Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Κόντρες και παζάρια ενόψει ανακεφαλαιοποίησης

Στην τελική της φάση περνά η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι κόντρες για τον επιμερισμό της χασούρας που προκύπτει για κατηγορίες σημερινών μεγαλομετόχων (μεταξύ αυτών και το ελληνικό κράτος), αλλά και οι ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται με άλλους επίδοξους «επενδυτές».

Τέλη Οκτώβρη αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των «διαγνωστικών ελέγχων» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, στις οποίες αναμένεται να συμβάλουν κατ' αρχήν οι ιδιώτες μέτοχοι (παλαιοί και νέοι) και βέβαια το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατά το μέρος που θα απαιτηθεί για να συμπληρωθούν τα ποσά για κάθε τραπεζικό όμιλο.

Ως προς τον τρόπο της κρατικής συμμετοχής μέσω του ΤΧΣ, η διοίκηση του Ταμείου επισημαίνει ότι υπάρχει επεξεργασία σειράς προτάσεων στην κατεύθυνση«ενθάρρυνσης των ιδιωτών», για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου και την κατά το δυνατό μειωμένη συμμετοχή από την πλευρά των κρατικών ενισχύσεων.

Είναι φανερό ότι οι όροι θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τους ιδιώτες - «επενδυτές», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν και ειδικές ρήτρες για τη μελλοντική εξαγορά της όποιας κρατικής συμμετοχής σε προνομιακές τιμές. Αλλωστε, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την επιστροφή των κρατικών μετοχικών πακέτων στους ιδιώτες, «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Μέσα στον Οκτώβρη, εξάλλου, επισημαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί και ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, όπου θα αποτυπώνονται οι διευρυμένες αρμοδιότητες και το πλαίσιο λειτουργίας.

Χοντρές μπίζνες με τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» υπολογίζονται σε 100 δισ. ευρώ (55% του ΑΕΠ!) και αποτελούν ζήτημα προς «άμεση επίλυση». Το ΤΧΣ από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) θα σχεδιάσουν τα μέτρα που αφορούν στην ανάπτυξη «δυναμικής και ευέλικτης αγοράς» για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Μάλιστα, το ΤΧΣ, όπως αναφέρεται, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο υπό διαμόρφωση Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, προφανώς με τη μεταβίβαση σε αυτό της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται και η κάλπικη «ρητορεία» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κάθε τράπεζα επεξεργάζεται ειδικά σχέδια που αφορούν στη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων σε διάφορα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία, αφού προηγουμένως εξαγοράσουν τα δάνεια σε προνομιακές τιμές, θα επιχειρήσουν στη συνέχεια να εισπράξουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη, σε βάρος βέβαια και των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.

Το «ζουμί», βέβαια, βρίσκεται στη διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ενώ η επιχειρηματική διαπάλη αναπτύσσεται και γύρω από τα «κοινοπρακτικά» δάνεια, στα οποία έχουν συμβάλλει περισσότερες από μία ή και όλες οι τράπεζες από κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ και η ΤτΕ, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, θα καταρτίσουν σχέδιο με μια σειρά «ειδικές δράσεις» για την εξάλειψη των νομικών και άλλων κανονιστικών εμποδίων που υπάρχουν στη διαχείριση και τη μεταβίβαση των προβληματικών δανείων.

Σε αυτό το αντιλαϊκό πλέγμα θα ενταχθεί και το πλαίσιο της λεγόμενης «προστασίας» των λαϊκών νοικοκυριών από πλειστηριασμούς και μάλιστα στη βάση του νέου Κώδικα Δεοντολογίας που συντάσσει η ΤτΕ, όπως προβλέπεται και στο τρίτο μνημόνιο. Ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία, ενώ στο μεταξύ, οι τράπεζες θα έχουν απαλλαγεί από τα «βαρίδια», μετά τη μεταβίβασή τους σε άλλους επίδοξους «επενδυτές».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ανακεφαλαιοποίηση γεμίζει τα ντεπόζιτα με ρευστότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην αγορά». Σύμφωνα με την ίδια, «έχει σημασία, πέρα από την αναδιάρθρωση των δανείων, να υπάρξει και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου».

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους «Financial Times», η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης προσφορών για την εξαγορά της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, με το τίμημα πώλησης να τοποθετείται στα 3 δισ. ευρώ. Η κυρίαρχη προσφορά φέρεται να είναι της «Qatar National Bank».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ