Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υστατη στιγμή

Υπάρχει μια εξήγηση και ίσως είναι η μόνη για το θόρυβο των τελευταίων ημερών σχετικά με την προ διετίας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των Σκοπίων. Οσοι συνυπέγραψαν την απόφαση εκείνης της συνάντησης, ο ένας μετά τον άλλο, προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους ενόψει των εξελίξεων, που σαφώς επιβάλλουν μια άλλη πολιτική, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν και εκλογική αναμέτρηση.

Πριν μιλήσουμε όμως για τις πραγματικές ευθύνες που ανήκουν στον καθένα ξεχωριστά και σε όλους μαζί, προέχει η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνάντησης. Πρώτον, για να μάθει ο ελληνικός λαός κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιους λόγους συνυπέγραψαν, όσοι συμφώνησαν, την απόφαση, χαράσσοντας έτσι την αδιέξοδη πορεία που ακολούθησε η εξωτερική πολιτική μέχρι σήμερα. Επιβάλλεται ακόμη η δημοσιοποίηση των πρακτικών για να μην μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από μισόλογα και υπεκφυγές, που σκοπό έχουν την εκ νέου συγκάλυψη των ευθυνών και τη μείωση του πολιτικού κόστους.

Οι διαγραφόμενες εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων της χώρας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επιβάλλουν στην κυβέρνηση την αναθεώρηση βασικών στοιχείων της πολιτικής της. Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της προσφυγής της Κομισιόν κατά της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του εμπάργκο μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα των εξελίξεων αυτών.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη της Νέας Δημοκρατίας, βαφτίζοντας όλα σχεδόν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής σε "εθνικά θέματα", περιόρισαν δραστικά τα περιθώρια των ελιγμών. Ενας συμβιβασμός στην εξωτερική πολιτική θεωρείται συνηθέστατη κατάληξη, ενώ ένας συμβιβασμός σε ένα "εθνικό θέμα" μπορεί να θεωρηθεί και απαράδεκτος. Φτάσαμε έτσι στον παραλογισμό οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις, είτε της Αλβανίας είτε των Σκοπίων, να αντιμετωπίζονται, από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν "εθνική μειοδοσία". Τώρα, όμως, ο όποιος συμβιβασμός, εκτός από το φορτίο του "εθνικού", θα έχει και τη σφραγίδα του αμερικανικού παράγοντα ή του κοινοτικού πειθαναγκασμού. Αυτή είναι ίσως και η χειρότερη εξέλιξη. Χειρισμοί, που κατά το παρελθόν θα οδηγούσαν σε εκτόνωση και πιθανόν σε λύση, τώρα υπονομεύονται από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ο,τι θα προκύπτει από μια τέτοια διαδικασία θα υπόκειται μονίμως στη θέληση των τριτεγγυητών.

Το ΚΚΕ οφείλει να αισθάνεται δικαιωμένο για την πολιτική του και η αναγνώριση αυτής της δικαίωσης δεν είναι εκδήλωση αυταρέσκειας, υπογραμμίζει τη ρεαλιστικότητα των προτάσεών του και στη σημερινή φάση του προβλήματος. Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλάβει πρωτοβουλίες, αφ' ενός για την έναρξη απευθείας συζητήσεων με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αφ' ετέρου να αποκρούσει τις προσφορές των "καλών υπηρεσιών" είτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ