τρομερές ελλείψεις".

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
"Πονόδοντο" προκαλούν οι περικοπές των εφημεριών

Οι οδοντίατροι παίρνουν λιγότερες αποδοχές

Εντελώς υποκριτικές αποδεικνύονται οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), καθώς η πολιτική που ακολουθεί, οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο: τελευταία έκφραση αυτής της πολιτικής είναι η δραματική κατάσταση στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας μετά τις περικοπές των εφημεριών.

Η κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα (16.7.1998), αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτα από γιατρούς τα Κέντρα Υγείας. Ωστόσο, και οι επόμενες αλλαγές που σχεδιάζονται και πάλι απέχουν από τις ανάγκες.

Οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους οδοντιάτρους που υπηρετούν στη Γ Ζώνη. Την πλευρά αυτή έχει επισημάνει στους αρμόδιους υπουργούς Κ. Γείτονα και Ν. Χριστοδουλάκη η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με δύο επιστολές της (11 και 26 Αυγούστου 1998). Στην επιστολή στις 26/8/1998, η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής:

  • Οι οδοντίατροι των Κέντρων Υγείας έχουν στηρίξει το ΕΣΥ και η υπηρεσία που προσφέρουν στην κατεύθυνση, τόσο της πρόληψης μέχρι 18 χρονών όσο και της αντιμετώπισης των εκτάκτων περιστατικών, είναι τόσο σημαντική, χρήσιμη και ωφέλιμη στον ελληνικό λαό, που μόνο ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση απαιτούν και όχι περιστολή.
  • Η θέση του οδοντιάτρου σαν επιστήμονα και λειτουργού υγείας, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, αλλά και στη διαδρομή του συστήματος από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα, είναι και πρέπει να διατηρηθεί ισότιμη με του γιατρού, ενώ οι οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι άμεσες και πρώτης προτεραιότητας.
  • Οι πάσης φύσεως οικονομικές απολαβές των οδοντιάτρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι κατώτερες των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων και μας είναι δύσκολο να εννοήσουμε πώς είναι δυνατόν, οδοντίατρος έμμισθος υπάλληλος του ΕΣΥ, να έχει λιγότερες απολαβές τον Αύγουστο του 1998, απ' ό,τι τον Δεκέμβριο του 1997, όπως ρυθμίζεται από τον Νόμο 2606/1998 για το καινούριο μισθολόγιο των γιατρών.
  • Το έργο που παρέχουν οι οδοντίατροι στο Εθνικό Σύστημα και μέσω των εφημεριών, είναι τόσο σημαντικό, που καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμισή του. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι μόνο από τους υπηρετούντες οδοντιάτρους, αλλά ούτε και από το σύνολο του οδοντιατρικού κόσμου και πολύ περισσότερο από το σύνολο του ελληνικού λαού.
Οι εξαπατημένοι

Με ψήφισμα που εξέδωσε η Ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων των Εργαζομένων και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) καταγγέλλουν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, για αθέτηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη χορήγηση σε όλους τους υπαλλήλους του Ιδρύματος οικονομικού κινήτρου (π. χ. υπερωρίες στα περσινά επίπεδα). Η Ολομέλεια - όπως αναφέρεται στο ψήφισμα - εκτίμησε ότι οι προτάσεις της διοίκησης του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις οποίες ο περιορισμένος αριθμός ωρών υπερωριακής απασχόλησης που εγκρίθηκε θα κατανεμηθεί επιλεκτικά σε πολύ λίγους υπαλλήλους, και όχι διαδοχικά σε όλους, στοχεύουν στη διάσπαση του προσωπικού και τον κατακερματισμό του συνδετικού ιστού των υπαλλήλων του Ιδρύματος.

Κάπως αργά ανακάλυψαν τον ιό της διάσπασης όλοι εκείνοι οι συνδικαλιστές που εξάντλησαν την "αγωνιστικότητά" τους σε αυτές τις υπερωρίες, αντί να ζητούν ικανοποιητικούς μισθούς και να έχουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, εξαπατήθηκαν κιόλας για τα συμφωνημένα με την εξουσία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ