Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΤΟΥ "ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ"
Ψήφος - αντίσταση

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Στο νομό μας όπως και σε όλη την Ελλάδα, εκείνο που επιβεβαιώθηκε είναι ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι Αυτοδιοίκηση, παρά μόνο ένα κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας, ένας μηχανισμός πλημμελούς διεκπεραίωσης τρεχόντων προβλημάτων, ένας θεσμός αποφλοιωμένος από την πραγματική του ουσία, απομακρυσμένος από κοινωνικές αναφορές, αποκομμένος από τα ουσιαστικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων της Μεσσηνίας, ένα κακόγουστο "διακοσμητικό" στοιχείο στο πολιτικό ντεκόρ.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια σταθερά φθίνουσα πορεία.Κύριοι παράγοντες που υποδηλώνουν την πορεία αυτή είναι: η μείωση της παραγωγικής βάσης σε δραματικό βαθμό π. χ. κλείσιμο εργοστασίων ΛΕΚΚΑ, LEVIS, ΔΙΑΜΑΝΤΗ, η μείωση στο 1/4 περίπου των απασχολούμενων στη βιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ, η παντελής έλλειψη προστασίας των αγροτικών προϊόντων λαδιού, σταφίδας, αμπελιών κ. ά.

Η απουσία έργων υποδομής και η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας και το απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η έλλειψη προγράμματος για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σε συνδυασμό με την πλήρη σχεδόν εγκατάλειψη των αρχαιολογικών χώρων. Αν προσθέσει κανείς τον πρωτόγονο τρόπο παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο νομό μας, τη σημαντική αύξηση των ανέργων, την έξαρση των ναρκωτικών και τις τελευταίες πυρκαγιές, θα έχει σε σημαντικό βαθμό συμπληρωθεί το παζλ των κυριότερων προβλημάτων του νομού μας.

Στα παραπάνω προβλήματα, η απερχόμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δε συνέβαλε στην άμβλυνσή τους, αλλά περιορίστηκε στον άχαρο ρόλο δικαιολόγησης της πολιτικής που δημιουργεί τα προβλήματα αυτά, δηλαδή του μονόδρομου για την ΟΝΕ και στην καλύτερη περίπτωση εξάντλησε τη δραστηριότητά της σε υπομνήματα και ευχολόγια χωρίς την παραμικρή έκφραση πνεύματος διεκδίκησης και σύγκρουσης με την πολιτική αυτή.

- Ποια η πρόταση του ΕΜΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Ο συνδυασμός μας θεωρεί ότι πρωταρχικό καθήκον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι η κινητοποίηση του μεσσηνιακού λαού, με σκοπό την προστασία των αγροτικών προϊόντων, την προστασία και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης του νομού και την προγραμματισμένη με οικολογική και κοινωνική ευαισθησία, αύξηση του μη γκετοποιημένου τουρισμού. Η ισόρροπη αγροτική, βιομηχανική - βιοτεχνική και τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας είναι ο μοναδικός δρόμος για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας του νομού μας.

Πιστεύουμε ότι η υποβόσκουσα έντονη αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων του νομού μας, πρέπει να έρθει στην επιφάνεια και να πάρει συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και να κατευθυνθεί σε σαφή πολιτικό στόχο ανατροπής της μέχρι τώρα καταθλιπτικής πραγματικότητας.

Γι' αυτό καλούμε τον μεσσηνιακό λαό να εκφράσει και στις επικείμενες εκλογές την αγανάκτησή του αυτή με ψήφο διαμαρτυρίας, προειδοποίησης, με ψήφο που θα προμηνύει την αντίστασή του και την αντεπίθεσή του σε ό,τι του καταδυναστεύει τη ζωή του και του φαλκιδεύει το μέλλον του.

Αυτό το μήνυμα καλούμε να δώσει ο μεσσηνιακός λαός στην κυβερνητική πολιτική και σε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποστηρίζουν ή τη δικαιολογούν.

Ρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ