Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τροποποιείται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων καθιερώνεται η απόπειρα εξώδικης επίλυσης διαφορών ιδιωτικού δικαίου, πριν εισαχθούν για συζήτηση στα αρμόδια πολυμελή πρωτοδικεία. Επίσης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εκδίκαση των αναιρέσεων και ορίζεται ότι αν ο εισηγητής προτείνει την εν όλω απόρριψη της αίτησης, ο αναιρεσείων οφείλει να καταβάλει στον Αρειο Πάγο έως τη συζήτηση, παράβολο 150.000 δραχμών. Δεν επιτρέπεται η άσκηση αιτήσεως αναίρεσης σε αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων, όταν το αντικείμενο της διαφοράς είναι κατώτερο των 500.000 δρχ.

Αλλες διατάξεις αναφέρονται στην τροποποίηση του Κώδικα σχετικά με τις αιτήσεις εξαίρεσης κατά δικαστικών προσώπων. Ορίζονται τα καθήκοντα του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και καθιερώνεται ότι για τις μεγάλες φυλακές, τα καθήκοντα θα ασκεί αντιεισαγγελέας εφετών. Σε κάθε κατάστημα κράτησης θα λειτουργεί τριμελές συμβούλιο φυλακής, ενώ ρυθμίζονται και θέματα σχετικά με τις άδειες και τη μεταγωγή των κρατουμένων, καθώς και θέματα για την εκπαίδευση του φυλακτικού προσωπικού.

Θεσμοθετείται η σύσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης επταμελούς Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, με σκοπό τη μέριμνα για την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων των Συμβουλίων Φυλακής.

Σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα αρχαιότητας εισαγγελέα και αντεισαγγελέων πρωτοδικών, ενώ από 1/1/95 αυξάνονται οι θέσεις πρωτοδικών και αντεισαγγελέων πρωτοδικών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων κατά 20 και 10 αντίστοιχα.

Ορίζεται, επίσης, ότι συμβολαιογράφοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που αποχωρούν από την υπηρεσία τους πριν τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου ηλικίας, μπορούν να διορίζονται δικηγόροι.

Τέλος, στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνιστάται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου Κώδικα Συμβολαιογράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ