Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αντιπαιδαγωγικές οι συμπτύξεις τμημάτων

Αποφασισμένοι για αγώνες δηλώνουν γονείς και εκπαιδευτικοί. Τις αντιπαιδαγωγικές επιπτώσεις επισημαίνει ο σχολικός σύμβουλος, Γ. Βαγενάς

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες, δηλώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς του Δήμου Νίκαιας διαμαρτυρόμενοι για τις συμπτύξεις τμημάτων και την επιβολή αναλογίας 30 μαθητών ανά τμήμα. Σε κοινό ψήφισμα, το ΔΣ της Ενωσης Γονέων Νίκαιας και το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας, δηλώνουν ότι "δεν επιτρέπουν την υποβάθμιση της εκπαίδευσης" που επιχειρείται με την κατανομή των μαθητών με την αναλογία ένας δάσκαλος ανά 30 μαθητές και ζητούν τη μείωση μαθητών ανά τμήμα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τους συλλόγους Εκπαιδευτικών και γονέων της περιοχής και της ΔΟΕ, ο σχολικός σύμβουλος 5ης και 9ης περιφέρειας Πειραιά, Γ. Βαγενάς,υπογραμμίζοντας τα παρακάτω:

  • "Μειώνονται δραματικά οι δυνατότητες παρέμβασης μαθητή και δασκάλου στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης. Σ' ένα τμήμα π. χ. με 30 μαθητές, το παιδί έχει δύο φορές τη δυνατότητα σε μια διδακτική ώρα να παρέμβει στο μάθημα, ενώ σε ένα τμήμα με 15 μαθητές αυτές οι δυνατότητες είναι διπλάσιες.
  • Αντιμετωπίζονται, σε κάθε περίπτωση οι μαθητές ως νούμερα και όχι ως πρόσωπα με ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
  • Δε λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερα αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και η επιτακτική ανάγκη παρέγκλισης από τις γενικές κατευθύνσεις.
  • Εγκαταλείπεται τόσο ο παιδαγωγικός στόχος για εξατομικευμένη κατά το δυνατόν διδασκαλία, όσο και οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για ενισχυτική διδασκαλία.
  • Δημιουργούνται στους μετακινούμενους μαθητές σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που οδηγούν ακόμη και στην αποστροφή και στην άρνηση του παιδιού για το Σχολείο.
  • Υποτιμάται το δύσκολο έργο του εκπαιδευτικού (αντιμετωπίζεται ως υποζύγιο) και μειώνονται οι θέσεις εργασίας τη στιγμή που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες".

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, ο σχολικός σύμβουλος τονίζει: "η κατάσταση στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρσι και από την πλευρά του διδακτικού προσωπικού". "Τμήματα συμπτύσσονται και μικροί μαθητές μετακινούνται σε άλλα τμήματα και σχολεία", ενώ "αγνοήθηκαν οι προτάσεις των εκπαιδευτικών και των ίδιων των σχολικών συμβούλων που είναι οι πλέον αρμόδιοι για αυτά τα θέματα."


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ