Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Η αγορά δε λύνει τα προβλήματα

Σε καμιά χώρα του ΟΟΣΑ οι περικοπές και η συρρίκνωση των παροχών υγείας δεν έθεσαν υπό έλεγχο τις δαπάνες

Η αποτυχία της αγοράς υγείας να δώσει ορθολογικές λύσεις, ήταν μια απ' τις βασικές επισημάνσεις που έγιναν χτες στο συμπόσιο με θέμα: "Πολιτική υγείας στην Ελλάδα, στο σταυροδρόμι των επιλογών".

Οι εργασίες του συμποσίου, που οργανώνει η Ακαδημία Επαγγελμάτων Υγείας, άρχισαν χτες και λήγουν σήμερα. Παίρνουν μέρος επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, που ανέπτυξαν ή θα αναπτύξουν τις απόψεις τους σε στρογγυλά τραπέζια. Το ενδιαφέρον του συνεδρίου είναι ότι ένα επιστημονικό δυναμικό με εμπειρίες απ' την ελληνική πραγματικότητα καταθέτει τις δικές του απόψεις για την υγεία. Το χαρακτηριστικό των περισσότερων απόψεων είναι ότι και σε επιστημονικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο κινούνται στον αντίποδα των προτάσεων των εμπειρογνωμόνων, καθώς και των επιτροπών του υπουργείου, που βασικά "εμπνέονται απ' τις ιδέες του ανταγωνισμού".

Βέβαια, όπως τόνισε ο κεντρικός εισηγητής και πρόεδρος της Ακαδημίας, καθηγητής Γ. Κυριόπουλος,το βασικό πρόβλημα του υγειονομικού συστήματος είναι ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό. Και με την έννοια αυτή, καμιά τεχνική ή επιστημονική συνδρομή δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή και να υποκρύψει το πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα.

Αυτή η κατεύθυνση των εισηγήσεων ίσως υποχρέωσε και τον υπουργό Υγείας, Δ. Κρεμαστινό, που κήρυξε και την έναρξη των εργασιών, να είναι ολιγόλογος και να δηλώσει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την υγεία θα είναι το κράτος και δε θα επιτρέψει σε κανένα τον έλεγχο του χώρου της υγείας. Ο υπουργός ζήτησε και πάλι τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αν και αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί, και είπε ότι θα πάρει υπόψη τα πορίσματα του συνεδρίου για το νομοσχέδιο που "θα έρθει σύντομα".

Πολιτική εκκρεμούς

Ο κεντρικός εισηγητής, Γ. Κυριόπουλος, τόνισε ότι η υγειονομική πολιτική στη χώρα μας εμφανίζει τη μορφή ενός εκκρεμούς, καθώς έγιναν δύο μεταρρυθμίσεις εντελώς αντίθετης κατεύθυνσης.

Η ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού στη δεκαετία του '80, τόνισε ο ομιλητής, και η υιοθέτηση αυτού του υποδείγματος από την κυρίαρχη πολιτική τάξη δημιούργησε την εικόνα διάλυσης και καταστροφής του κράτους πρόνοιας. Τα πλήγματα, υπογράμμισε, της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης δεν ανέκοψαν απλώς την αναπτυξιακή διαδικασία στον υγειονομικό τομέα, αλλά επιχείρησαν να εισάγουν μια κοινωνική παλινδρόμηση στη χώρα μας, δεδομένου ότι ακύρωσαν σε κάποιο βαθμό τις αρχές της καθολικότητας, της συλλογικότητας, της ισότητας και της ελεύθερης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. "Η φιλελεύθερη εκδοχή στην υγεία, συνέχισε, με τη διατύπωση του ανταγωνισμού γρήγορα εκφυλίστηκε σύντομα σε μια σειρά τεχνικών ρυθμίσεων και η προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου χαρακτήρα δεν έφερε αποτελέσματα".

Σε καμία, όπως τόνισε, απ' τις 22 χώρες του ΟΟΣΑ, όπου έγιναν περικοπές στη ζήτηση ή πολιτικές συρρίκνωσης των παροχών υγείας, οι δαπάνες υγείας δεν τέθηκαν σε έλεγχο.

Ο Τρ. Μπεαζόγλου είπε ότι σε ένα σύστημα που υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας, η αγορά υγείας αποτυγχάνει να δώσει ορθολογικές λύσεις. Η ασφαλιστική κάλυψη επηρεάζει και τη δομή, αλλά και την αποδοτικότητα της αγοράς υπηρεσιών υγείας. Η πολιτεία, τόνισε, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο, τόσο στο μέγεθος των συνολικών δαπανών υγείας, όσο και στην οργάνωση και λειτουργία της αγοράς υπηρεσιών υγείας.

Χτες ακόμα μίλησαν ο Σ. Ρομπόλης,με θέμα: "Κοινωνική ή ιδιωτική ασφάλιση στην υγεία;", και ο Πλ. Τήνιος με θέμα: "Κοινωνικά και Οικονομικά Ελλείμματα".

Ξεπερασμένα μοντέλα

Εντονη κριτική ασκήθηκε στο πόρισμα των ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο Γ. Τσαλίκης είπε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θυμίζει ξεπερασμένα μοντέλα ορθολογικού προγραμματισμού διαφόρων νεοφιλελεύθερων σχολών της περιόδου 1940 - 1960.

Με θέμα το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή της πρότασης των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, θα μιλήσει σήμερα ο Δ. Νιάκας και θα αναφερθεί σε δυο βασικές ανεπάρκειες του πορίσματος: Παρέβλεψαν εντελώς ποιες κοινωνικές ομάδες θα χρηματοδοτήσουν τις υπηρεσίες υγείας και πώς θα εξασφαλιστεί η επάρκεια των οικονομικών πόρων. Η άλλη αδυναμία αφορά στην απουσία προβληματισμού για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Επίσης, θα τονίσει ότι η μετατροπή των νοσοκομείων σε ανώνυμες εταιρίες και η άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων τίθενται εντελώς δογματικά και αντιεπιστημονικά και εξυπηρετούν μάλλον πολιτικές σκοπιμότητες παρά σηματοδοτούν επιστημονικές σκέψεις για συζήτηση.

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκε ο Σπ. Στριφτάρης,βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ