Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για διάσκεψη τύπου «Ντέιτον»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, στη διάρκεια της οποίας η απόφαση θα ληφθεί με πλειοψηφικό σύστημα χωρίς τη δυνατότητα άσκησης βέτο, προωθούν ΗΠΑ και Γαλλία, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, που επικαλείται καλά πληροφορημένες δυτικοευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, κύριος μοχλός αυτών των πιέσεων είναι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νόλαντ, αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου, Ν. Σαρκοζί... Ωστόσο, είναι γνωστές οι αντιδράσεις σ' αυτή την πρόταση τόσο από το Βελιγράδι, όσο και από τη Μόσχα καθώς θεωρούν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει για το καθεστώς του προτεκτοράτου.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα πραγματοποιείται στη Βιέννη η τρίτη κατά σειρά άμεση συνάντηση των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου και Πρίστινας. Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων Αλβανών θα είναι ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός τους... Πριν τη συνάντηση της Βιέννης η αντιπροσωπεία της Πρίστινας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο τελευταίος θα συναντήσει τους Σέρβους διαπραγματευτές στις 4 του Νοέμβρη.

Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, αφού χαρακτήρισε «κρίσιμη για την ειρήνη στα Βαλκάνια» την επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, ζήτησε απ' τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ να στηρίξουν το σχέδιο Αχτισαάρι σαν «το μόνο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη σταθερότητα» στην περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ