ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σήμερα κλείνει ο κατάλογος με τους υποψήφιους

Οποιοσδήποτε συμφωνεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη είναι σύμμαχός μας, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο ΣΕΒ...

Την ...πολυαναμενόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε χτες βράδυ ο Ευ. Μεϊμαράκης, παρουσιάζοντας και το δικό του πλαίσιο «οργανωτικής ανασυγκρότησης», ώστε να μπορέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό από τις συνεχόμενες ήττες από τον ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί ξανά έτοιμο στα μάτια του μεγάλου κεφαλαίου να προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντά του από τη θέση της αστικής διακυβέρνησης, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα ευρύτερα λαϊκά στρώματα πίσω από τους στόχους της αστικής τάξης.

Οπως είπε ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης, νωρίτερα το απόγευμα κατέθεσε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ τις υπογραφές που απαιτούνταν βάση καταστατικού (τουλάχιστον 50 στελεχών της Πολιτικής Επιτροπής), για να εγκριθεί η υποψηφιότητά του. Εκανε μια αναδρομή της προσωπικής του πορείας στη ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Παρ' όλα αυτά, προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, με φράσεις τύπου «όλοι μαζί», «δίχως αποκλεισμούς και στρατόπεδα», ενώ δεν παρέλειψε να εμφανιστεί αντίθετος στα «-ικός» που υπάρχουν στο κόμμα (τύπου καραμανλικός, μητσοτακικός, σαμαρικός), θέμα που δείχνει να τον προβληματίζει εδώ και καιρό, αφού, όπως έχει πει τις προηγούμενες μέρες, δε θα ήθελε να λειτουργεί σαν «τοποτηρητής» στο εσωτερικό της παράταξης.

Στο πρόσωπο του Ευ. Μεϊμαράκη είχαν καταλήξει ως καταλληλότερο μια σειρά «βιλαέτια» της ΝΔ, που μέχρι πρότινος έδειχναν να υπονομεύουν το ένα το άλλο. Π.χ. την υποψηφιότητά του αβαντάρουν οι Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη, καθένας ίσως για διαφορετικούς προσωπικούς λόγους, αλλά με κοινή συνισταμένη, όπως παρατηρούν στελέχη της ΝΔ, το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης «κατάφερε να συσπειρώσει πάλι την παράταξη, την πήρε από πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά της και μέσα σε πολύ λίγο χρόνο κατάφερε να πιάσει ένα ποσοστό σχεδόν 28%».

Κάνουν τους «ανήξερους» για τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν και οι ίδιοι

Πάνω εκεί θέλουν να δουλέψουν, ώστε εκμεταλλευόμενοι και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, να ροκανίσουν τη μεταξύ τους διαφορά. Ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης, με δηλώσεις του χτες, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για μέτρα όπως ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά και εν γένει η επερχόμενη φοροκαταιγίδα, παριστάνοντας τον «ανήξερο», όταν στην πραγματικότητα τα μέτρα αυτά ψήφισε και η ΝΔ, ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο που τα περιλαμβάνει.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας αναμένεται να καταθέσουν σήμερα τις απαιτούμενες υπογραφές για την υποψηφιότητά τους, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρει πως προσπαθεί ακόμα να τις συγκεντρώσει.

Ταυτόχρονα, χτες κυκλοφόρησε ως φήμη ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, Επίτροπος σήμερα της χώρας στην Κομισιόν, δέχεται «πιέσεις» να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ και το σκέφτεται. Ολα αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα, στις 6 το απόγευμα, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Οποιοι και να 'ναι τελικά οι υποψήφιοι, βέβαια, έχουν να δώσουν τις ...εξετάσεις που δίνουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις: Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ερωτηθείς για τη διαδικασία διαδοχής στη ΝΔ, ήταν σαφέστατος στα κριτήρια που θέτει το εγχώριο κεφάλαιο: Οποιοσδήποτε από το πολιτικό σύστημα συμφωνεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη, είναι σύμμαχός μας, είπε χαρακτηριστικά...

Σημειωτέον, σημείο τριβής μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την προεδρία αποτελεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Ο Ευ. Μεϊμαράκης (και από πίσω του οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς) θέλει να γίνουν άμεσα, στις 18 ή 25/10, προβάλλοντας ότι το κόμμα δεν πρέπει να είναι δίχως ηγεσία στη διενέργεια της πρώτης «αξιολόγησης» του νέου μνημονίου. Η πλευρά Μητσοτάκη, ωστόσο - και όπως φαίνεται και η πλευρά Τζιτζικώστα - θεωρούν ότι αν όλα γίνουν τόσο γρήγορα, έχει πλεονέκτημα ο Μεϊμαράκης. Ζητούν, έτσι, η διαδικασία να πάει για τις 15/11, με το επιχείρημα ότι έτσι θα υπάρχει χρόνος οι υποψήφιοι να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους σε ευρύτερα ακροατήρια.

ΠΑΣΟΚ
Στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ... μάτια της σοσιαλδημοκρατίας

Στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν - στην παρούσα φάση - στο ΠΑΣΟΚ, για το ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία ή τουλάχιστον να διατηρήσει «προνομιακές σχέσεις» με τη σοσιαλδημοκρατία της ΕΕ. Στον ανταγωνισμό αυτό, το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στις «παραδοσιακές σχέσεις» του με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνει την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, κρατά στα χέρια του και το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης...

Σε αυτά τα πλαίσια, μετά την πρόσφατη δήλωση της Φώφης Γεννηματά περί της «διαχρονικής σχέσης» του ΠΑΣΟΚ «με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο», χτες από το ΠΑΣΟΚ διένειμαν απάντηση του Τζ. Πιτέλα, προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι ουδέποτε προσέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό «θέση στην οικογένεια» της σοσιαλδημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι οι φήμες που κυκλοφόρησαν μετά την πρόσφατη συνάντηση Πιτέλα - Τσίπρα, ήθελαν τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες να καλούν τον Αλ. Τσίπρα να συμμετέχει ως παρατηρητής στις Συνόδους Κορυφής που πραγματοποιούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή που διακίνησε το ΠΑΣΟΚ, ο Πιτέλα στέλνει μήνυμα στη Χαρ. Τρικούπη ότι «είμαστε μέλη της ίδιας πολιτικής οικογένειας (...) Επιπλέον, ως πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είμαι πάντα στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε το μέλλον της πολιτικής μας οικογένειας. Απ' αυτή την άποψη, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν "πρόσφερα στον Αλέξη Τσίπρα θέση στην οικογένειά μας". Συνάντησα τον κ. Τσίπρα στις 23 Σεπτέμβρη 2015 και συζητήσαμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης».

Πιτέλα: Δεν προσφέρω θέση στον Τσίπρα... για όσο συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ

«Επανέλαβα», συνεχίζει, «την υποστήριξή μου στην πλήρη εφαρμογή του τρίτου δανειακού προγράμματος (...) Επίσης, κατέστησα σαφή την αντίθεσή μου με τη συμμαχία μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ την απόφαση του κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα της Δεξιάς ΑΝΕΛ, ένα στρατηγικό λάθος που θα μπορούσε να επηρεάσει άσχημα την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Πιτέλα, λέγοντας ουσιαστικά ότι με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ μπορούν να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου...

Ο Τζ. Πιτέλα, μάλιστα, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω οργανωτικής σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σε περίπτωση που αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης, εξηγεί ότι «για τους λόγους αυτούς(σ.σ. τη συγκρότηση κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ)ποτέ δεν υπήρξε θέμα συμμετοχής στην ομάδα μας».

Επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, να «καθησυχάσει» το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που είναι ήδη μέλη της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο Τζ. Πιτέλα προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε επιλογή που αφορά στο μέλλον της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στη στρατηγική της έναντι των οποιουδήποτε άλλου ελληνικού κόμματος, θα έχει προηγηθεί συζήτηση με τους συντρόφους μας από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που είναι ήδη επίσημα μέλη της Ομάδας S&D».

Αυτή η υπενθύμιση από πλευράς Πιτέλα ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βρίσκονται στην ίδια ευρωομάδα, σχετίζεται βέβαια και με τις εδώ διεργασίες για τη σύμπηξη κοινού μετώπου των δύο κομμάτων στην ελληνική Βουλή.

Και το Ποτάμι στην ίδια κατεύθυνση

Ισως διόλου τυχαία, χτες, από το Ποτάμι διακινήθηκε επιστολή του Πιτέλα προς τον Στ. Θεοδωράκη, όπου του λέει μεταξύ άλλων: «Οι πολιτικές προτεραιότητες του Ποταμιού ταυτίζονται με αυτές όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Από κοινού, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την απελευθέρωση της οικονομίας, την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Και παρακάτω: «Αγαπητοί φίλοι, είμαστε μέλη της ίδιας πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, μαζί, δημιουργήσαμε μια πιο ανοιχτή, προοδευτική οικογένεια. Μια οικογένεια ανοιχτή όχι μόνο στις ιστορικές σοσιαλιστικές δυνάμεις, αλλά και σε νέες δυναμικές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι» (και όχι μόνο, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς...).

ΠΟΤΑΜΙ
Δεν ξαναψηφίζει... τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει!

Το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ούτε θα ψηφίσει νέο φόρο, υποστήριξε, χτες, ο επικεφαλής του κόμματος, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής του ομάδας και επιχειρώντας και αυτός να... αποστασιοποιηθεί τάχα από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου!

Κρατώντας, ωστόσο, ανοιχτές και τις πόρτες της «συναίνεσης», πρόσθεσε ότι θα δώσει θετική ψήφο στον προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Βουλής υπό δύο όρους: Η Βουλή να ψηφίσει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι Αναθεωρητική και να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι θα ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

Παρακάτω, αναφερόμενος στην πρόσκληση που απευθύνεται από το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός «τρίτου πόλου», ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε να αρνείται λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν θα γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το παλιό πολιτικό σύστημα. «Οι άνθρωποι που πέταγαν τις μεταρρυθμίσεις, έρχονται τώρα και λένε ότι καταλάβαμε το λάθος μας. Δεν τους πιστεύουμε», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας βασικά το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι δεν έτρεξε όσο γρήγορα χρειάζεται τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Αλλωστε, επιδιώκοντας να γίνει ο ίδιος ...πόλος, με αναβαθμισμένο ρόλο στο αστικό πολιτικό σκηνικό, υποστήριξε ότι το Ποτάμι πρέπει και μπορεί να γίνει ο χώρος συνάντησης όλων των «προοδευτικών δυνάμεων» της χώρας.

Στο μεταξύ, χτες δημοσιοποίησαν ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών προς το συνέδριο που αποφασίστηκε για τις 4 - 6 Δεκέμβρη, μετά τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά του Ποταμιού στις τελευταίες εκλογές. Αποφάσισαν, π.χ., ότι «ο προσυνεδριακός διάλογος, έπειτα από τις εισηγήσεις των μελών της Πανελλήνιας Επιτροπής, θα διεξαχθεί γύρω από τέσσερις θεματικούς κύκλους: Το πολιτικό περιεχόμενο της δράσης μας. Την οικονομική αυτοτέλεια του Κινήματός μας. Την οργανωτική δομή. Τροποποιήσεις στο καταστατικό». Ο εν λόγω διάλογος ξεκίνησε στις 30/9 στη Θεσσαλονίκη, στην περιφερειακή συνάντηση της Μακεδονίας.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι περιφερειακές συναντήσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα Νοέμβρη και σημειώνουν ότι αυτές «δεν θα είναι ανοιχτές στις κάμερες. Θα είναι, ωστόσο, ανοιχτές σε νέα μέλη, καθώς όλοι επισημαίνουν την ανάγκη του ανοίγματος του Κινήματός μας στην κοινωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ