Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΒΕ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της φορολεηλασίας

Με μια μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, αυτοκινητιστές ταξί διαδήλωσαν χτες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ξεκινώντας από διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, έμποροι και βιοτέχνες, ταξιτζήδες, δικηγόροι, επαγγελματίες από μια σειρά κλάδων και ειδικοτήτων σχημάτισαν μια μεγάλη πορεία που γέμισε την οδό Σταδίου και κατέληξε έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Με τα μπλοκ και τα πανό τους κύκλωσαν το υπουργείο και απαίτησαν την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που σηματοδοτεί νέα φοροαφαίμαξη του εισοδήματός τους.

Με μαζικά μπλοκ έφτασαν στο Σύνταγμα επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια, κατεβάζοντας μάλιστα «ρολά» σε μαγαζιά και γραφεία, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), τοπικών Ενώσεων, κλαδικών Ομοσπονδιών και σωματείων. «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», βροντοφώναξαν διεκδικώντας τα αυτονόητα για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, κόντρα στην εξόντωση που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το Φορολογικό.


Με 24ωρη απεργία συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι αυτοκινητιστές ταξί. Ξεκινώντας από τα γραφεία του Συνδικάτου τους (ΣΑΤΑ), στην οδό Μάρνη, έκαναν πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου πήραν τη θέση τους στη μεγάλη συγκέντρωση, με πολλούς από αυτούς να κρατούν τις σημαίες των Επιτροπών Αγώνα Ταξί.

Εξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, στην Ακαδημίας, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι από την Αττική και άλλες περιοχές, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που τους στραγγαλίζει με φόρους και απειλεί να πετάξει εκτός επαγγέλματος το κομμάτι του κλάδου με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Να πληρώσουν οι δικηγορικές εταιρείες και όχι οι μικροί επαγγελματίες, απαίτησε η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. Η θεσμοθέτηση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι οι διεκδικήσεις που προέταξε στο πανό της. «Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες», ξεκαθάρισαν οι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν με το πανό του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, καταγγέλλοντας τη δουλειά με «μπλοκάκι», που υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία, απαλλάσσει τις εταιρείες από μια σειρά υποχρεώσεων και τους στερεί βασικά δικαιώματα. «Σε όλες τις εταιρείες ξεσηκωμός» ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν το Σωματείο και η Επιτροπή Αγώνα, καλώντας σε κοινή πάλη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην πολιτική που εξασφαλίζει όλο και περισσότερα προνόμια για τις μεγάλες εταιρείες και παράλληλα στραγγαλίζει το εισόδημά τους. Η πορεία των δικηγόρων, έχοντας συγκροτήσει ένα πολύ μαζικό μπλοκ, κατευθύνθηκε προς την οδό Σταδίου, όπου συναντήθηκε με τα μπλοκ άλλων επαγγελματικών κλάδων και κατέληξε στο Σύνταγμα.


Συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη πραγματοποίησαν επίσης η Ενωση Φοροτεχνικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων και στη συνέχεια με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Μαζί με τους επαγγελματίες διαδήλωσαν, στηρίζοντας τον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία, αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Μάλιστα, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απηύθυνε χαιρετισμό στη μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, μεταφέροντας τη συμπαράσταση των εργαζομένων στους μικρούς επαγγελματίες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Ελένη Μπέλλου, Μάκη Παπαδόπουλο, Κώστα Παρασκευά και Θοδωρή Χιώνη. Παραβρέθηκαν επίσης ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κλείνουμε τα μαγαζιά και διαδηλώνουμε ακόμα πιο μαζικά αν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Τους χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοκινητιστές, επιστήμονες που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας χαιρέτισε, από το βήμα της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Υπενθύμισε ότι η ΟΒΣΑ προειδοποίησε έγκαιρα για τη φοροεπίθεση της κυβέρνησης στο εισόδημα και προετοίμασε την αγωνιστική απάντηση των επαγγελματιών όταν άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις τηρούσαν στάση αναμονής περιμένοντας να ακούσουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ. «Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι δώσαμε την πρώτη μας απάντηση στις 8 Νοέμβρη. Σήμερα δίνουμε τη δεύτερη πιο δυναμική απάντηση», ανέφερε. «Η απάντηση στο ερώτημα "πώς θα βελτιωθεί η ζωή μας" βρίσκεται στην υλοποίηση των αιτημάτων μας», τόνισε και αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, για διαγραφή χρεών που φορτώθηκαν οι επαγγελματίες όλη την τελευταία 15ετία από την οικονομική κρίση, τους μνημονιακούς νόμους, τις πολιτικές που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.


RIZOSPASTIS

«Δεν θα τους περάσει. Είμαστε εδώ για να διαλαλήσουμε ότι οι επαγγελματίες έχουμε φωνή και δεν θα μας φιμώσουν. Η απάντησή μας αν τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το φορολογικό έκτρωμα να είναι ακόμα πιο αποφασιστική, ακόμα πιο μαζική, ακόμα πιο δυναμική. Να κλείσουν όλα τα μαγαζιά, όλα τα γραφεία, τη μέρα κατάθεσης και μαζικά οι επαγγελματίες να φωνάξουμε για τις ανάγκες μας, να συμπορευθούμε με τις άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο», κατέληξε.

Ομιλίες και χαιρετισμοί από πλήθος φορέων

Νωρίτερα χαιρετισμούς στη συγκέντρωση είχαν απευθύνει εκπρόσωποι μιας σειράς φορέων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και καταδικάζοντας τη συκοφαντική επίθεση της κυβέρνησης που κατηγορεί τους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες. Αναλυτικά στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Θανάσης Δεβλιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Γιώργος Ρούσκας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Πέτρος Λυμπερίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών (ΣΑΤΑ), και ο Μανώλης Μανωλαράκης, εκπρόσωπος από την Ενωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδας.


RIZOSPASTIS


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ