ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
«Οι δραστηριότητες των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ» υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Συμπλήρωσε, όμως, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ότι «χωρίς αυτές, θα έπρεπε στη χώρα να έχουν αναπτυχθεί πολλές χιλιάδες ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, αλλιώς, την κατάσταση».
Οι δηλώσεις Γκέιτς ακολούθησαν άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο όπου εμπλέκονται μισθοφόροι. Την Πέμπτη το βράδυ, στο Κιρκούκ, τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν όταν μισθοφόροι της βρετανικής «Erinys» άνοιξαν πυρ συνοδεύοντας αυτοκινητοπομπή μηχανικών του αμερικανικού στρατού.
Δεν πρέπει, επίσης, κανείς να ξεχνά ότι μισθοφόροι φρουρούν, σε πολλές περιπτώσεις, πηγές και αγωγούς ενέργειας στη χώρα. Παρ' όλα αυτά, χτες, σημειώθηκαν άλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις στον πετρελαιαγωγό που συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαϊτζί, στο βορρά, και σε αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο στο νότο, στο ύψος της πόλης Χάσουα. Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
«Ενδεχόμενη διαίρεση του Ιράκ θα λειτουργήσει ως βόμβα και θα αιματοκυλήσει όλη τη Μέση Ανατολή» φέρεται να δήλωσε ο Σύρος Πρόεδρος στην Αγκυρα. Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» υποστηρίζει ότι μετά τη δήλωση περί «δικαιώματος εισβολής της Τουρκίας», ο Σύρος Πρόεδρος «τα μάζεψε», τονίζοντας ότι «η στρατιωτική επέμβαση δεν είναι λύση» και ότι «η κυβέρνηση Μάλικι χρειάζεται νέα ευκαιρία».
Σε δύο χρόνια κάθειρξη και απόταξή από το σώμα καταδικάστηκε, τελικά ο 54χρονος αντισυνταγματάρχης Ουίλιαμ Στιλ, υπεύθυνος για κέντρο κράτησης, στο Ιράκ, όπου φυλακίζονται «υψηλόβαθμοι» κρατούμενοι, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Στιλ κατηγορήθηκε, εκτός των άλλων, για «βοήθεια προς τον εχθρό», επειδή έδινε το κινητό του τηλέφωνο στους κρατουμένους χωρίς να ελέγχει τις κλήσεις τους. Η κατηγορία αυτή, για την οποία απαλλάχτηκε, επισύρει ισόβια κάθειρξη. Τελικά, καταδικάστηκε μόνο γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν 12.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, που «θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον εχθρό».
Associated Press |
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας - Βορείου Ιράκ, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε ότι «δεν αστειεύεται», όταν μιλά για επίθεση, πέραν των συνόρων. Σημείωσε δε ότι προκειμένου να ικανοποιηθεί η Αγκυρα, πρέπει να κλείσουν οι κουρδικές βάσεις στο Βόρειο Ιράκ και να παραδοθούν οι ηγέτες του ΡΚΚ στις τουρκικές αρχές...
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, σε δηλώσεις του χτες σε τουρκική εφημερίδα, σημείωσε, σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση στο Β. Ιράκ, ότι «έχουμε πάρει την απόφαση και θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο. Δεν είμαστε απρόθυμοι. Δεν κάνουμε πίσω σ' αυτό», ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα, αναγνωρίζει ως συνομιλητή μόνο την κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε χτεσινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», το οποίο επικαλείται πηγές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ, θα πραγματοποιηθεί αρχές Νοέμβρη. Ο αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι στρατιώτες μας θα εισέλθουν στο Β. Ιράκ και στη συνέχεια θα επιτεθούν κατά των θέσεων του ΡΚΚ. Πριν από την επίθεση θα χρειαστεί να περιμένουμε το τέλος των εν εξελίξει διπλωματικών διεργασιών ανάμεσα σε μας, την Ουάσιγκτον και τη Βαγδάτη. Κατόπιν, όποια και να είναι η έκβαση, η στρατιωτική δράση θα υπάρξει. Θα υπάρξει και για το λόγο να μη χάσουμε την αξιοπιστία μας ενώπιον της τουρκικής κοινής γνώμης, που είναι εξοργισμένη από τις απώλειες των στρατιωτών μας»... Φυσικά και τα κοιτάσματα του Κιρκούκ (που Κούρδοι και Ιρακινοί δε θέλουν να απολέσουν) δεν είναι αμελητέο κίνητρο, για την τουρκική αστική τάξη που όμως καλύπτεται... ποικιλοτρόπως.
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν αύριο οι Πολωνοί ψηφοφόροι για να εκλέξουν τα 460 μέλη της Κάτω Βουλής και τα 100 μέλη της Γερουσίας, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας συμμετέχει με 6 υποψηφίους του στο ψηφοδέλτιο του «Πολωνικού Εργατικού Κόμματος» (ΡΡΡ).
ΠΑΡΙΣΙ.-- Συνέχισαν χτες για δεύτερο 24ωρο την απεργία τους ορισμένα μικρότερα συνδικάτα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν τα συνδικάτα από όλους τους κλάδους «ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης» για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε αμετακίνητος στην απόφαση αύξησης του συντάξιμου χρόνου των κλάδων αυτών.
ΒΙΕΝΝΗ.-- Δορυφορικές φωτογραφίες από μη κατασκοπευτικούς δορυφόρους εξετάζουν εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σχετικά με το ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε συριακό έδαφος, τον προηγούμενο μήνα. Με βάση διαρροές, δεν αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για πυρηνική εγκατάσταση.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δεκάδες Ισραηλινοί βουλευτές υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν από τον πρωθυπουργό Ολμέρτ να μη δεχτεί να διαπραγματευτεί την επιστροφή ούτε ενός μέτρου από την κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους.
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Απόπειρα ελέγχου της κυριαρχίας του Λιβάνου με στόχο, σταδιακά, να μετατραπεί σε ένα ακόμη Ιράκ» χαρακτήρισε η «Χεζμπολάχ» την πρόταση του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας, Ερικ Εντελμαν, να συνεργαστούν ΗΠΑ - Λίβανος «ως στρατηγικοί στρατιωτικοί εταίροι».
ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αναυδη έχει μείνει η κοινή γνώμη της Αυστραλίας μετά τον πρόσφατο εντοπισμό κατακρεουργημένου πτώματος αγοριού ηλικίας 4-6 ετών μέσα σε βαλίτσα σε λίμνη πάρκου στο Σίδνεϊ.
ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες, είναι ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε σε εμπορικό κέντρο, στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ενώ η Πρόεδρος, Γκλόρια Αρόγιο, υποστήριξε ότι θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες έρευνες, προκειμένου να συλληφθούν οι υπαίτιοι, σημειώνοντας ότι 2.000 επιπλέον προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκεται σε συναγερμό για να μην υπάρξουν και άλλες επιθέσεις.
Στις 18 Οκτώβρη η Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες για τη συμμετοχή της δεύτερης στην κατασκευή καταδιωκτικού αεροπλάνου πέμπτης γενιάς, όπως και για νέες προμήθειες ρωσικών καταδιωκτικών αεροπλάνων στην Ινδία καθώς και για την ενοικίαση από την Ινδία σύγχρονου ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων το συνολικό ποσό των συμφωνιών αυτών θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Να σημειωθεί πως το 70% των πολεμικών όπλων της Ινδίας είναι ρωσικής παραγωγής, όμως τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών εμφανίστηκαν δυσκολίες, αφού η Ινδία ζητούσε σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ η Ρωσία επέμενε στην υπογραφή συμφωνίας για την πνευματική ιδιοκτησία. Ως αποτέλεσμα το Δελχί άρχισε αγορές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Οι νέες ρωσο-ινδικές συμφωνίες έρχονται να αναθερμάνουν τις ρωσο-ινδικές σχέσεις στον τομέα των εξοπλισμών, ισχυροποιώντας τις θέσεις της Ρωσίας στην αγορά όπλων σ' αυτή τη χώρα.
Το ινδικό σχέδιο του καταδιωκτικού αεροπλάνου πέμπτης γενιάς διαφέρει από το ρωσικό σχέδιο, αφού η Ινδία επιδιώκει το αεροπλάνο που θα σχεδιαστεί να απαντά σε κάποιες ειδικές προδιαγραφές σ' ό,τι αφορά την εξοπλισμό, που εν μέρει θα είναι γαλλικής και ισραηλινής προέλευσης.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, στη διάρκεια της οποίας η απόφαση θα ληφθεί με πλειοψηφικό σύστημα χωρίς τη δυνατότητα άσκησης βέτο, προωθούν ΗΠΑ και Γαλλία, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, που επικαλείται καλά πληροφορημένες δυτικοευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, κύριος μοχλός αυτών των πιέσεων είναι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νόλαντ, αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου, Ν. Σαρκοζί... Ωστόσο, είναι γνωστές οι αντιδράσεις σ' αυτή την πρόταση τόσο από το Βελιγράδι, όσο και από τη Μόσχα καθώς θεωρούν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει για το καθεστώς του προτεκτοράτου.
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα πραγματοποιείται στη Βιέννη η τρίτη κατά σειρά άμεση συνάντηση των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου και Πρίστινας. Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων Αλβανών θα είναι ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός τους... Πριν τη συνάντηση της Βιέννης η αντιπροσωπεία της Πρίστινας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο τελευταίος θα συναντήσει τους Σέρβους διαπραγματευτές στις 4 του Νοέμβρη.
Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, αφού χαρακτήρισε «κρίσιμη για την ειρήνη στα Βαλκάνια» την επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, ζήτησε απ' τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ να στηρίξουν το σχέδιο Αχτισαάρι σαν «το μόνο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη σταθερότητα» στην περιοχή...