Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
"Πονόδοντο" προκαλούν οι περικοπές των εφημεριών

Οι οδοντίατροι παίρνουν λιγότερες αποδοχές

Εντελώς υποκριτικές αποδεικνύονται οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), καθώς η πολιτική που ακολουθεί, οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο: τελευταία έκφραση αυτής της πολιτικής είναι η δραματική κατάσταση στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας μετά τις περικοπές των εφημεριών.

Η κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα (16.7.1998), αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτα από γιατρούς τα Κέντρα Υγείας. Ωστόσο, και οι επόμενες αλλαγές που σχεδιάζονται και πάλι απέχουν από τις ανάγκες.

Οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους οδοντιάτρους που υπηρετούν στη Γ Ζώνη. Την πλευρά αυτή έχει επισημάνει στους αρμόδιους υπουργούς Κ. Γείτονα και Ν. Χριστοδουλάκη η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με δύο επιστολές της (11 και 26 Αυγούστου 1998). Στην επιστολή στις 26/8/1998, η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής:

  • Οι οδοντίατροι των Κέντρων Υγείας έχουν στηρίξει το ΕΣΥ και η υπηρεσία που προσφέρουν στην κατεύθυνση, τόσο της πρόληψης μέχρι 18 χρονών όσο και της αντιμετώπισης των εκτάκτων περιστατικών, είναι τόσο σημαντική, χρήσιμη και ωφέλιμη στον ελληνικό λαό, που μόνο ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση απαιτούν και όχι περιστολή.
  • Η θέση του οδοντιάτρου σαν επιστήμονα και λειτουργού υγείας, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, αλλά και στη διαδρομή του συστήματος από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα, είναι και πρέπει να διατηρηθεί ισότιμη με του γιατρού, ενώ οι οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι άμεσες και πρώτης προτεραιότητας.
  • Οι πάσης φύσεως οικονομικές απολαβές των οδοντιάτρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι κατώτερες των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων και μας είναι δύσκολο να εννοήσουμε πώς είναι δυνατόν, οδοντίατρος έμμισθος υπάλληλος του ΕΣΥ, να έχει λιγότερες απολαβές τον Αύγουστο του 1998, απ' ό,τι τον Δεκέμβριο του 1997, όπως ρυθμίζεται από τον Νόμο 2606/1998 για το καινούριο μισθολόγιο των γιατρών.
  • Το έργο που παρέχουν οι οδοντίατροι στο Εθνικό Σύστημα και μέσω των εφημεριών, είναι τόσο σημαντικό, που καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμισή του. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι μόνο από τους υπηρετούντες οδοντιάτρους, αλλά ούτε και από το σύνολο του οδοντιατρικού κόσμου και πολύ περισσότερο από το σύνολο του ελληνικού λαού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ