Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η οργή και η αγανάκτησή μας θα γίνο

Η οργή και η αγανάκτησή μας θα γίνουν όπλα

Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ γίνεται αντάμωμα γενεών. Κοινό χαρακτηριστικό, η φλόγα του αγώνα και της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή

Πιστοί, για άλλη μια χρονιά, στο ραντεβού της ελπίδας, της νιότης, της δημιουργίας, του αγώνα. Στο ραντεβού της εμπειρίας για τους νεότερους, του καθήκοντος και της θύμησης για τους παλιότερους. Γιατί, όταν κάθε χρόνο οι πόρτες του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" ανοίγουν, τρεις διαφορετικές γενιές συναντιούνται. Για να δώσουν εκ νέου την υπόσχεση πως με τη δράση και τη μαχητικότητά τους θα καταφέρουν - για άλλη μια φορά - να διώξουν τα γκρίζα σύννεφα απ' τη σκληρή καθημερινότητα, να βάλουν στην άκρη ό,τι οδηγεί σήμερα τους ανθρώπους στη μιζέρια και την απάθεια. Και γίνεται κάθε Σεπτέμβρη τραγούδι αυτή η υπόσχεση, γλέντι αυτή η θέληση, συμμετοχή αυτή η επιθυμία.

Πρωτόγνωρη εμπειρία για κάποιους νέους, δική τους δημιουργία για κάποιους άλλους. Οποια πλευρά, όμως, και να ρωτήσεις όλοι οι νέοι το ίδιο πράγμα έχουν να σου πουν: "Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ υπενθυμίζει σε όλους μας αξίες που σήμερα φθίνουν. Τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή, τη συντροφικότητα, τη δημιουργία. Σ' αυτόν το χώρο, σίγουρα νιώθουμε διαφορετικά".

Η Γιάννα Χατζηγιώργη,22 χρόνων, ήρθε προχτές για πρώτη φορά σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Κι ήταν τόσο ενθουσιασμένη που και χτες αποφάσισε να ξανάρθει. "Η αλήθεια είναι πως το πρώτο πράγμα που με έφερε εδώ ήταν οι προγραμματισμένες συναυλίες. Ωστόσο, διαπίστωσα πως εδώ μπορεί κανείς να γνωρίσει και άλλα πράγματα, να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που συζητούν την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι".

Μαζί της ο 23χρονος Αντώνης Παυλόπουλος,που έρχεται σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. "Είναι πραγματικά μια γιορτή, ένας χώρος κεφιού και δημιουργίας. Παρότι δεν ανήκω στην ΚΝΕ, έχω πάρα πολλούς φίλους σ' αυτό το χώρο και πάντα ξέρω πως στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα περάσω καλά".

Πιο συνειδητό είναι το ραντεβού που δίνει κάθε χρόνο με το Φεστιβάλ ο 26χρονος Χρήστος Ζαρκαδούλας.Αλλωστε, με την εθελοντική εργασία του βοήθησε αρκετά τις προηγούμενες μέρες, ώστε να στηθεί αρμονικά η "κόκκινη πολιτεία" στα Ιλίσια. "Στη σημερινή γκρίζα εποχή της αποξένωσης, των αδιεξόδων και των πολλών προβλημάτων για τους νέους η απάντησή μας είναι αυτή: Η οργή και η αγανάκτησή μας θα γίνουν όπλα ενάντια σ' αυτούς που μας θέλουν παθητικούς και άβουλους".

Ασβεστη φλόγα

Σ' αυτά τα προβλήματα, σ' αυτά τα οράματα των νέων ανθρώπων που αντιστέκονται, απλώνουν - για μια ακόμα φορά - το χέρι οι μεγαλύτεροι, οι άνθρωποι που έστρωσαν το δρόμο για την κατάκτηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Είναι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να νιώθουν νέοι, αφού η φλόγα του αγώνα και της ελπίδας παραμένει άσβεστη, παραμένει το ίδιο φουντωμένη όπως τότε.

"Νιώθω περήφανη, όταν βρίσκομαι κοντά στα νιάτα, κοντά σ' αυτά τα παιδιά που συνεχίζουν να περπατούν στο δρόμο του δικού μας αγώνα",δήλωσε στον "Ρ" η 71χρονη Δέσποινα Χαβούζη.Στα 71 της χρόνια είναι και η Σωτηρία Λάμπρου,όμως ο ενθουσιασμός και η ζωντάνιά της δεν έχουν ακόμα... ρυτίδες. "Κάθε χρονιά που έρχομαι στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ νιώθω σαν να είμαι 25 χρόνων! Εμείς οι παλιοί αγωνιστές είμαστε στο πλευρό των νέων ανθρώπων, στη μάχη που δίνουν κι αυτοί σήμερα, για να πατήσουν κάθε μορφής φασισμό",μας είπε.

Δίπλα στην κεντρική είσοδο του Φεστιβάλ το δικό τους πηγαδάκι είχαν στήσει δύο 64χρονοι κομμουνιστές: Οι Σπύρος Κληρονόμου και Παναγιώτης Θεοδοσιάδης."Η νεολαία είναι πάντα πρωτοπόρα, σ' όλες τις εποχές, σ' όλες τις κοινωνίες. Είναι χρέος μας να είμαστε στο πλευρό της",είπε ο Π. Θεοδοσιάδης. Για να συμπληρώσει ο Σπ. Κληρονόμου: "Η ΚΝΕ δίνει σήμερα απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα των νέων. Εχω και τα τρία μου εγγόνια στην ΚΝΕ και νιώθω σιγουριά, γιατί ξέρω πως αγωνίζονται μακριά απ' την αποξένωση της εποχής, μακριά απ' τα ναρκωτικά. Ξέρω πως έχουν όνειρα και είμαι περήφανος που παλεύουν για να τα πετύχουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ