Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με τον κοινό μας αγώνα να επιβάλουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου

Την κεντρική διεκδίκηση για αφορολόγητο 12.000 ευρώ επανέλαβε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ

Από τη συγκέντρωση της Ομόνοιας
Από τη συγκέντρωση της Ομόνοιας
Σε ξεσηκωμό προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο κάλεσε τους επαγγελματίες, τις ενώσεις και τα σωματεία τους ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση στην Ομόνοια. «Απαιτούμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο να μην κατατεθεί! Aν η κυβέρνηση το τολμήσει, θα μας βρει στον δρόμο τη μέρα κατάθεσής του!», διαμήνυσε.

Συνοψίζοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ στηλίτευσε την καθιέρωση «τεκμαρτού εισοδήματος» για τους επαγγελματίες, το οποίο μάλιστα θα προσαυξάνεται, μέχρι και τα 50.000 ευρώ, σε σύνδεση με μια σειρά από κριτήρια. Ενα από αυτά είναι οι «τριετίες», καθώς η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε τρία χρόνια το εισόδημα των επαγγελματιών θα αυξάνεται κατά 10%. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι με το ίδιο νομοσχέδιο το κράτος εκσυγχρονίζει το «χέρι» με το οποίο θα βουτάει το λαϊκό εισόδημα, ώστε η επιδρομή να γίνεται μέσα από έναν «ψηφιακό λαβύρινθο», που εκτινάσσει το κόστος και κάνει πιο ασφυκτικές τς συνθήκες λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων.

Οσον αφορά τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση κατηγορώντας τους επαγγελματίες για φοροδιαφυγή, σχολίασε τα εξής: «Σήμερα καλούν τους μισθωτούς να βάλουν πλάτη για να νομιμοποιηθεί η φορολεηλασία των επαγγελματιών, αύριο θα κλείνουν το μάτι στους επαγγελματίες για να μην αυξηθούν οι βασικοί μισθοί, αφού η φορολογία των ΕΒΕ θα συναρτάται με τον βασικό μισθό. Η απάτη δεν θα περάσει. Ούτε κατά ένα ευρώ δεν πρόκειται να μειωθεί η φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων. Ο λαός πληρώνει δεκάδες άμεσους και έμμεσους φόρους που δεν θα μειωθούν. Το αντίθετο, η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση εσόδων το 2024, επωφελούμενη τη γενικευμένη ακρίβεια και τις εισπράξεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα κ.λπ.». Στο φόντο αυτό, απαίτησε την καθιέρωση αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ για κάθε επαγγελματία, εργαζόμενο, αγρότη, καθώς και μέτρα ανακούφισης, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η διαγραφή μέρους των χρεών και άλλες διεκδικήσεις που προτάσσει η ΟΒΣΑ.

«Η νέα φορολογική επιβάρυνση θα κόψει από το εισόδημα που δύσκολα βγάζουμε. Θα ψαλιδίσει κι άλλο τις ανάγκες των οικογενειών μας που ήδη δεν καλύπτονται εύκολα. Θα διογκώσει κι άλλο τα χρέη. Θα οδηγήσει πολλούς από μας στην απόγνωση, στο λουκέτο και την ανεργία. Η απάντηση πρέπει είναι άμεση! Η φορολογία δεν αντιμετωπίζεται ατομικά. Τα μέτρα της κυβέρνησης μας αφορούν όλους. Οι επαγγελματίες έχουν πια μεγαλύτερη πείρα, πρέπει να την αξιοποιήσουν. Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες. Η οργάνωση της πάλης είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους μικρούς ΕΒΕ», υπογράμμισε.

Αίτημά μας η απόσυρση του εκτρώματος, όχι οι «βελτιώσεις» και «εξαιρέσεις»

Ο Θ. Καλαμπαλίκης άσκησε κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, μεταξύ αυτών και ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων των επαγγελματιών, που καλούν την κυβέρνηση σε «διάλογο» και ζητούν «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο. «Παίζουν το βρώμικο παιχνίδι της κυβέρνησης, των δήθεν "εξαιρέσεων", που στόχο έχει να διασπάσει τον κοινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών και των επιστημόνων και να παραιτηθεί το κίνημα από το βασικό αίτημα της συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου. Δεν θα περάσει. Το έκτρωμα θα αποσυρθεί με τον αποφασιστικό και ενιαίο αγώνα των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των επιστημόνων», ξεκαθάρισε.

«Η μακροχρόνια στάση όλων όσοι τάζουν οικονομική δημοκρατία μέσα στην αρένα του ανταγωνισμού, αποδείχτηκε βολική για την κυβέρνηση αφού ούτε καν την πιέζει ουσιαστικά και, ταυτόχρονα, άκρως επικίνδυνη, αφού στο όνομα της αναμονής βάζει φρένο στους αγώνες και οδηγεί στην απογοήτευση. Εμείς καλούμε σε οργάνωση της πάλης. Οι κυβερνήσεις υπολογίζουν μόνο την οργανωμένη πάλη, μετρούν και ξαναμετρούν πόσοι βρίσκονται στις κινητοποιήσεις. Η συλλογική δράση πρέπει να δυναμώσει», υπογράμμισε και κάλεσε κάθε Ομοσπονδία και σωματείο να οργανώσει την απάντησή του απέναντι στη νέα φορολογική λαίλαπα, να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ