Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σήμερα κλείνει ο κατάλογος με τους υποψήφιους

Οποιοσδήποτε συμφωνεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη είναι σύμμαχός μας, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο ΣΕΒ...

Την ...πολυαναμενόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε χτες βράδυ ο Ευ. Μεϊμαράκης, παρουσιάζοντας και το δικό του πλαίσιο «οργανωτικής ανασυγκρότησης», ώστε να μπορέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό από τις συνεχόμενες ήττες από τον ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί ξανά έτοιμο στα μάτια του μεγάλου κεφαλαίου να προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντά του από τη θέση της αστικής διακυβέρνησης, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα ευρύτερα λαϊκά στρώματα πίσω από τους στόχους της αστικής τάξης.

Οπως είπε ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης, νωρίτερα το απόγευμα κατέθεσε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ τις υπογραφές που απαιτούνταν βάση καταστατικού (τουλάχιστον 50 στελεχών της Πολιτικής Επιτροπής), για να εγκριθεί η υποψηφιότητά του. Εκανε μια αναδρομή της προσωπικής του πορείας στη ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Παρ' όλα αυτά, προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, με φράσεις τύπου «όλοι μαζί», «δίχως αποκλεισμούς και στρατόπεδα», ενώ δεν παρέλειψε να εμφανιστεί αντίθετος στα «-ικός» που υπάρχουν στο κόμμα (τύπου καραμανλικός, μητσοτακικός, σαμαρικός), θέμα που δείχνει να τον προβληματίζει εδώ και καιρό, αφού, όπως έχει πει τις προηγούμενες μέρες, δε θα ήθελε να λειτουργεί σαν «τοποτηρητής» στο εσωτερικό της παράταξης.

Στο πρόσωπο του Ευ. Μεϊμαράκη είχαν καταλήξει ως καταλληλότερο μια σειρά «βιλαέτια» της ΝΔ, που μέχρι πρότινος έδειχναν να υπονομεύουν το ένα το άλλο. Π.χ. την υποψηφιότητά του αβαντάρουν οι Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη, καθένας ίσως για διαφορετικούς προσωπικούς λόγους, αλλά με κοινή συνισταμένη, όπως παρατηρούν στελέχη της ΝΔ, το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης «κατάφερε να συσπειρώσει πάλι την παράταξη, την πήρε από πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά της και μέσα σε πολύ λίγο χρόνο κατάφερε να πιάσει ένα ποσοστό σχεδόν 28%».

Κάνουν τους «ανήξερους» για τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν και οι ίδιοι

Πάνω εκεί θέλουν να δουλέψουν, ώστε εκμεταλλευόμενοι και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, να ροκανίσουν τη μεταξύ τους διαφορά. Ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης, με δηλώσεις του χτες, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για μέτρα όπως ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά και εν γένει η επερχόμενη φοροκαταιγίδα, παριστάνοντας τον «ανήξερο», όταν στην πραγματικότητα τα μέτρα αυτά ψήφισε και η ΝΔ, ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο που τα περιλαμβάνει.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας αναμένεται να καταθέσουν σήμερα τις απαιτούμενες υπογραφές για την υποψηφιότητά τους, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρει πως προσπαθεί ακόμα να τις συγκεντρώσει.

Ταυτόχρονα, χτες κυκλοφόρησε ως φήμη ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, Επίτροπος σήμερα της χώρας στην Κομισιόν, δέχεται «πιέσεις» να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ και το σκέφτεται. Ολα αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα, στις 6 το απόγευμα, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Οποιοι και να 'ναι τελικά οι υποψήφιοι, βέβαια, έχουν να δώσουν τις ...εξετάσεις που δίνουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις: Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ερωτηθείς για τη διαδικασία διαδοχής στη ΝΔ, ήταν σαφέστατος στα κριτήρια που θέτει το εγχώριο κεφάλαιο: Οποιοσδήποτε από το πολιτικό σύστημα συμφωνεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη, είναι σύμμαχός μας, είπε χαρακτηριστικά...

Σημειωτέον, σημείο τριβής μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την προεδρία αποτελεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Ο Ευ. Μεϊμαράκης (και από πίσω του οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς) θέλει να γίνουν άμεσα, στις 18 ή 25/10, προβάλλοντας ότι το κόμμα δεν πρέπει να είναι δίχως ηγεσία στη διενέργεια της πρώτης «αξιολόγησης» του νέου μνημονίου. Η πλευρά Μητσοτάκη, ωστόσο - και όπως φαίνεται και η πλευρά Τζιτζικώστα - θεωρούν ότι αν όλα γίνουν τόσο γρήγορα, έχει πλεονέκτημα ο Μεϊμαράκης. Ζητούν, έτσι, η διαδικασία να πάει για τις 15/11, με το επιχείρημα ότι έτσι θα υπάρχει χρόνος οι υποψήφιοι να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους σε ευρύτερα ακροατήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ