Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη συμμετοχή και αγωνιστικότητα

Χτες οι γιατροί κατέλαβαν συμβολικά το νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς"

Από 60-98% κυμαίνονται τα ποσοστά συμμετοχής των γιατρών της Θεσσαλονίκης στην απεργία διαρκείας που πραγματοποιούν για δεύτερη βδομάδα. Χτες στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που κήρυξε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και καλύπτονται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, οι γιατροί κατέλαβαν το ένα από τα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, το "Γ. Γεννηματάς". Η κατάληψη συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι και σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης εξυπηρετούσαν μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά, ενώ τα υπόλοιπα διοχετεύονταν στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου".

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να καταλάβουν σήμερα το νοσοκομείο "Αγ. Δημήτριος", στο οποίο θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα εφημεριών συρρικνωμένο κατά 50%. Σήμερα δηλαδή που το νοσοκομείο θα βρίσκεται σε γενική εφημερία, στο Παθολογικό αντί των 8 γιατρών που εφημέρευαν από το Μάη μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, θα εφημερεύουν 4, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τον ίδιο όγκο περιστατικών. Στο μεταξύ οι επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων αρνούνται να αποδεχτούν τα νέα συρρικνωμένα προγράμματα εφημεριών, σημειώνοντας πως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων και των χρηστών των υπηρεσιών υγείας.

"Συνειδητή απόφαση διάλυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας", χαρακτηρίζει ο Θ. Σδούκος,μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, την επιμονή του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης στην απόφασή τους να περικόψουν κατά 50-60% τον αριθμό των εφημερευόντων γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ενώ δηλώνει πως οι γιατροί της Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσουν να διευρύνουν τον αγώνα τους στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κοινωνικού μετώπου. Προγραμματίζουν επαφές με κοινωνικούς φορείς της πόλης, όπως τα Σωματεία Συνταξιούχων, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Νεφροπαθών, Καρδιοπαθών κλπ., προκειμένου να οργανώσουν μια μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση μέσα από την οποία θα αναδειχτεί πως ο αγώνας που διεξάγεται δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, αλλά όλους τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας και κυρίως τους πιο ευαίσθητους.

"Το μέτωπο είναι μπροστά, η υπολειτουργία θα είναι μια πραγματικότητα, αν δεν ανακληθεί η απόφαση περικοπής των εφημεριών που εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής επιλογής για διάλυση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων σε όφελος των επιχειρηματιών", δηλώνει ο Χ. Χαλκίδης,μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ. Μάλιστα σημειώνει πως επειδή κυβέρνηση και υπουργείο "δεν έχουν την τόλμη να το ομολογήσουν, προσπαθούν να το υλοποιήσουν με την υποχρηματοδότηση και τη μη πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όπου υπάρχουν τρομερές ελλείψεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ