ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγειινό το περιβάλλον

Βαρύς εξακολουθεί να παραμένει ο φόρος αίματος από εργατικά ατυχήματα, παρά τη μείωση του αριθμού τους. Το σχολικό περιβάλλον, επίσης, πληγώνει τα παιδιά

Σημαντικό πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας, παρά τη σταθερή μείωση που παρουσιάζουν κατά την περίοδο 1979 - 1992. Το 1979, σε 1.000 εργαζόμενους άμεσα ασφαλισμένους στο ΙΚΑ,αντιστοιχούσαν 35 ατυχήματα, ενώ το 1992 αντιστοιχούσαν 14 ατυχήματα. Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν κατά τις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προαγωγής Υγείας, με θέμα "Περιβάλλον και Υγεία", που έληξε χτες. Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τις αντιδράσεις των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Ερευνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών θεωρούν ότι το σχολείο δεν είναι φιλόξενος χώρος, στον οποίο νιώθουν άνετα, αποδίδουν, και αναπτύσσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Εργατικά ατυχήματα

Σύμφωνα με την έρευνα "Εργατικά Ατυχήματα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1979 - 1992", παρατηρείται μία μείωση των ατυχημάτων σε ποσοστό 60%, ωστόσο οι απόλυτοι αριθμοί τους εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Το 1979 είχαμε συνολικά 46.976 εργατικά ατυχήματα, το 1984 είχαμε 23 ατυχήματα ανά 1.000 εργαζομένους και συνολικά 38.658 ατυχήματα, το 1989 είχαμε 17 ατυχήματα ανά 1.000 εργαζομένους και συνολικά 29.847 και το 1992 είχαμε συνολικά 25.063 εργατικά ατυχήματα. Με βάση τις περιπτώσεις των εργατικών ατυχημάτων που απασχόλησαν τα ιατρεία του ΙΚΑ κατά την πενταετία 1987 - 1991, υπολογίστηκε ότι το 75% αφορούσε ορθοπεδικά και χειρουργικά περιστατικά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των περιστατικών (90 - 98%) χρειάστηκαν τουλάχιστον μιας μέρας νοσηλεία. Γεγονός, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένδειξη για τη βαρύτητα των εργατικών ατυχημάτων.

Αλλη έρευνα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, για τις καρκινογόνες χημικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον, δείχνει ότι οι εργασιακές συνθήκες (έκθεση σε καρκινογόνες χημικές ουσίες, ακτινοβολίες και ραδιενέργεια) είναι υπεύθυνες για το 4 - 8% των περιπτώσεων καρκίνων στους εργαζόμενους σε αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Η ρύπανση του περιβάλλοντος(νερό, αέρας, έδαφος, τοξικά απόβλητα) είναι υπεύθυνη για το 1 - 2% των καρκίνων, ενώ τα καταναλωτικά προϊόντα για λιγότερο του 1%.

Σχολικό περιβάλλον

Από έρευνα που έγινε σε 1.220 μαθητές, ηλικίας 13 - 16 ετών, διαπιστώθηκε ότι στο 1/5 των μαθητών δεν αρέσει το σχολείο, ενώ το 24% απ' αυτούς αισθάνονται συχνά κουρασμένοι, όταν ξεκινούν για το σχολείο το πρωί. Οι μισοί, περίπου, μαθητές έχουν κάνει αδικαιολόγητες απουσίες και το 35% παραδέχεται ότι έχει κάνει "κοπάνα" τουλάχιστον μία φορά. Μοναξιά στο σχολείο αισθάνεται συχνά το 16% των μαθητών, ενώ συναισθήματα αποξένωσης και φόβου δηλώνουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές, οι οποίοι δεν αισθάνονται άνετα να πουν κάτι μπροστά στους καθηγητές τους. Το 80% των μαθητών προβληματίζεται για τις σχέσεις τους με τους καθηγητές τους, ενώ ελάχιστοι (3%), όταν έχουν κάποιο πρόβλημα, το συζητούν μ' αυτούς.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι αντιδράσεις αυτές παρατηρούνται περισσότερο στα κορίτσια. Αντίθετα, τα περισσότερα αγόρια εκδηλώνουν επιθετικά την αντίδρασή τους στο σχολείο. Ακραίες αντιδράσεις επιθετικής συμπεριφοράς παρατηρούνται στο 10% των μαθητών, που λένε ότι έχουν προκαλέσει ηθελημένα ζημιά σε ιδιοκτησία του σχολείου. Το 18,8% έχει πάρει μέρος σε άγριο καυγά και το 1,2% παραδέχεται ότι έχει χτυπήσει καθηγητές του.

Ούτε, όμως, και οι σχέσεις με τους συμμαθητές δεν παρουσιάζονται ομαλότερες. Το 15% των μαθητών πιστεύουν ότι οι συμμαθητές τους λένε άσχημα πράγματα γι' αυτούς και ότι συνήθως δε συμμερίζονται τη γνώμη τους. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι το 55% των μαθητών δήλωσαν ότι πολλές φορές έκαναν "κόμμα" με άλλους μαθητές για να τσακωθούν ή για να κοροϊδέψουν άλλους, το 35,7% απαντά ότι ήταν στόχος μιας τέτοιας παρέας, ενώ το 10% δηλώνει ότι αισθάνεται φόβο για τους συμμαθητές του.

ΥΓΕΙΑ
Η αγορά δε λύνει τα προβλήματα

Σε καμιά χώρα του ΟΟΣΑ οι περικοπές και η συρρίκνωση των παροχών υγείας δεν έθεσαν υπό έλεγχο τις δαπάνες

Η αποτυχία της αγοράς υγείας να δώσει ορθολογικές λύσεις, ήταν μια απ' τις βασικές επισημάνσεις που έγιναν χτες στο συμπόσιο με θέμα: "Πολιτική υγείας στην Ελλάδα, στο σταυροδρόμι των επιλογών".

Οι εργασίες του συμποσίου, που οργανώνει η Ακαδημία Επαγγελμάτων Υγείας, άρχισαν χτες και λήγουν σήμερα. Παίρνουν μέρος επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, που ανέπτυξαν ή θα αναπτύξουν τις απόψεις τους σε στρογγυλά τραπέζια. Το ενδιαφέρον του συνεδρίου είναι ότι ένα επιστημονικό δυναμικό με εμπειρίες απ' την ελληνική πραγματικότητα καταθέτει τις δικές του απόψεις για την υγεία. Το χαρακτηριστικό των περισσότερων απόψεων είναι ότι και σε επιστημονικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο κινούνται στον αντίποδα των προτάσεων των εμπειρογνωμόνων, καθώς και των επιτροπών του υπουργείου, που βασικά "εμπνέονται απ' τις ιδέες του ανταγωνισμού".

Βέβαια, όπως τόνισε ο κεντρικός εισηγητής και πρόεδρος της Ακαδημίας, καθηγητής Γ. Κυριόπουλος,το βασικό πρόβλημα του υγειονομικού συστήματος είναι ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό. Και με την έννοια αυτή, καμιά τεχνική ή επιστημονική συνδρομή δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή και να υποκρύψει το πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα.

Αυτή η κατεύθυνση των εισηγήσεων ίσως υποχρέωσε και τον υπουργό Υγείας, Δ. Κρεμαστινό, που κήρυξε και την έναρξη των εργασιών, να είναι ολιγόλογος και να δηλώσει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την υγεία θα είναι το κράτος και δε θα επιτρέψει σε κανένα τον έλεγχο του χώρου της υγείας. Ο υπουργός ζήτησε και πάλι τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αν και αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί, και είπε ότι θα πάρει υπόψη τα πορίσματα του συνεδρίου για το νομοσχέδιο που "θα έρθει σύντομα".

Πολιτική εκκρεμούς

Ο κεντρικός εισηγητής, Γ. Κυριόπουλος, τόνισε ότι η υγειονομική πολιτική στη χώρα μας εμφανίζει τη μορφή ενός εκκρεμούς, καθώς έγιναν δύο μεταρρυθμίσεις εντελώς αντίθετης κατεύθυνσης.

Η ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού στη δεκαετία του '80, τόνισε ο ομιλητής, και η υιοθέτηση αυτού του υποδείγματος από την κυρίαρχη πολιτική τάξη δημιούργησε την εικόνα διάλυσης και καταστροφής του κράτους πρόνοιας. Τα πλήγματα, υπογράμμισε, της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης δεν ανέκοψαν απλώς την αναπτυξιακή διαδικασία στον υγειονομικό τομέα, αλλά επιχείρησαν να εισάγουν μια κοινωνική παλινδρόμηση στη χώρα μας, δεδομένου ότι ακύρωσαν σε κάποιο βαθμό τις αρχές της καθολικότητας, της συλλογικότητας, της ισότητας και της ελεύθερης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. "Η φιλελεύθερη εκδοχή στην υγεία, συνέχισε, με τη διατύπωση του ανταγωνισμού γρήγορα εκφυλίστηκε σύντομα σε μια σειρά τεχνικών ρυθμίσεων και η προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου χαρακτήρα δεν έφερε αποτελέσματα".

Σε καμία, όπως τόνισε, απ' τις 22 χώρες του ΟΟΣΑ, όπου έγιναν περικοπές στη ζήτηση ή πολιτικές συρρίκνωσης των παροχών υγείας, οι δαπάνες υγείας δεν τέθηκαν σε έλεγχο.

Ο Τρ. Μπεαζόγλου είπε ότι σε ένα σύστημα που υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας, η αγορά υγείας αποτυγχάνει να δώσει ορθολογικές λύσεις. Η ασφαλιστική κάλυψη επηρεάζει και τη δομή, αλλά και την αποδοτικότητα της αγοράς υπηρεσιών υγείας. Η πολιτεία, τόνισε, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο, τόσο στο μέγεθος των συνολικών δαπανών υγείας, όσο και στην οργάνωση και λειτουργία της αγοράς υπηρεσιών υγείας.

Χτες ακόμα μίλησαν ο Σ. Ρομπόλης,με θέμα: "Κοινωνική ή ιδιωτική ασφάλιση στην υγεία;", και ο Πλ. Τήνιος με θέμα: "Κοινωνικά και Οικονομικά Ελλείμματα".

Ξεπερασμένα μοντέλα

Εντονη κριτική ασκήθηκε στο πόρισμα των ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο Γ. Τσαλίκης είπε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θυμίζει ξεπερασμένα μοντέλα ορθολογικού προγραμματισμού διαφόρων νεοφιλελεύθερων σχολών της περιόδου 1940 - 1960.

Με θέμα το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή της πρότασης των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, θα μιλήσει σήμερα ο Δ. Νιάκας και θα αναφερθεί σε δυο βασικές ανεπάρκειες του πορίσματος: Παρέβλεψαν εντελώς ποιες κοινωνικές ομάδες θα χρηματοδοτήσουν τις υπηρεσίες υγείας και πώς θα εξασφαλιστεί η επάρκεια των οικονομικών πόρων. Η άλλη αδυναμία αφορά στην απουσία προβληματισμού για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Επίσης, θα τονίσει ότι η μετατροπή των νοσοκομείων σε ανώνυμες εταιρίες και η άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων τίθενται εντελώς δογματικά και αντιεπιστημονικά και εξυπηρετούν μάλλον πολιτικές σκοπιμότητες παρά σηματοδοτούν επιστημονικές σκέψεις για συζήτηση.

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκε ο Σπ. Στριφτάρης,βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Νέα πολιτική"

Με τη Διαρκή Επιτροπή νεολαιών για τα ναρκωτικά συναντήθηκε χτες ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε με το γνωστό και στομφώδη τρόπο του ότι η "αποποινικοποίηση της χρήσης είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες μιας νέας πολιτικής". Σε άλλο σημείο ο Ακ. Τσοχατζόπουλος βέβαια μίλησε για "νέες μορφές θεραπείας είτε με την αποποινικοποίηση της χρήσης και τη σαφή διάκριση των χρηστών έναντι των εμπόρων".

Πριν λίγο καιρό ο υφυπουργός Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης έλεγε ότι το τρίπτυχο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι: Οχι στο διαχωρισμό "σκληρών - μαλακών". Οχι στην αποποινικοποίηση της χρήσης αλλά - κατά ένα ασύμβατο τρόπο - ναι στην αποποινικοποίηση του χρήστη.

***

Φαίνεται, πλέον, ότι το κυβερνητικό κόμμα αποσαφηνίζει την πολιτική του με το θέμα της αποθεραπείας των τοξικομανών. Το πρόγραμμα των υποκατάστατων μεθαδόνης είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη απελευθέρωση. Οι θεραπευτικές κοινότητες κρατούνται στην αφάνεια. Ούτε μια κουβέντα δε βρήκαν χτες να πουν ούτε οι πολιτικές νεολαίες αλλά ούτε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ο αντίλογος ήρθε και πάλι χτες απ' τα θεραπευμένα παιδιά του περίπτερου 18 Ανω, στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής. Πριν λίγες μέρες γράφτηκε στον Τύπο ότι ένας τοξικομανής πέθανε από χρήση ναρκωτικών μέσα στο 18 Ανω. Η αλήθεια, λένε τα παιδιά είναι ότι πέθανε σε άλλο περίπτερο στο οποίο εισήχθη με δικαστική απόφαση.

***

Εμ, με τι θα ασχολούνταν ο κ. Τζοχατζόπουλος; Με την έλλειψη των ειδικών μονάδων για φυλακισμένους ή προφυλακισμένους τοξικομανείς; Αυτό δεν ενδιαφέρει τις νεολαίες, με τις αξιώσεις τους για πολλά προγράμματα υποκαταστάτων; Η μήπως θα ασχολούνταν ο κ. Τζοχατζόπουλος με το ότι το 18 Ανω, η μοναδική μονάδα απεξάρτησης στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν είναι - ναι δεν είναι - επισήμως αναγνωρισμένη;

"Η ανάγκη μας για ζωή, μας οδήγησε στο πρόγραμμα 18 Ανω που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους που πιστεύουν πως θεραπεία με υποκατάστατα και ουσία δε γίνεται", γράφουν οργισμένα τα παιδιά και αναρωτιούνται γιατί υπάρχει αυτή η συμμαχία ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τον πάντα αγέρωχο κρατικό μηχανισμό, σε βάρος του θεραπευτικού τους προγράμματος.

Γ. Μ.

Ημερίδα για κρατικούς παιδικούς σταθμούς

"Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί: Παρόν και Μέλλον", είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει σήμερα Σάββατο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κρατικών Παιδικών Σταθμών του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Θα συζητηθεί η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ρόλου των σταθμών και οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Επίσης, θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τη μεταβίβασή τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9 πμ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος).

Χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας

Ακαταλληλότητα των κτιρίων και έλλειψη χώρου (αυλή) και προσωπικού δείχνουν έρευνες, που έγιναν σε ένα μεγάλο αριθμό νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν κατά τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, σε αρκετούς σταθμούς, υπάρχει μία παιδαγωγός για 30 παιδιά, ενώ τα κτίρια δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Οι περισσότεροι σταθμοί διαθέτουν μικρή αυλή, στρωμένη με τσιμέντο, με περίφραξη, που θεωρήθηκε από τους ειδικούς επικίνδυνη και αντιπαιδαγωγική. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος του υλικού και των βελτιώσεων του χώρου του νηπιαγωγείου προέρχεται από δαπάνες του Συλλόγου Γονέων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χώρος του σχολείου είναι ένας χώρος, όπου το παιδί απελευθερώνει φαντασία, ζωτικότητα, δημιουργικότητα, σχεδόν τη μισή του μέρα. Γι' αυτό ο χώρος αυτός θα έπρεπε να είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε να βοηθά το παιδί να εκφράσει και να αναπτύξει το πλούσιο δυναμικό του και να προστατεύει από κινδύνους τη σωματική και ψυχική του υγεία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
"Νοσούν" οι υγειονομικές υπηρεσίες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Ηράκλειο, όπως καταγγέλλουν στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πολλοί ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, η διοίκηση του ΕΚΗ ζήτησε πρόσφατα από τον διευθυντή του ΙΚΑ Ηρακλείου, συγκεκριμένη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του υποκαταστήματος.

Ομως, το τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ αρνήθηκε να απαντήσει κι έτσι, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΗ αποφάσισε προχτές να απευθυνθεί κεντρικά για να ζητήσει συναντήσεις, στην Αθήνα, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και με την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ.

Σε περίπτωση που δε δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις, θα συνεδριάσει και πάλι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΗ για να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις. Στην προχτεσινή συνεδρίασή της, η ΕΕ του ΕΚΗ αποφάσισε, επίσης, να συγκαλέσει σύσκεψη των σωματείων εργαζομένων του νομού, καθώς και των ασφαλιστικών φορέων, προκειμένου να τεθεί για άλλη μια φορά, το φαινόμενο της παραβίασης της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, στους περισσότερους εργασιακούς χώρους.

Από τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου

Παρά τη σημαντική μείωση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί τους βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα

Τα περισσότερα κτίρια που στεγάζουν νηπιαγωγεία ή δημοτικά σχολεία, δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές ασφαλείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ