Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απελπιστική η κατάσταση στα δικαστήρια

Απαράδεκτες οι συνθήκες απονομής δικαιοσύνης. Ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις και κίνδυνος παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση).-

Νέκρωσαν χτες και προχτές και τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από την απεργιακή κινητοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και άγγιξε σε ποσοστό συμμετοχής το 100%.

Πέρα από τα γενικά αιτήματα του κλάδου, οικονομικά και θεσμικά, η κατάσταση των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, είναι απελπιστική. Σε σύνολο 866 οργανικών θέσεων υπάρχουν 441 κενές. Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των υπό εξέταση υποθέσεων έχει αυξηθεί κατά 200%, αλλά το προσωπικό μειώθηκε κατά 25%. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών εκκρεμούν 282.000 υποθέσεις. Παραμένουν ανεκτέλεστες 60.000 καταδικαστικές αποφάσεις, που αφορούν ποσά ύψους 70 δισ. δραχμών και άμεσα υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, λόγω οκταετίας περίπου 27.000 υποθέσεων! Επίσης, ως χώρος εργασίας, αλλά και χώρος εξυπηρέτησης των πολιτών και όλων των δικαστικών λειτουργών το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, το αρχείο του Πρωτοδικείου θυμίζει σκηνικό από έργο του Κάφκα, η θέρμανση το χειμώνα είναι ανύπαρκτη, σε σημείο που οι δικαστές, πολλές φορές, υποχρεώνονται να δικάσουν φορώντας το παλτό. Οπως τονίζει ο ΣΔΥΘ, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το υπουργείο Δικαιοσύνης να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία στα αιτήματα του κλάδου.

Με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "διαδηλώνει την ομόθυμη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων των δικαστηρίων όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ