ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΒΕ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της φορολεηλασίας

Με μια μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, αυτοκινητιστές ταξί διαδήλωσαν χτες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ξεκινώντας από διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, έμποροι και βιοτέχνες, ταξιτζήδες, δικηγόροι, επαγγελματίες από μια σειρά κλάδων και ειδικοτήτων σχημάτισαν μια μεγάλη πορεία που γέμισε την οδό Σταδίου και κατέληξε έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Με τα μπλοκ και τα πανό τους κύκλωσαν το υπουργείο και απαίτησαν την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που σηματοδοτεί νέα φοροαφαίμαξη του εισοδήματός τους.

Με μαζικά μπλοκ έφτασαν στο Σύνταγμα επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια, κατεβάζοντας μάλιστα «ρολά» σε μαγαζιά και γραφεία, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), τοπικών Ενώσεων, κλαδικών Ομοσπονδιών και σωματείων. «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», βροντοφώναξαν διεκδικώντας τα αυτονόητα για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, κόντρα στην εξόντωση που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το Φορολογικό.


Με 24ωρη απεργία συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι αυτοκινητιστές ταξί. Ξεκινώντας από τα γραφεία του Συνδικάτου τους (ΣΑΤΑ), στην οδό Μάρνη, έκαναν πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου πήραν τη θέση τους στη μεγάλη συγκέντρωση, με πολλούς από αυτούς να κρατούν τις σημαίες των Επιτροπών Αγώνα Ταξί.

Εξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, στην Ακαδημίας, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι από την Αττική και άλλες περιοχές, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που τους στραγγαλίζει με φόρους και απειλεί να πετάξει εκτός επαγγέλματος το κομμάτι του κλάδου με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Να πληρώσουν οι δικηγορικές εταιρείες και όχι οι μικροί επαγγελματίες, απαίτησε η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. Η θεσμοθέτηση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι οι διεκδικήσεις που προέταξε στο πανό της. «Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες», ξεκαθάρισαν οι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν με το πανό του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, καταγγέλλοντας τη δουλειά με «μπλοκάκι», που υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία, απαλλάσσει τις εταιρείες από μια σειρά υποχρεώσεων και τους στερεί βασικά δικαιώματα. «Σε όλες τις εταιρείες ξεσηκωμός» ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν το Σωματείο και η Επιτροπή Αγώνα, καλώντας σε κοινή πάλη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην πολιτική που εξασφαλίζει όλο και περισσότερα προνόμια για τις μεγάλες εταιρείες και παράλληλα στραγγαλίζει το εισόδημά τους. Η πορεία των δικηγόρων, έχοντας συγκροτήσει ένα πολύ μαζικό μπλοκ, κατευθύνθηκε προς την οδό Σταδίου, όπου συναντήθηκε με τα μπλοκ άλλων επαγγελματικών κλάδων και κατέληξε στο Σύνταγμα.


Συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη πραγματοποίησαν επίσης η Ενωση Φοροτεχνικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων και στη συνέχεια με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Μαζί με τους επαγγελματίες διαδήλωσαν, στηρίζοντας τον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία, αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Μάλιστα, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απηύθυνε χαιρετισμό στη μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, μεταφέροντας τη συμπαράσταση των εργαζομένων στους μικρούς επαγγελματίες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Ελένη Μπέλλου, Μάκη Παπαδόπουλο, Κώστα Παρασκευά και Θοδωρή Χιώνη. Παραβρέθηκαν επίσης ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κλείνουμε τα μαγαζιά και διαδηλώνουμε ακόμα πιο μαζικά αν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Τους χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοκινητιστές, επιστήμονες που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας χαιρέτισε, από το βήμα της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Υπενθύμισε ότι η ΟΒΣΑ προειδοποίησε έγκαιρα για τη φοροεπίθεση της κυβέρνησης στο εισόδημα και προετοίμασε την αγωνιστική απάντηση των επαγγελματιών όταν άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις τηρούσαν στάση αναμονής περιμένοντας να ακούσουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ. «Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι δώσαμε την πρώτη μας απάντηση στις 8 Νοέμβρη. Σήμερα δίνουμε τη δεύτερη πιο δυναμική απάντηση», ανέφερε. «Η απάντηση στο ερώτημα "πώς θα βελτιωθεί η ζωή μας" βρίσκεται στην υλοποίηση των αιτημάτων μας», τόνισε και αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, για διαγραφή χρεών που φορτώθηκαν οι επαγγελματίες όλη την τελευταία 15ετία από την οικονομική κρίση, τους μνημονιακούς νόμους, τις πολιτικές που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.


RIZOSPASTIS

«Δεν θα τους περάσει. Είμαστε εδώ για να διαλαλήσουμε ότι οι επαγγελματίες έχουμε φωνή και δεν θα μας φιμώσουν. Η απάντησή μας αν τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το φορολογικό έκτρωμα να είναι ακόμα πιο αποφασιστική, ακόμα πιο μαζική, ακόμα πιο δυναμική. Να κλείσουν όλα τα μαγαζιά, όλα τα γραφεία, τη μέρα κατάθεσης και μαζικά οι επαγγελματίες να φωνάξουμε για τις ανάγκες μας, να συμπορευθούμε με τις άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο», κατέληξε.

Ομιλίες και χαιρετισμοί από πλήθος φορέων

Νωρίτερα χαιρετισμούς στη συγκέντρωση είχαν απευθύνει εκπρόσωποι μιας σειράς φορέων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και καταδικάζοντας τη συκοφαντική επίθεση της κυβέρνησης που κατηγορεί τους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες. Αναλυτικά στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Θανάσης Δεβλιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Γιώργος Ρούσκας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Πέτρος Λυμπερίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών (ΣΑΤΑ), και ο Μανώλης Μανωλαράκης, εκπρόσωπος από την Ενωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδας.


RIZOSPASTIS


Με τον κοινό μας αγώνα να επιβάλουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου

Την κεντρική διεκδίκηση για αφορολόγητο 12.000 ευρώ επανέλαβε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ

Από τη συγκέντρωση της Ομόνοιας
Από τη συγκέντρωση της Ομόνοιας
Σε ξεσηκωμό προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο κάλεσε τους επαγγελματίες, τις ενώσεις και τα σωματεία τους ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση στην Ομόνοια. «Απαιτούμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο να μην κατατεθεί! Aν η κυβέρνηση το τολμήσει, θα μας βρει στον δρόμο τη μέρα κατάθεσής του!», διαμήνυσε.

Συνοψίζοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ στηλίτευσε την καθιέρωση «τεκμαρτού εισοδήματος» για τους επαγγελματίες, το οποίο μάλιστα θα προσαυξάνεται, μέχρι και τα 50.000 ευρώ, σε σύνδεση με μια σειρά από κριτήρια. Ενα από αυτά είναι οι «τριετίες», καθώς η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε τρία χρόνια το εισόδημα των επαγγελματιών θα αυξάνεται κατά 10%. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι με το ίδιο νομοσχέδιο το κράτος εκσυγχρονίζει το «χέρι» με το οποίο θα βουτάει το λαϊκό εισόδημα, ώστε η επιδρομή να γίνεται μέσα από έναν «ψηφιακό λαβύρινθο», που εκτινάσσει το κόστος και κάνει πιο ασφυκτικές τς συνθήκες λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων.

Οσον αφορά τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση κατηγορώντας τους επαγγελματίες για φοροδιαφυγή, σχολίασε τα εξής: «Σήμερα καλούν τους μισθωτούς να βάλουν πλάτη για να νομιμοποιηθεί η φορολεηλασία των επαγγελματιών, αύριο θα κλείνουν το μάτι στους επαγγελματίες για να μην αυξηθούν οι βασικοί μισθοί, αφού η φορολογία των ΕΒΕ θα συναρτάται με τον βασικό μισθό. Η απάτη δεν θα περάσει. Ούτε κατά ένα ευρώ δεν πρόκειται να μειωθεί η φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων. Ο λαός πληρώνει δεκάδες άμεσους και έμμεσους φόρους που δεν θα μειωθούν. Το αντίθετο, η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση εσόδων το 2024, επωφελούμενη τη γενικευμένη ακρίβεια και τις εισπράξεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα κ.λπ.». Στο φόντο αυτό, απαίτησε την καθιέρωση αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ για κάθε επαγγελματία, εργαζόμενο, αγρότη, καθώς και μέτρα ανακούφισης, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η διαγραφή μέρους των χρεών και άλλες διεκδικήσεις που προτάσσει η ΟΒΣΑ.

«Η νέα φορολογική επιβάρυνση θα κόψει από το εισόδημα που δύσκολα βγάζουμε. Θα ψαλιδίσει κι άλλο τις ανάγκες των οικογενειών μας που ήδη δεν καλύπτονται εύκολα. Θα διογκώσει κι άλλο τα χρέη. Θα οδηγήσει πολλούς από μας στην απόγνωση, στο λουκέτο και την ανεργία. Η απάντηση πρέπει είναι άμεση! Η φορολογία δεν αντιμετωπίζεται ατομικά. Τα μέτρα της κυβέρνησης μας αφορούν όλους. Οι επαγγελματίες έχουν πια μεγαλύτερη πείρα, πρέπει να την αξιοποιήσουν. Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες. Η οργάνωση της πάλης είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους μικρούς ΕΒΕ», υπογράμμισε.

Αίτημά μας η απόσυρση του εκτρώματος, όχι οι «βελτιώσεις» και «εξαιρέσεις»

Ο Θ. Καλαμπαλίκης άσκησε κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, μεταξύ αυτών και ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων των επαγγελματιών, που καλούν την κυβέρνηση σε «διάλογο» και ζητούν «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο. «Παίζουν το βρώμικο παιχνίδι της κυβέρνησης, των δήθεν "εξαιρέσεων", που στόχο έχει να διασπάσει τον κοινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών και των επιστημόνων και να παραιτηθεί το κίνημα από το βασικό αίτημα της συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου. Δεν θα περάσει. Το έκτρωμα θα αποσυρθεί με τον αποφασιστικό και ενιαίο αγώνα των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των επιστημόνων», ξεκαθάρισε.

«Η μακροχρόνια στάση όλων όσοι τάζουν οικονομική δημοκρατία μέσα στην αρένα του ανταγωνισμού, αποδείχτηκε βολική για την κυβέρνηση αφού ούτε καν την πιέζει ουσιαστικά και, ταυτόχρονα, άκρως επικίνδυνη, αφού στο όνομα της αναμονής βάζει φρένο στους αγώνες και οδηγεί στην απογοήτευση. Εμείς καλούμε σε οργάνωση της πάλης. Οι κυβερνήσεις υπολογίζουν μόνο την οργανωμένη πάλη, μετρούν και ξαναμετρούν πόσοι βρίσκονται στις κινητοποιήσεις. Η συλλογική δράση πρέπει να δυναμώσει», υπογράμμισε και κάλεσε κάθε Ομοσπονδία και σωματείο να οργανώσει την απάντησή του απέναντι στη νέα φορολογική λαίλαπα, να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.


Είμαστε σύμμαχοι στον αγώνα για την προστασία του εισοδήματος

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των μικρών επαγγελματιών

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον δίκαιο αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, δίνοντας στην πράξη απάντηση στην προσπάθεια καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού».

«Ξέρουμε καλά ότι όλοι οι επαγγελματίες βιοπαλαιστές μπορούν να είναι σύμμαχοί μας απέναντι στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημά μας, με την ακρίβεια και τους έμμεσους φόρους, με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική. Απέναντι στον διαχωρισμό και τη διάσπαση που ύπουλα επιχειρεί η κυβέρνηση, εμείς χτίζουμε ενιαίο μέτωπο απέναντι στην πολιτική που "ταΐζει" μόνιμα τους μεγάλους και αφήνει "στον άσο" τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες», σημείωσε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την απαράδεκτη νέα φοροληστεία η κυβέρνηση επιχειρεί να τη νομιμοποιήσει λέγοντας με θράσος ότι είναι δίκαιη, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, στους μεγάλους ομίλους στο λιανικό εμπόριο, στην Εστίαση, στον Τουρισμό», κατήγγειλε. «Δεν πρέπει να περάσει το μεγάλο ψέμα ότι τα χρήματα που θα αρπάξει από εσάς θα τα δώσει στα νοσοκομεία και στα σχολεία», πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε ότι οι λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία, δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες κουρελιάζονται όλο και περισσότερο. «Συνεχίζουμε να πληρώνουμε την ακρίβεια στα καύσιμα, στην Ενέργεια και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, συνεχίζουμε να πληρώνουμε την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, βλέποντας σήμερα τον ιδρώτα μας να εξαργυρώνεται σε εξοπλισμούς, σε στήριξη και διευκολύνσεις για μια πραγματική γενοκτονία που γίνεται στη Παλαιστίνη από το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στις νομοθετικές ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα στην εργοδοσία να μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «ελεύθερους επαγγελματίες» και «συνεργάτες». «Είναι οι γνωστοί εργαζόμενοι με "μπλοκάκι", που δουλεύουν με εξαρτημένη εργασία σε άθλιες συνθήκες εργασίας, όπως οι μισθωτοί τεχνικοί, οι διανομείς σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι εργαζόμενοι επιστήμονες στην Ερευνα», σημείωσε. Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι κυβερνήσεις φροντίζουν να απαλλάσσουν τις μεγάλες εταιρείες από τις ασφαλιστικές εισφορές και παράλληλα αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα.

«Είμαστε πεισμένοι ότι ο αγώνας σας ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο είναι δίκαιος. Μάλιστα έχουμε και ένα κοινό αίτημα, το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Πιστεύουμε ότι μαζί οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες μπορούμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές και στο μεγάλο κεφάλαιο, που με χίλιους δυο τρόπους τσακίζουν καθημερινά το εισόδημα και τη ζωή μας», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας και να συναντηθούν και πάλι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον δρόμο, διαδηλώνοντας ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ