Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρσός πολιτισμού Είναι πλέον παρ

Πυρσός πολιτισμού

Είναι πλέον παράδοση. Παράδοση χρόνων να βλέπουμε την Γιώτα Βέη στα Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας, φέρνοντας μαζί της τι άλλο; Ηχους της παράδοσης, της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Ηχους ψυχής και μουσικές που με ιδιαίτερη δυσκολία ακούγονται σε καιρούς που σαρώνονται από πλαστικούς ήχους, άδειους στίχους, ιλουστρασιόν περιτύλιγμα.

Κάτι το γνήσιο, αληθινό, σίγουρο, ελπιδοφόρο είχε η γιορτή που στήθηκε χθες στο Λαϊκό Στέκι του Φεστιβάλ. Κάτι που υπέγραφε ότι δεν αλλοιώθηκαν όλα, ότι η παράδοση ως ζωντανή μνήμη και καθημερινή πραγματικότητα και στάση ζωής μπορεί να είναι ακόμα εδώ. Η Γιώτα Βέη φροντίζει με παραδειγματική συνέπεια να το υπενθυμίζει. Και ο κόσμος ανταποκρίθηκε θερμά, αληθινά, αβίαστα στο κάλεσμα, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της συνέχειας. Οσοι βρέθηκαν στο Λαϊκό Στέκι, από τους πιο μικρούς έως τους πιο μεγάλους, χόρεψαν και τραγούδησαν.

Η Γιώτα Βέη δήλωσε: "Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ συμμετέχω εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένας πυρσός πολιτισμού, ενημέρωσης, διεκδίκησης που μπορεί να ανοίγει δρόμους στο μέλλον. Με όλες τις αντιξοότητες που έχει συναντήσει στην πολύχρονη πορεία του μπορεί και στέκει δυνατό, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις πολιτικές εκείνες που στρέφονται ενάντια δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι μία κλασική πλέον έκφραση. Μία διαχρονική πολιτική και πολιτιστική γιορτή. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, πού αλλού, στη νεολαία, όταν πίσω από μία διαμορφωμένη προσωπικότητα, συγκροτημένη, με άποψη για την κοινωνία, με όραμα για το μέλλον, με συνείδηση, βρίσκεται ο νέος της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Τη μουσική παράδοση που έφερε η Γιώτη Βέη διαδέχτηκε το συγκρότημα "Αρχοντες" με λαϊκά και ρεμπέτικά τραγούδια που έδωσαν ένα άλλο κλίμα στο χθεσινό βράδυ.

Μια ανόθευτη λαϊκή φωνή σίγησε πριν ένα χρόνο. Στις 27 Αυγούστου 1997 η Σωτηρία Μπέλλου έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Η χθεσινή γιορτή τελείωσε με ένα αφιέρωμα - κατάθεση σε εκείνη και την προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι. Μία γιορτή - νοσταλγία που στάθηκε και η αφορμή να ξαναθυμηθούμε το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι γενικότερα. Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν η Αρετή Μπέλλου,ο Στέλιος Βαμβακάρης και ο Αντώνης Παπαϊωάννου.(Αναλυτικό ρεπορτάζ για το αφιέρωμα στη Σ. Μπέλλου στο αυριανό φύλλο).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτινό φεστιβάλ (2004-11-19 00:00:00.0)
Ακόμα πιο μακριά τα φώτα και τα χρώματα της πολιτείας της νιότης (2001-09-21 00:00:00.0)
Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες στην παρέα του Φεστιβάλ (1999-09-12 00:00:00.0)
Συναυλίες (1998-08-30 00:00:00.0)
Ανοίγει αύριο η κόκκινη πολιτεία (1997-09-17 00:00:00.0)
"Μίλησαν" στην καρδιά της αγροτιάς (1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ