Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Η οδύσσειά τους δεν τελειώνει...

Ενώ συνεχίζεται η οδύσσεια χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, ξεριζωμένων από τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική ή την Ασία λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ή της φτώχειας και της ανέχειας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την ίδια στιγμή οι αστικές κυβερνήσεις ρίχνουν η μία στην άλλη την ευθύνη για τον τρόπο διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Ετσι εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που σηκώνει φράχτες στα σύνορά της με τις κυβερνήσεις της Σερβίας ή της Κροατίας, που επίσης θέλουν γρήγορα να προωθήσουν τους ξεριζωμένους σε άλλους προορισμούς. Επίσης, η κροατική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο γειτονικές χώρες (Ουγγαρία και Σερβία) ότι συνεννοούνται για να στρέφεται όλο το προσφυγικό κύμα προς τη δική της πλευρά. Ετσι ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους στους μεθοριακούς σταθμούς.

Και στην ίδια τη Γερμανία, που αποτελεί βασικό προορισμό για τους ξεσπιτωμένους, πέρα από τις εκδηλώσεις ξενοφοβίας ή αντίθετα υποστήριξης, και τα όλο και πιο συχνά επεισόδια σε κέντρα φιλοξενίας ανάμεσα σε διαφορετικής καταγωγής πρόσφυγες και μετανάστες, που εκδηλώνονται με αντιδράσεις για την προτεραιότητα που δίνεται σε Σύρους και Αραβες γενικά, υπάρχουν και ενδοκυβερνητικές τριβές και γκρίνιες.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση αυτές τις μέρες του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας (την πύλη ουσιαστικά εισόδου στη χώρα) Μάρκους Σέντερ, που ζήτησε να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός του CSU (Χριστιανοκοινωνιστές), μιλάει και για «αλλαγές στην πολιτιστική δομή της χώρας», αν αφεθεί ανεξέλεγκτη η είσοδος προσφύγων. Ταυτόχρονα, επιρρίπτει ευθύνες σε όσους Γερμανούς πολιτικούς καλούν τους πρόσφυγες να έρθουν, φωτογραφίζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Το θέμα του Προσφυγικού, που απασχόλησε την χτεσινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που είπε χαρακτηριστικά «κανείς δεν πρέπει να εμποδίζει τους πρόσφυγες, αλλά τους τρομοκράτες και (να τερματίζει) τις συρράξεις που προκαλούν τη ροή». Κάλεσε, επίσης, σε συντονισμένες ενέργειες και ζήτησε «να ανεγερθεί ανθεκτικό φράγμα στις φιλοδοξίες του Ισλαμικού Κράτους να επιβάλει μια μεσαιωνική δικτατορία στην περιοχή», δίνοντας έτσι και δικαιολογία για τη στρατιωτική επέμβαση της χώρας του.

Χαρακτηριστική, επίσης, των ανταγωνισμών μέσα στην ΕΕ είναι και η δήλωση στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» (SDZ) του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, που είπε ότι «η Ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να δείξει ευελιξία στην εφαρμογή κανόνων που υποχρεώνουν τα μέλη της σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, λόγω του κόστους της προσφυγικής κρίσης».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, 5 Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να έχει συναντήσεις για το Προσφυγικό με την ηγεσία της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ