ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Εικοσιτετράωρη παράταση από την Ουάσιγκτον

Κλίντον - Αραφάτ και ...συνεργάτες στο Καμπ Ντέϊβιτ

Associated Press

Κλίντον - Αραφάτ και ...συνεργάτες στο Καμπ Ντέϊβιτ
ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ.-

Παράταση μιας μέρας έδωσε στην ισραηλινο-παλαιστινιακή Σύνοδο Κορυφής ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με την απόφασή του να αναχωρήσει ένα εικοσιτετράωρο αργότερα για τη Σύνοδο της G8 στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αν μέχρι χθες η ροή των πληροφοριών προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν ελεγχόμενη και σχεδόν μηδενική, από τη στιγμή της ανακοίνωσης της παράτασης, οι πληροφορίες που άρχισαν να φθάνουν στους δημοσιογράφους ήταν συγκεχυμένες και αντιφατικές, ενώ οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των πολυήμερων διαβουλεύσεων ποικίλες. Σε μια προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις, η Ουάσιγκτον, πάντως, διευκρίνισε ότι η παράταση των συνομιλιών δε συνεπάγεται, απαραίτητα, και την επίτευξη συμφωνίας.

«Εκτιμώντας ότι η παράταση της συμμετοχής του στις συζητήσεις θα ωφελήσει την ειρηνευτική διαδικασία, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να αναχωρήσει μια μέρα αργότερα για την Ιαπωνία», ανακοίνωσε, λακωνικά χθες το πρωί, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ. Οπως έγινε γνωστό, ο Μπιλ Κλίντον επρόκειτο να αναχωρήσει, σήμερα τα ξημερώματα, για τη Σύνοδο της G8. Σύμφωνα με τον Λόκχαρτ, ο Κλίντον θα συναντιόταν, χθες, για άλλη μια φορά με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ενώ θα είχε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του.

Ο Λόκχαρτ αρνήθηκε να σχολιάσει την έντονη φημολογία περί αποχώρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ από το Καμπ Ντέιβιντ, τονίζοντας ότι δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση. Οσο για την αναχώρηση του υπ' αριθμόν ένα συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έπρεπε να επιστρέψει στη Ραμάλα για οικογενειακούς λόγους». Ο θόρυβος γύρω από την παραμονή ή όχι του Μπάρακ στο Καμπ Ντέιβιντ δεν κόπασε μέχρι το βράδυ, καθώς εκπρόσωποι της ισραηλινής αντιπροσωπείας δήλωναν σιβυλλικά ότι «δε γνωρίζουν το θέμα», αν και αναγνώριζαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει «κουραστεί από την παλαιστινιακή αδιαλλαξία».

Ποικίλα τα σενάρια

Ενώ οι δίοδοι ενημέρωσης παρέμεναν, και χθες, ερμητικά κλειστές στο Καμπ Ντέιβιντ, θύελλα ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών βρισκόταν σε εξέλιξη στα μετόπισθεν. Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει έστω και με μερική ειρηνευτική συμφωνία από τις ΗΠΑ, την οποία θα παρουσιάσει στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, αλλά και στις παλαιστινιακές παρατάξεις, των οποίων τη στήριξη και την έγκριση θα ζητήσει ως προϋπόθεση εφαρμογής της.

Σαφέστερες ήταν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη θέση της ισραηλινής αντιπροσωπείας και δημοσιεύθηκαν, χθες, στον ισραηλινό Τύπο. Σύμφωνα με τα εκτενή δημοσιεύματα, ο Εχούντ Μπάρακ είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει «ένα είδος ελέγχου επί των αραβικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους», με αντάλλαγμα την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στα περίχωρα της Ιερής Πόλης, Γκιβάτ Ζέεβ, Μάαλε Αντουμίμ, Εφράτ και Γκους Ετζιόν. Η μορφή του ελέγχου θα τεθεί σε διαπραγμάτευση, χωρίς να συνεπάγεται ότι πρόκειται για ολοκληρωτικό έλεγχο.

Παράλληλα, ο Μπάρακ φέρεται να πρότεινε την κατασκευή 3 οδικών αρτηριών, με αμερικανική χρηματοδότηση, οι οποίες θα υπερσκελίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε όλη την περίμετρο της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ. Ο ένας άξονας θα συνδέει τη βόρεια και τη νότια Δυτική Οχθη, ο δεύτερος, με σήραγγες και γέφυρες, θα συνδέει τη Δυτική Οχθη με την ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς να περνά από τις ισραηλινές περιοχές, και ο τρίτος θα είναι υπερυψωμένος και θα συνδέει τη Λωρίδα της Γάζα με τη Δυτική Οχθη. Εντούτοις, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως από την ισραηλινή αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΡΩΣΙΑ
Συμμετοχή στη διακορεατική διευθέτηση ζήτησε ο Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν ενώ σγίγγει το χέρι του ηγέτη της Λ.Δ.Κορέας,Κιμ Ζογκ Ιλ.

Associated Press

Ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν ενώ σγίγγει το χέρι του ηγέτη της Λ.Δ.Κορέας,Κιμ Ζογκ Ιλ.
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε χθες την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη ΛΔ της Κορέας, ύστερα από πρόσκληση του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ιλ. Στο Ρώσο ηγέτη επιφυλάχτηκε, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, θερμή υποδοχή με στρατιωτική παρέλαση και τιμητικούς κανονιοβολισμούς, ενώ καθ' οδόν προς το κέντρο της πόλης είχαν καταλάβει θέσεις περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, που ζητωκραύγαζαν υπέρ των δύο ηγετών και υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο Προέδρων, που διήρκεσε 2 ώρες, και έγινε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, ακολούθησαν οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες. Ο Πούτιν προσκάλεσε τον ηγέτη της ΛΔ της Κορέας να επισκεφτεί τη Μόσχα. Συζήτησαν προβλήματα ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και της πυρηνικής ασφάλειας στην περιοχή. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα ζητήματα του αφοπλισμού.

Οι δυο πρόεδροι σημείωσαν ότι η Ρωσία και η ΛΔΚ διατηρούν στενές σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας που υπεγράφη το Φλεβάρη ήταν ένα θετικό βήμα. Ο Ρώσος Πρόεδρος ενημέρωσε την κορεατική πλευρά ότι η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας επικύρωσε τη Συνθήκη, που «θα βοηθήσει στην προώθηση των διμερών σχέσεων». Στη διάρκεια των συνομιλιών τονίστηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να συμμετάσχει στη διακορεατική διευθέτηση.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της ΛΔ την Κορέας διαβεβαίωσε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας του είναι ειρηνικό. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ προσφέρθηκε να εγκαταλείψει το πυραυλικό της πρόγραμμα, αν εξασφαλίσει πρόσβαση στο πυραυλικό δυναμικό άλλων χωρών για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Στο τέλος των συνομιλιών οι δυο πλευρές υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη από 11 σημεία που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην Κορεάτικη Χερσόνησο και τις διεθνείς σχέσεις. Στη διάρκεια των συνομιλιών τονίστηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να συμμετάσχει διακορεατική διευθέτηση.

Η ΛΔ της Κορέας εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Σχετικά μ' αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα συμβάλει στη διαδικασία εξόδου της ΛΔ της Κορέας από την απομόνωση. Ο Πούτιν αναμένεται να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής της «Ομάδας των Οκτώ» (G-8), οι εργασίας της οποίας αρχίζουν την Παρασκευή στην Οκινάουα της Ιαπωνίας για το αποτέλεσμα των συνομιλιών του στη ΛΔ της Κορέας.

Associated Press

Βόμβα στα «σπλάχνα» του Λονδίνου

Η αστυνομία πρόλαβε και εξουδετέρωσε εκρηκτικό μηχανισμό, που εντόπισε χτες το πρωί σε κεντρική γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου προς το Σταθμό Πάντινγκτον στο κεντρικό Λονδίνο, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση προς τιμήν των 100ών γενεθλίων της βασιλομήτορος... Η ειδοποίηση προήλθε από το Δουβλίνο, γεγονός που κάνει τη Σκότλαντ Γιαρντ, αλλά και τον υπουργό Β. Ιρλανδίας Πίτερ Μέντελσον να θεωρήσουν ως ηθικούς αυτουργούς «κάποιους αντάρτες του IRA, που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία»...

Associated Press

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Απεργία δημοσιογράφων

Την ένατη ημέρα απεργίας πείνας διήνυαν, χτες, είκοσι δημοσιογράφοι της αντιπολιτευτικής εφημερίδας «al Shaab» στην Αίγυπτο, της οποίας η κυκλοφορία απαγορεύτηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Οι απεργοί, που έχουν εγκατασταθεί στο κτίριο της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας δημοσιογράφων, ζητούν από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει, όπως και όλο το προσωπικό της εφημερίδας, για τους μισθούς που χάνουν με την απαγόρευση της εφημερίδας τους και την αυτόματη απόλυσή τους.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση

ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η ένταση είναι και πάλι παρούσα, ενώ οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις των Σέρβων της «διχοτομημένης» πόλης Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα, συνεχίστηκαν και χτες για τρίτη μέρα. Το γεγονός αυτό έκανε τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο, να ενισχύσουν την παρουσία τους και τα μέτρα σε όλους σχεδόν τους τομείς του σερβικού τμήματος της πόλης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της KFOR, τα 145 μέλη της αστυνομίας του ΟΗΕ που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της πόλης - από το συνολικό αριθμό των 550 που βρίσκονται συνολικά σε όλη την πόλη και γύρω από αυτή - είναι σε κατάσταση συναγερμού. Το ίδιο και τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που βρίσκονται παντού, στα αστυνομικά τμήματα, στις εγκαταστάσεις και κυρίως στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ, που χωρίζει την πόλη αλλά και τους κατοίκους, στα δύο.

Τα πάντα ξεκίνησαν τη νύχτα της Δευτέρας, όταν οι γαλλικές δυνάμεις της KFOR συνέλαβαν τον Ντάλιμπορ Βούκοβιτς, 24 χρονών και μέλος της ομάδας ελέγχου διάβασης προς το σερβικό τομέα της πόλης, με την κατηγορία ότι «παρενόχλησε» έναν Αλβανό Κοσσοβάρο. Από εκείνη τη στιγμή οι Σέρβοι της Κόσσοβκσα Μιτρόβιτσα δεν έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται, ενώ χτες, Τετάρτη, πραγματοποίησαν δύο διαδηλώσεις απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, ενώ η Σούζαν Μανουέλ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, έκανε λόγω, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», για επίθεση 20 Σέρβων κατά δύο αξιωματικών του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον , που σήμερα βρίσκεται στη Βοσνία και επισκέφτηκε την Τρίτη το Κόσσοβο, προειδοποίησε λίγο πριν την αναχώρησή του τους Αλβανούς του Κοσσόβου ότι η βία κατά των Σέρβων μπορεί να προκαλέσει τη διαίρεση της επαρχίας σε εθνικά καντόνια. Ο Ρόμπερτσον είπε ότι το ΝΑΤΟ, όπως και οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσόβου, οι οποίοι είναι πλειοψηφία, αντιτάσσονται στον χωρισμό της επαρχίας σε καντόνια, μπορεί όμως αυτό να είναι η μόνη λύση που θα επιτρέψει στους Σέρβους και τις άλλες μειονότητες να παραμείνουν στο Κόσσοβο παρά τις σε βάρος τους επιθέσεις.

ΣΥΡΙΑ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Επίσκεψη του Ιορδανού βασιλιά στο νέο Πρόεδρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα υποδέχτηκε ο νέος Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, ήδη από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, τον Ιορδανό βασιλιά, και προσωπικό του φίλο, Αμπντάλα, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Συρία.

Ο Ιορδανός μονάρχης συνοδεύεται από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, της οποίας επικεφαλής έχει τεθεί ο πρωθυπουργός Αλί Αμπού Ραγκέμπ. Ο Αμπού Ραγκέμπ, όπως και ο αρχηγός του ιορδανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μοχαμάντ Μελκάουι, θα παρευρίσκονται σε σειρά συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί ανάμεσα στον Αμπντάλα, στον Μπάσαρ αλ Ασαντ, αλλά και τους δύο Σύρους αντιπροέδρους, Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ και Ζουχέιρ Ματσαρκά.

Ο Ιορδανός βασιλιάς είναι ο δεύτερος αρχηγός κράτους που μεταβαίνει στη Δαμασκό, μετά τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα Αμπντέλ Αζίζ, προκειμένου να συγχαρεί τον Ασαντ για την ανάδειξή του στην προεδρία, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις για τρέχοντα ζητήματα, έχοντας σε προτεραιότητα τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο βασιλιάς Αμπντάλα θα συμμετάσχει και στην επίσημη τελετή λήξης του 40ήμερου πένθους για το θάνατο του Χαφέζ αλ Ασαντ. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ ορκίστηκε Πρόεδρος, με επταετή θητεία, τη Δευτέρα, μετά και από τη διεξαγωγή του προεδρικού δημοψηφίσματος, την περασμένη βδομάδα, στο οποίο φέρεται να εξασφάλισε το 97,2% της λαϊκής προτίμησης!

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Δίδυμη» επιθέση της ETA

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΜΑΛΑΓΑ.-

Με αμείωτη ένταση και με ένα καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζει η ΕΤΑ τις επιθέσεις, καθώς χτες έκανε νέα εμφάνιση με ένα διπλό βομβιστικό χτύπημα. Μία βόμβα στο εμπορικό κέντρο στη βασκική πόλη Βιτόρια, αλλά και στη Μάλαγα, όπου παγίδευσε αυτοκίνητο πολιτικού.

Καταρχήν, μία πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες τη νύχτα στην πόλη Βιτόρια της Χώρας των Βάσκων, αλλά χωρίς να υπάρξει κανένα ανθρώπινο θύμα ή να τραυματιστεί κάποιος εξαιτίας της ώρας. Η βόμβα, μεγάλης ισχύος, είχε τοποθετηθεί σε μηχάνημα ανάληψης χρημάτων και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με την αστυνομία, το χτύπημα φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων που πραγματοποιεί η οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών, καθώς λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη άγνωστος τηλεφώνησε στην αστυνομία και στα γραφεία της βασκικής εφημερίδας « Gara» και δήλωσε ότι η ETA αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Λίγες ώρες αργότερα, μία ακόμη βόμβα βρέθηκε τοποθετημένη στο αυτοκίνητο πολιτικού στη Μάλαγα. Μια βόμβα βρέθηκε τοποθετημένη σε αυτοκίνητο που ανήκε στο Χοσέ Ασένιο, Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιοχή της Μάλαγας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρξε έκρηξη καθώς η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και κλήθηκαν πυροτεχνουργοί για να εξουδετερώσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Φυσικά, κατά την ισπανική αστυνομία πάντα, η ενέργεια ανήκει στην ΕΤΑ, και έρχεται μόλις τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία, στο ίδιο νότιο θέρετρο της Ισπανίας, του 50χρονου δημοτικού συμβούλου του κυβερνώντος «Λαϊκού Κόμματος», Μαρία Μαρτίν Καρπένα, 50 χρόνων. Πρόκειται για την τέταρτη, «διπλή» επίθεση της ETA σε διάστημα οκτώ ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ