Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανιατρική κινητοποίηση

Αγωνιστική αλληλεγγύη στους νοσοκομειακούς γιατρούς απ' τον ΠΙΣ, τον ΙΣΑ, τους γιατρούς του ΙΚΑ και την ΟΣΝΙΕ

Στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν την ερχόμενη βδομάδα και άλλοι κλάδοι γιατρών, οι οποίοι αντιδρούν στα επικίνδυνα προγράμματα εφημέρευσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, το οποίο έχει οδηγό τους δείκτες της ΟΝΕ και αγνοεί τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων των νοσοκομείων.

Τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, που έχουν αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων, ακολουθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) που αποφάσισε προχτές το βράδυ 24ωρη απεργία την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη. Την ίδια μέρα θα απεργήσουν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η γενική συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει πάρει απόφαση για συνέχιση της απεργίας μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι γιατροί στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν την απεργία για τρίτη βδομάδα. Τη συνέχιση της απεργίας, για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων σε επίπεδο εφημερίας, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου με τετραήμερη απεργία από την Τρίτη 22.9.1998.

Ο ΠΙΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες και το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), για να επισημάνει ότι στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών, οι οποίες - όπως ειπώθηκε - θα εντατικοποιηθούν, εάν δεν υπάρξει άμεσα θετική ανταπόκριση στο αίτημά τους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Ο ΠΙΣ κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών επιχείρησαν να περικόψουν και να συμπτύξουν τις εφημερίες στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. "Πρόκειται για απόφαση, που τυχόν εφαρμογή της θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν τόσο τα Νοσοκομεία όσο και τα Κέντρα Υγείας σε πλήρη αδυναμία για αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών και συνεχή παρακολούθηση των νοσηλευομένων", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός.Εάν, πρόσθεσε, δε γίνουν αποδεκτά τα προγράμματα εφημέρευσης των επιστημονικών επιτροπών, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς δε θα επαρκούν οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Ειδικά για τα Κέντρα Υγείας ο Μ. Καλοκαιρινός σημείωσε ότι ακόμη κι εκείνα που είναι επανδρωμένα επαρκώς, θα αναγκαστούν να λειτουργούν κάποιες μέρες χωρίς γιατρούς, εξαιτίας της αδυναμίας να αμειφθούν.

Ο κ. Σπανός,από το "Αγιος Δημήτριος" Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των γιατρών, σημειώνοντας τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει εκεί η απεργία. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, νοσοκομείο εφημερεύει όχι σε επίπεδο κλινικών, αλλά σε επίπεδο τομέα. "Υπάρχει ένας ειδικευμένος γιατρός σε κλειστή εφημερία του Νοσοκομείου (όχι σε γενική), ένας ειδικευμένος γιατρός για τον Παθολογικό Τομέα και ένας ειδικευμένος γιατρός για τον Χειρουργικό Τομέα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έβγαλε ο πρόεδρος του ΔΣ - συνέχισε. Σκεφτείτε σε ένα νοσοκομείο μεγάλης πόλης με πολλά κρεβάτια να εφημερεύει σε ολόκληρο τομέα ένας παθολόγος, που θα βλέπει καρδιολογικά, πνευμονολογικά και άλλα περιστατικά. Προς τιμήν τους οι διευθυντές των κλινικών και των τμημάτων, οι επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων πανελλαδικά δεν έχουν δεχτεί να κατεβάσουν προγράμματα όπως τα ζητάει το υπουργείο. Επιστρέφουν στα άλλα προγράμματα, του Μάη, που ήταν προγράμματα λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων".

Η ΟΣΝΙΕ

Συμπαράσταση στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα αιτήματα των γιατρών δεν είναι μόνο για "μερικές χιλιάδες", ούτε συντεχνιακά, όπως ισχυρίζονται λαλίστατοι παράγοντες, αλλά αιτήματα που δίνουν ανάσα ζωής στα νοσοκομεία, μιας και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες. "Πιστεύουμε - συνεχίζει - ότι η πολιτική της κυβέρνησης σήμερα στο χώρο της υγείας και με την αδιαλλαξία που δείχνει απέναντι στους γιατρούς, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας συντονισμένης αποδιάρθρωσης και απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας και η αντιμετώπιση δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά, αλλά συνολικά όλων των συνδικαλιστικών φορέων που έχουν να κάνουν με την υγεία".

Σύμφωνα με την ΟΣΝΙΕ, απαιτείται η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης που συνεχώς χειροτερεύει, καθώς και η ανάληψη ευθυνών απ' όλα τα συνδικαλιστικά όργανα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ